Bestemmingen

Dit is de golfbaan van Michael Jordan, een peperdure speeltuin voor 'the happy few' (en wat doen die drones boven de baan?)

Beroemdheden die er een eigen golfbaan op nahouden. Ze zijn niet meer op één hand te tellen. Soms mag je er als 'gewone' golfer ook op spelen. Maar dat is helaas niet het beleid bij The Grove XXIII. Basketballegende Michael Jordan houdt zijn speeltuin voor zichzelf en voor 'the happy few'.

Wie zijn de celebraties die hun liefde voor de golfsport hebben ‘vereeuwigd’ in de aanleg of aankoop van een golfbaan? Nou, Donald Trump is de bekendste natuurlijk met onder meer Mar de Lago in Palm Beach, Florida, dat hij al sinds 1985 in zijn bezit heeft. Inmiddels is de oud-president van de Verenigde Staten (deels) eigenaar van 19 banen over de hele wereld. Voetballer Gareth Bale die zijn kicksen heeft opgeborgen, liet een paar beroemde holes ‘nabouwen’ in zijn achtertuin in Wales, maar dat is natuurlijk niet een hele golfbaan.

Liefde

Acteur Clint Eastwood is eigenaar van de Tehàma Golf Club in Carmel-by-the-Sea (Californië) en heeft ook een belang in het beroemde Pebble Beach. Justin Timberlake kocht in 2007 Big Creek Golf Course, veranderde de naam in Mirimichi, wat zo veel betekent als 'blij toevluchtsoord'. Zes jaar later deed Timberlake de golfbaan weer van de hand, maar de liefde voor het golf is allerminst bekoeld. In eigen land kennen we uiteraard Robert van der Wallen, de eigenaar van Bernardus.

Eisenpakket

In het rijtje staat sinds 2019 ook Michael Jordan. De misschien wel beste basketballer ooit liet een golfbaan aanleggen door Bobby Weed Golf Design. De naam The Grove XXIII verwijst met het Romeinse getal 23 uiteraard naar de basketbalcarrière van His Royal Airness, die bijna zijn hele leven met dat nummer op het shirt speelde.

The Grove vanuit de lucht


The Grove XXIII ligt in Zuid-Florida en kreeg na de opening in de herfst van 2019 al direct lovende kritieken. Jordan had dan ook een stevig eisenpakket bij Bobby Weed neergelegd. Hij wilde dat de golfbaan ‘stevig en snel’ zou spelen, met unieke kenmerken die de kans op spectaculaire golfbattles enorm zou vergroten. Want Jordan speelt niet voor de lol, maar om te winnen.

The Grove vanuit de lucht

Op maat gemaakt

In een podcast van Golf.com liet Tourpro Ricky Fowler zich al eens ontvallen dat hij en zijn collega’s de baan 'Slachthuis XXIII' noemen. Hij onthulde ook dat Jordan zelf enorm veel voordeel heeft bij het spelen op zijn baan. “Hij heeft de baan zo laten ontwerpen dat wanneer je heel ver slaat, je precies moet zijn om de bal op een smal deel van de fairway te laten landen. Golfers die minder ver slaan, zoals Michael, landen op het brede deel van de fairway.”

Volgens Fowler zou Jordan dat hebben gedaan om tegen de pro’s om geld te kunnen spelen en ook – met de slagen die hij meekrijgt – te kunnen winnen. “Want hij kan op alle par-4’s en par-5’s gewoon driver slaan. Hij kan zo redelijk makkelijk een 74 maken”, zei Fowler, die in een partijtje Jordan tien slagen moet geven en een van de clubleden is, net als Phil Mickelson. Het aantal leden zou niet hoger zijn dan tachtig. Volgens onbevestigde berichten kun je op uitnodiging lid worden voor 250.000 dollar entreegeld en een maandelijkse bijdrage van 20.000 dollar.

Je kunt op uitnodiging lid worden voor 250.000 dollar entreegeld en een maandelijkse bijdrage van 20.000 dollar

Technologie

Jordan wilde ook 's werelds beste oefenfaciliteiten met de modernste technologie, waar hij en zijn ‘vrienden’ de meest uitdagende slagen in golf konden oefenen en analyseren. De 400 meter lange, dubbelzijdige drivingrange telt meerdere slaglijnen en target greens met tussenruimtes van 25 meter. Die greens komen in oppervlakte exact overeen met de greens in de baan. Ook herbergt de drivingrange een datacenter waar het meten van de activiteit op de range Jordan en consorten veel wijzer maakt. Dat de shortgame area, waar slagen van 35 tot 90 meter kunnen worden geoefend, ook aan alle wensen voldoet, mag als vanzelfsprekend worden verondersteld.

Puzzel

De baan zelf is een zorgvuldig gelegde ‘puzzel’ van holes, die het mogelijk maakt om vier lussen van 9 holes te spelen en een aantal korte parcoursen van drie of zes holes. Daarvoor is een aantal dubbele greens en tees aangelegd. En overal waar je loopt, kun je het futuristische clubhuis bewonderen. Voor het ontwerp waren de swing van MJ, zijn atletisch vermogen en zijn zakelijke instinct een inspiratiebron.

Clubhuis The Grove

Het clubhuis (foto Bobby Weed Golf)

Drones

Maar dat is zeker niet het enige dat The Grove XXIII uitzonderlijk maakt. Drankjes en snacks worden met drones in de baan afgeleverd, golfkarretjes zonder snelheidsbegrenzer kunnen plus 50 kilometer meter per uur en lokale caddies rijden op scooters, zodat ze de leden/gasten in golfcarts kunnen bijhouden.

Verslag van een dag

Aangezien de golfbaan niet toegankelijk is als je geen vriend van MJ bent of een vriend van zijn vrienden, zijn er dus maar weinig mensen die zicht tot 'the happy few' kunnen rekenen. Op de baan zelf mogen ook geen foto's worden gemaakt, maar zo nu en dan verschijnt er een verslag van een dag op X/Twitter. Een kijkje achter de schermen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Banen