Beeld: Skukuza Golf Course
Golfreizen

Birdies maken met een leeuw als getuige

Beeld: Skukuza Golf Course
Een safari én golfen tegelijk? Waar je die twee vliegen echt in één klap kunt slaan, is Skukuza Golf Club in Zuid-Afrika. De golfbaan ligt namelijk ín het Kruger National Park.

Bijna elk jaar zien we Joost Luiten en andere Nederlandse golfers spelen op Leopard Creek Country Club in Zuid-Afrika. Het prachtige eigendom van de Zuid-Afrikaanse miljardair Johann Rupert is een geliefde halte van de DP World Tour. Leopard Creek ligt in het hart van Mpumalanga en wordt aan meerdere kanten begrensd door de Crocodile River en het Kruger National Park. De golfbaan behoort tot de top 5 banen van Zuid-Afrika en is redelijk exclusief te noemen. Voor een greenfee moet je meer dan 300 euro neertellen en spelen als gast kan alleen op bepaalde doordeweekse dagen in minder drukke periodes. De beelden van Afrikaanse wildlife op en rond de baan vullen tijdens de toernooiweek op Ziggo Sport regelmatig het beeldscherm, want ja, je kunt er krokodillen, nijlpaarden, antilopen, buffels en olifanten tegenkomen.

Een rustige dag op de Skuzuka Golf Club

Skukuza Golf Club

Maar de golfparel Leopard Creek ligt buiten het immense park en niet erin. Dat geldt niet voor de Skukuza Golf Club, 70 kilometer noordelijker gelegen ín het park. Deze baan is niet afgesloten en hier hebben de dierenbewoners dus vrij spel. De Big Five is welkom. Aangelegd in 1972 voor medewerkers van het park is de baan inmiddels bespeelbaar voor clubleden en greenfeespelers.

Lake Panic

De verhalen over wildlife op Skukuza zijn talrijk. Boezemt de naam Crocodile River je al enige angst is, Lake Panic doet daar weinig voor onder. Het meertje op Skukuza kun je beter mijden. De golfbaan zelf hanteert niet voor niets de slogan ‘The Wildest Golf Course in the World’. Zo diende de green van hole 1 al eens als arena voor een gevecht tussen een leeuw en een buffel, dat door eerstgenoemde werd gewonnen. Ooit werd een net getrouwd bruidspaar tijdens een rondje golf opgeschrikt door wilde honden die een impala achterna zaten.

Giraffe

Nog maar enkele maanden geleden namen bij het aanbreken van de dag op hole 3 vier jonge leeuwen en leeuwinnen een giraffe te grazen, maar voordat het kwartet goed en wel aan het ochtendmaal kon beginnen, werd het verjaagd door meer dan twintig hyena's.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Sein veilig

De golfers die de vroegste teetime hadden geboekt, moesten anderhalf uur wachten voordat het sein veilig werd gegeven door de opgetrommelde rangers van het park. Toen zij arriveerden om de giraffe weg te halen, hadden hyena’s en gieren al een kwart van het dier verorberd en een ander deel naar elders in het park meegenomen. Na twaalf uur vonden de rangers slechts de botten van de giraffe terug. Overigens deden de hyena’s zich in het verleden ook te goed aan de holevlaggen, die sindsdien aan het einde van de dag allemaal worden binnengehaald.

Beeld: Skukuza Golf Course
Beeld: Skukuza Golf Course

Krokodil

Incidenten over aangevallen golfers zijn vooralsnog schaars en eigenlijk niet bekend. Het bewapende personeel van het park is waakzaam en houdt wilde dieren indien nodig op afstand wanneer golfers aan het spelen zijn. Wel kwam een kleine tien jaar geleden een golfer om het leven toen hij in het water naar golfballen ging zoeken. Hij werd gegrepen door een krokodil.

Hoofdgreenkeeper Jean Rossouw, die zelf al eens oog in oog kwam te staan met acht leeuwen, doet elke dag een rondje over de baan. “Geen dag is hier hetzelfde en ook dat maakt het een prachtige plek om te golfen. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is om ervoor te zorgen dat al onze overnachtende dieren weg zijn en dat het veilig is voor onze leden en gasten om af te slaan. Er zijn geen hekken om de Big Five of andere dieren tegen te houden. Maar de meeste dieren houden zelf al afstand en zijn zelfs een beetje bang voor mensen.”

Leeuwen op bezoek skuzuka

Beeld: Skukuza Golf Course

Vrijwaringsclausule

Op de scorecard staat het ‘alarmnummer’ dat je moet bellen, wanneer je gevaar bespeurt. De bordjes met waarschuwingen als ‘Beware of crocodiles’ in de buurt van water en ‘Beware of lions’ in de 5950 meter lange baan vind je er in overvloed. Naar verluidt mag je pas afslaan als je schriftelijk akkoord bent gegaan met een vrijwaringsclausule: in het geval je wordt opgegeten kan de club niet aansprakelijk worden gesteld…

De Skukuza Golf Club heeft geen bunkers, maar aan hindernissen dus geen gebrek. Clubleden turven maar al te graag op hun scorecard ‘ontmoetingen’ met leeuwen, nijlpaarden, luipaarden, olifanten, giraffen, wilde honden, pythons, cobra's en wrattenzwijnen. Het zijn, hoe gek het ook klinkt, bonuspunten tijdens een rondje golf. En dat voor de schappelijke greenfeeprijs van ongeveer dertig euro. Voor dat geld speel je de negen holes met 18 tees twee keer. Als je onderweg niet wordt opgegeten natuurlijk…

Lees meer over
Reizen