Golfreizen

Golfnachtje weg: hond Wiggle mag mee!

Een nachtje in een hotel, lekker eten en heerlijk golfen op banen die je nog niet kent. Dat klinkt de meeste golfers als muziek in de oren. De redactie van GOLF.NL laat zien dat Nederland alle mogelijkheden biedt voor zo’n perfect golfnachtje weg, voor maximaal 250 euro. Eefje Kievits, (social-media-)redacteur, zocht de kust van Zuid-Holland uit én een golfbaan waar hond Wiggle ook van harte welkom is.

Echt moeilijk kan het niet zijn, een leuk golfnachtje weg plannen in eigen land. Nederland heeft immers heel veel mooie en leuke golfbanen, met fijne restaurants en hotels in de buurt. Maar met zoveel keuze blijkt het toch lastiger dan je denkt … De 7 redactieleden van GOLF.NL organiseerden elk hun eigen golfnachtje weg, voor 2 personen voor maximaal 250 euro. In deze tweede aflevering zocht Eefje Kievits vooral naar een baan waar haar hond Wiggle ook 9 holes mocht spelen.

Mijn hond Wiggle en ik zijn het er al snel over eens dat we gezellig samen weggaan, maar al gauw blijkt dat je dan geld overhoudt. We besluiten dat deze keer mijn moeder mee mag. Ze kijkt ernaar uit!

It’s in the name

Golfen vindt Wiggle fantastisch. We hadden een vooruitziende blik, dus hij heeft niet voor niets zijn naam te danken aan ‘the Wiggle’ (je bovenbenen licht wiebelen, zodat deze ontspannen tijdens je set-up). En kwispelen doet hij zelfs in zijn slaap. In Oostenrijk ontdekten we dat golfen met hond heel gebruikelijk is. Daar word je nog net niet gevraagd waarom je er niet met de hond komt spelen.

Zon, zee en golfen

Een hond lijkt op zijn baas. Ik geloof dat hier niet over te twisten valt. We hebben dezelfde hobby’s: we houden van lekker eten, het liefst brengen we tijd door op het strand of maken een stevige wandeling in het groen. In de laatste zonnestralen van september kiezen we dus voor de combinatie Ouddorp, Ooltgensplaat (Ooltgenswat? Ja, daarover later meer) en Golfcentrum Roosendaal). Gelukkig zijn er op de redactie geen afspraken gemaakt over het maximaal aantal kilometers.

Diner op het strand

Bij toeval ontdekten we in 2020 Beachclub ’t Gorsje. Een van de fijnere ontdekkingen in de coronaperiode. Met enige regelmaat struinen we er over het hondenstrand, redt Wiggle de vuurtoren uit de Noordzee en sluiten we af op het terras van Henk en zijn vriendelijke collega’s. Ook mijn ouders komen er graag als Wiggle een weekend komt logeren. Met de keuze voor Ouddorp wordt vrolijk ingestemd, zowel door mijn moeder als mijn kwispelende vriend. Bij ondergaande zon delen mijn moeder en ik een plankje vers gerolde sushi. Het biertje delen we niet, want binnen het budget kunnen we prima beiden een eigen bestellen. We proosten op een gezellige avond en de daaropvolgende golfochtend. Eensgezind als we zijn kiezen we ook hetzelfde hoofdgerecht, zo moeder zo dochter. Wiggle pakt ondertussen wat te drinken in de hondenbar (ja, die is er echt) en krijgt een zakje hondensnoepjes.

Ooltgenswat?

We overnachten in Ooltgensplaat, ook wel ‘De Plaet’ genoemd - een charmant dorpje op Goeree Overflakkee. In mijn leven ben ik waarschijnlijk al 300 keer langs dit dorp gereden onderweg naar zee, maar je rijdt er simpelweg nooit dóórheen omdat het op het uiterste Oosterlijke puntje van Goeree ligt en er 1 weg naartoe gaat. Charmant, vanwege het lieve kerkje, kleine haventje met het oude weeghuisje en de Voorstraat waar veel Rijksmonumenten staan.

In de Voorstraat logeren we bij ‘Proeverij 13’ van Heleen en Gerald. Een sfeervol B&B boven de pizzeria van het echtpaar waar alle details op elkaar zijn afgestemd. Het heerlijke bed en de oorverdovende stilte van het dorp zorgen voor een goede nachtrust. Wiggle heeft ook heerlijk geslapen en is dolgelukkig met de vroege ochtendwandeling buiten het dorp. We wandelen langs het zestiende-eeuwse Fort Prins Frederik. Het is een Rijksmonument en bewaakte samen met de vesting Willemstad de doorgang in het Volkerak en Hellegat. Behalve in WOII, toen het werd bezet door de Duitsers. De letters op de gevel van het fort werden er uit verveling vanaf geschoten door de Duitsers, er hangen dus nog halve letters boven de poort. Bij terugkomst in het B&B staat het ontbijt met lokale producten, verse croissants, fruit en koffie op ons te wachten naast de huisgemaakte jam van mirabellen. In alle opzichten een goede keuze om voor een B&B te kiezen. Persoonlijk, authentiek en sfeervol.

