Golfreizen

Golfnachtje weg: in het Groene Hart

Een nachtje in een hotel, lekker eten en heerlijk golfen op banen die je nog niet kent. Dat klinkt de meeste golfers als muziek in de oren. De redactie van GOLF.NL laat zien dat Nederland alle mogelijkheden biedt voor zo’n perfect golfnachtje weg, voor maximaal 250 euro. Redacteur Saskia Bensdorp zocht een baan uit in het groene hart en haalde vriendin Inge over met haar mee te gaan.

Echt moeilijk kan het niet zijn, een leuk golfnachtje weg plannen in eigen land. Nederland heeft immers heel veel mooie en leuke golfbanen, met fijne restaurants en hotels in de buurt. Maar met zoveel keuze blijkt het toch lastiger dan je denkt … De 7 redactieleden van GOLF.NL organiseerden elk hun eigen golfnachtje weg, voor 2 personen voor maximaal 250 euro. In deze derde aflevering kiest Saskia Bensdorp voor Golfclub Liemeer.

Golfen, eten en ergens overnachten … en dat voor mijn werk. Count me in! Maar wie neem ik mee?

Voor de hand liggende keuze is mijn man. Leuk gezelschap, kan goed golfen. Nadeel aan deze keuze is dat we dan drie kinderen alleen thuis moeten laten. Dan beter een vriendin. Ik weet meteen dat dat Inge moet worden. Ook zij bezit die twee belangrijke eigenschappen: leuk gezelschap, kan goed golfen.

Inge en ik kennen elkaar van toen we beide met onze jonge gezinnen in Hong Kong woonden, en af en toe golften op Kau Sai Chau Jockey Club, een prachtige golfbaan op een eilandje voor de kust. Zou ze net zo enthousiast worden van Liemeer als destijds van Kau Sai Chau?

Waarom Liemeer?

Op een zonnige zaterdagmiddag rijden Inge en ik samen naar Golfclub Liemeer. ‘Waarom Liemeer?’ vraagt zij. Mijn antwoord: "Ik had er nog nooit van gehoord, het is niet al te ver rijden, de website zag er mooi uit en je schijnt er goed te kunnen eten." Ook heb ik me laten leiden door de ranking op Leading Courses. Op de ranglijst ‘best 18-holes golf clubs overall’ bezet Golfclub Liemeer met een 8,1 de 41de plek van Nederland. Maar wat mij vooral opviel is dat ze ten opzichte van vorig jaar maar liefst zesenveertig plaatsen gestegen waren. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Groene Hart

Golfclub Liemeer ligt in Nieuwveen. In het midden van het Groene Hart van Nederland. We rijden binnendoor en zien op de borden plaatsnamen als De Hoef, Vrouwenakker en Zevenhoven. Net als we denken dat we niet dieper het hart in kunnen rijden moeten we van de navigatie een afslag naar rechts maken en draaien we even later de grote parkeerplaats van Liemeer op.

We hebben ruim de tijd en Inge neemt het er ook van door eerst tien minuten naar haar ingeklapte trolley te kijken en er daarna tien minuten aan te duwen en trekken. Ik houd mijn opmerkingen voor me in de wetenschap dat we ook nog 9 holes met elkaar moeten spelen.

Ontvangst

We worden zeer hartelijk ontvangen in de ruime golfshop. Shoppen doen we er echter niet, want we hebben een strak budget van precies € 250. De dame achter de receptie zoekt onze starttijd op, die ik ruim een week daarvoor al had gereserveerd via GOLFGO op de GOLF.NL app. Ook geeft ze ons een kaartje van de baan en wijst ons op de pinposities op de greens. Ik doe alsof ik ze aandachtig bekijk en kijk uit naar de dag dat die informatie ook echt relevant is voor mij. Vandaag is voor mij 'op de green' al goed genoeg, and I'll take it from there!

Ruimte voor verbetering

We spelen de eerste 9-holes van de Torenbaan, een inland links course met veel grote bunkers. Het is op deze zaterdagmiddag rustig. We hebben geen flight voor of na ons. En we prijzen ons enorm gelukkig dat we daar met z’n tweeën staan. Op een prachtige baan in het zonnetje. Zo’n geluksgevoel dat me vaker overkomt vóórdat ik een bal geslagen heb en als ik de illusie heb dat alles nog mogelijk is.

De eerste en de laatste drie holes maak ik parren. Daartussen is het absolute rommel. Gelukkig weet Inge de vinger op de zere plekken te leggen. "Hoezo kan je nog steeds niet met een driver afslaan?" en "je moet wel beetje beter gaan putten hoor". Ik behaal uiteindelijk 20 stablefordpunten en snoep daarmee 0,5 punt van mijn handicap af.

