Bestemmingen

Only in America: pas op voor tegemoetkomende flights op de golfbaan!

Niemand kijkt op van een wandel- of fietspad tussen de holes op een golfbaan. Maar een landingsbaan tussen een par-4 en par-5? Only in America…

In North Carolina ligt op 1.500 meter hoogte de Mountain Air Club met een 18 holes golfbaan. Bepaald niet de hoogstgelegen golfbaan in de Verenigd Staten, maar wel de golfbaan met de hoogstgelegen landingsbaan. Het klinkt ‘heerlijk’ Amerikaans en dat is het natuurlijk ook. De Mountain Air Club is een exclusieve community waar je kunt wonen, logeren, eten, sporten en noem maar op. En dus ook kunt golfen. Maar hier moet je wel rekening houden met flights die om voorrang vragen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Signature holes

De baan werd in 1990 op de Slickrock Mountain, onderdeel van de Blue Ridge Mountains, aangelegd. Achttien holes met een totale lengte van 5.800 meter (par 70). Bezoekers zijn lyrisch over de locatie. “Een van de meest dramatische en op een natuurlijke manier aangelegde golfbanen van Amerika.” Je zoekt er overigens tevergeefs naar de signature hole. Daarover ‘zegt’ de Mountainair Club zelf: “We hebben niet één hole die eruit springt, maar 18 holes waar we trots op zijn. De berg heeft zelf de baan ontworpen.”

Niet voor beginnende piloten

Het uitzicht op elke hole schijnt fenomenaal te zijn. De weg naar de Mountainair Club trouwens ook. Vooral door de lucht. De landingsbaan splijt de golfbaan, maar daar heb je als golfer niet echt veel last van. Het laat zich raden dat een Boeing 777-300 van KLM hier niet welkom is. ‘Onervaren en roestige piloten’ evenmin, zo vermeldt de website. Je moet wel een beetje kunnen vliegen om hier je Cesna of Private Jet aan de grond te mogen zetten.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Je kunt er overigens ook gewoon met de auto komen, maar dat is minder leuk toch? De runway tussen de fairways is niet de enige bijzonderheid, vindt de club. Bij hole 7 en 8 ligt een vijvertje vol met diverse soorten baars. Vissen mag, maar alleen in bepaalde periodes en niet zonder visvergunning, die in het clubhuis moet afhalen. Dat moet Cameron Smith toch wel aanspreken. De Australische topgolfer is gek op vissen op de golfbaan.

Kosten lidmaatschap

Dan de vraag die bij elke lezer na het lezen van bovenstaande op de lippen brandt: wat moet dat kosten? Een lidmaatschap van de Mountainair Club omvat een eenmalige bijdrage van 50.000 dollar plus een maandelijkse contributie van nog eens 1.200 dollar. Maar dan mag je wel onbeperkt golfen met een buggy. Het hele jaar door, hoewel de baan ook weleens onder een dikke laag sneeuw verdwijnt.

Maar de website rept ook over ‘gasten’, en de greenfees die daarbij worden vermeld, zijn zeker niet over the top: 105 dollar voor 9 holes en 155 voor 18, inclusief buggy. Wel even opletten wanneer je de reis naar Slickrock Mountain onderneemt. Er bestaat namelijk ook een Mountain Aire Golfclub in North Carolina. Als je per ongeluk eerst daar naartoe rijdt, moet je nog twee uur autorijden naar de Mountainair Club. Of een kwartiertje vliegen…

Lees meer over
Reizen