9 holes braaf zijn

Het blijkt in Nederland nog niet zo eenvoudig om een golfbaan te vinden waar honden - net als in Oostenrijk - ‘hertzlich Wilkommen’ zijn. Oproepen op LinkedIn, Twitter en Instagram leveren wel wat nieuwe adressen op, maar ik krijg ook reacties op mijn e-mail met ‘Nee!’, waarbij enige begeleidende tekst ontbreekt. De oogst is gelukkig een lijst waar we de komende jaren wel mee uit de (vier)voeten kunnen. Daar laten we zeker onze natte neus zien.

Ik krijg een superleuk bericht van Patty van Golfcentrum Roosendaal. Een oud-collega waar ik nog goed contact mee heb. Ze heeft Wiggle thuis al eens over de vloer gehad, we zijn van harte welkom op de golfbaan waar zij de baanmanager is!

Geen oog voor de bal

Naast mijn tees en pitchfork steek ik ook wat hondensnoepjes in mijn broekzak om hem onderweg te belonen, een flesje water en bakje in de golftas met zakjes om eventueel een ongelukje mee op te ruimen (ongelukjes ja, want het uitlaten is al achter de rug, zijn behoeften doet hij niet op de golfbaan). Met de 2-meterlijn klik ik Wiggle aan de golftas. Zo kan hij prima 9 holes mee golfen. Zodra ik moet afslaan leg ik mijn tas plat op de grond neer en ik geef het commando ‘zit’ en ‘blijf’. Het blije ei kijkt weliswaar steevast een andere kant op in plaats van dat hij mijn swing bewondert, maar braaf is hij wel. In tegenstelling tot andere ballen, heeft hij weinig tot geen interesse in golfballen. Perfect, hij zal dus nooit per ongeluk mijn bal verplaatsen.

Klein technisch baantje

Mijn moeder en ik spelen een lekkere ronde. Golfcentrum Roosendaal heeft 9 holes met zowel par-3-, par-4- als par-5-holes. Ik maak een birdie op de eerste par-5, maar daarna speelt de wind mij parten en bak ik niks meer van de overige holes. Ik laat mijn score los. Gewoon genieten van het buitenzijn en samen golfen met mijn moeder. Mijn moeder heeft een vergelijkend warenonderzoek gedaan in alle bunkers die de golfbaan kent. De volgende keer nemen we een sandwedge mee naar het strand zodat die techniek weer even wordt geperfectioneerd alvorens we gaan spelen.

Volgend jaar weer!

De basis voor een jaarlijkse traditie is gelegd, want zo’n gezamenlijke hobby van moeder, dochter en hond is een gouden combinatie. Met een frisse neus sluiten we 24 uur, zon, zee, strand, golfen, lekker eten en goede gesprekken af met een heerlijke lunch. Restaurant LOOF! biedt een mooi arrangement voor 9 holes inclusief lunch voor 35 euro, wat een aangename meevaller is voor het kostenplaatje. Wiggle krijgt zijn eigen drinkbak en valt moe maar voldaan in slaap onder de tafel.

Helaas konden we nu de indoorfaciliteiten niet testen. Voor 3,50 euro per persoon kun je er oefenen op een overdekte putting green met natuurlijke glooiing en full swing simulatoren. Het viel nét buiten ons budget en scheen de zon dus moesten we keuzes maken, maar ons volgende bezoekje aan Golfcentrum Roosendaal plannen we gauw in.

Golfnachtje weg zon, zee en golfen
Diner bij ’t Gorsje in Ouddorp 81,00 euro
1 overnachting bij B&B Proeverij 13 incl. ontbijt 87,00 euro
2 x greenfee 9 holes incl. lunch Golfcentrum Roosendaal 70,00 euro
2 cappuccino 5,50 euro
2 koffie 4,50 euro
Totaal 248,00 euro

Heb jij ook een perfect golfnachtje weg gepland in Nederland voor 2 personen voor maximaal 250 euro? Laat het ons weten via redactie@golf.nl en we delen jouw traveltip op GOLF.NL!

Lees meer over
Reizen Culinair Banen