Ik wil graag mijn handicap verlagen, maar ben ook veel te aardig voor mezelf. Want als we na afloop van onze ronde op het prachtige terras van de club zitten met twee witbiertjes voor onze neus zijn al die afzwaaiers, dramatische bunkerslagen en slechte putts al lang en breed gerelativeerd: ‘het gaat om de lol’, ‘we zijn toch lekker buiten geweest’ en ‘juist fijn dat er nog ruimte voor verbetering is’. En al snel gaat het over de (nog) belangrijkere dingen in het leven.

Spruitjes

Voor het eten verhuizen we naar binnen. Het restaurant ‘De Heeren van Liemeer’ ligt op de eerste verdieping van het clubhuis en via de grote ramen hebben we een prachtig uitzicht over de golfbaan. De golfbaan is gebouwd op een voormalig spruitjesveld, maar gelukkig vinden we die spruitjes niet terug op de kaart. Mijn oog valt op een lekkere pompoenravioli in wittewijnsaus. Sinds een paar maanden eet ik vegetarisch en ik ben blij verrast met deze ravioli. Bijkomend voordeel: het is het goedkoopste gerecht op de kaart!

Uiteraard komen er ook glazen wijn op tafel. Het was één van die dingen waar ik Inge mee heb kunnen lokken en we offeren er – gezien ons budget – graag ons toetje voor op.

Sfeerstal

Als laatste gasten rekenen we af. We vragen daarbij nog even de weg naar de Sfeerstal, het ‘Bed and Breakfast Hotel’ dat niet ver van de club zou moeten liggen. ‘Aan de andere kant van de parkeerplaats’, horen we. Inge besluit dat we dat stuk moeten rijden. Na 50 meter zijn we er.

De Sfeerstal is een gezellige B&B, met prachtige kamers, elk met een eigen sfeer. De volgende ochtend kijken we onze ogen uit in de ruimte waar het ontbijt geserveerd wordt. Overal waar we kijken zien we thee. Theekopjes, theekannen, theemutsen. We bestellen beide een kopje koffie en genieten van net afgebakken broodjes, een hardgekookt eitje en vers fruit.

Liemeer Golf Experience

Na het ontbijt lopen we naar de driving range en oefengreens. We vallen deze zondagochtend namelijk met onze neus in de boter, of - beter gezegd – in de ‘Liemeer Golf Experience’. Een dag met gratis workshops voor beginners en masterclasses voor gevorderden.  Maar ook met marktkraampjes waar we onder andere golfkleding en -gadgets kunnen kopen (helaas, niet vandaag) en gratis koffie met koekje kunnen krijgen (ja graag!).

Hoewel we graag mee hadden gedaan aan één van de masterclasses (’Green lezen’, ‘Altijd uit de bunker’ en ‘Hoog en laag chippen naar de vlag’) houden we het bij een potje golfsjoelen en een praatje met bestuurslid Fred Schröder. Fred is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie en dit lijkt hem goed toevertrouwd. Hij vertelt enthousiast hoe de Golf Experience in de afgelopen jaren in populariteit is gestegen en dat er uit de wijde omgeving geïnteresseerden – jong en oud - op af komen.

Golfclub Liemeer lijkt sowieso zijn zaakjes goed op orde te hebben. Een prachtige baan. Goed restaurant. Ongedwongen sfeer. Zeer gastvrij naar greenfeespelers zoals wij. En naar eigen zeggen veel aandacht voor nieuwe leden.

Ook hebben ze een succesvolle samenwerking met B&B De Sfeerstal. Golfclub Liemeer biedt gasten een ‘Stay & Play’ arrangement aan voor twee personen: greenfees voor de 18-holes Torenbaan gecombineerd met een overnachting in een van de comfortabele kamers van de Sfeerstal (inclusief ontbijt). De Sfeerstal biedt op haar beurt gasten een ‘Hole in One' arrangement aan. Dit arrangement bevat eveneens greenfees voor de 18-holes Torenbaan en een overnachting inclusief ontbijt, maar ook een driegangendiner bij de Heeren van Liemeer. Wil je er echt even tussenuit voor een voordelige prijs dan is zo’n arrangement een uitkomst!

Oefenen

Inge en ik komen zeker een keer terug naar Golfclub Liemeer. Ik heb Inge beloofd een driver aan te schaffen en mijn putten wat vaker te oefenen. Op haar beurt moet zij thuis elke dag haar trolley drie keer in en uitklappen. Dan staat niks ons meer in de weg voor een volgend succesvol golfnachtje weg in eigen land!

Golfnachtje weg in het Groene Hart          

2 x greenfee 9 holes 80,00 euro
1 overnachting bij B&B De Sfeerstal
95,00 euro
2 x wit biertje op het terras
7,10 euro
2 x diner De Heeren van Liemeer
67,50 euro
Totaal 249,60 euro

Heb jij ook een perfect golfnachtje weg gepland in Nederland voor 2 personen voor maximaal 250 euro? Laat het ons weten via redactie@golf.nl en we delen jouw traveltip op GOLF.NL!

Lees meer over
Reizen Culinair Banen