Bestemmingen

Brickyard: van pole naar hole

Indianapolis wordt in één adem genoemd met het grootste autoracespektakel in de Verenigde Staten: de Indy 500. Het circuit waarop de race zich elk jaar voltrekt en een bijzondere golfbaan liggen verstrengeld in elkaar.

Max Verstappen is onze grootste autosportheld maar Rinus van Kalmthout is een goede tweede. ‘Veekay’, zoals hij in de Verenigde Staten wordt genoemd, reed eind mei mee in de Indy 500 en belandde na een crash ‘bijna’ op de golfbaan Brickyard Crossing. Nou ja, misschien niet bijna, maar dat het asfalt en de groene fairways in dit stukje Amerika tegen elkaar aan schurken is een feit.

Brickyard crossing hole 10
 

Indy 500

Indianapolis heeft zijn bekendheid te danken aan de Indy 500, voor de meeste Amerikanen hét grootste autoracespektakel dat er bestaat. Hoe leuk de eerste Grand Prix Formule 1 onlangs in Miami, gewonnen door onze Max, ook was, van het gejakker over het 2,5 miles lange asfalt in ovaalvorm worden Amerikaanse autosportliefhebbers pas echt wild. De Indy 500 is al meer dan honderd jaar oud en elk jaar met ongeveer 140.000 toeschouwers stijf uitverkocht. Ook leuk om te weten: de Nederlander Arie Luyendijk won de Indy 500 twee keer. In tegenstelling tot veel autocoureurs heeft de kampioen het golf nooit opgepakt.

Dit is niet de golfbaan waar je voor je rust moet komen

 

Niet voor je rust

Op het moment dat er wordt geracet, is de golfbaan gesloten. Maar ‘the day after’ kun je gewoon weer voor 150 dollar 18 holes spelen. En er zijn genoeg dagen waarop je wel kunt spelen als er ook geracet wordt, op kwalificatie- en testdagen bijvoorbeeld. Dan is dit de golfbaan waar je niet voor je rust moet komen.

De course is allerminst een niemendalletje.

Oorspronkelijk werd de baan, die in 1927 werd aangelegd, de Speedway Golf Course genoemd. Vrij logisch ook. Toen had de baan zelfs nog 27 holes. In 1993 ging de golfbaan op de schop. Pete Dye nam het terrein onder handen en reduceerde het aantal holes tot 18. Van de negen binnen het ovale circuit bleven er vier over. Met een lengte van ongeveer 6400 meter (par 72) heeft de baan nog altijd een serieuze lengte.

Anne van Dam Brickyard Crossing LPGA 2019

Anne van Dam

Ook kreeg de baan een nieuwe naam: Brickyard Crossing. The Brickyard is weer de bijnaam van het circuit, dus in alle opzichten zijn het circuit en de golfbaan nog aan elkaar verbonden. Leuk om te weten: in de jaren 60 was het 500 Festival Open een kleine tien jaar onderdeel van de PGA Tour. In 2019 organiseerde de LPGA Tour een stop in Indianapolis, waar Anne van Dam (foto boven) bij was. Op de vier speeldagen kwam ze nimmer in de buurt van pole-position, maar met een plek in de top 40 in een sterk deelnemersveld deed ze het zeker niet slecht.

Brickyard Crossing is door de jaren heen een bestemming voor zowel PGA Tour, Champions Tour en LPGA geweest. Dat kunnen niet heel veel banen in Amerika zeggen. Jan Lammers, autosportliefhebber pur sang en minstens zo verkikkerd op golf, zou er graag eens een keer willen spelen, liet hij desgevraagd GOLF.NL weten. Lammers woont zelf op een steenworp afstand van het circuit in Zandvoort en de golfbaan in Zandvoort. Ook die twee hebben een sterke connectie met elkaar vroeger overlapten elkaars grond.

Contrast

Het is een mooi contrast. Daar waar auto’s met 320 kilometer per uur de bocht nemen, genieten even verderop de golfers van een met een iets minder hoge hartslag van een rustige swing. De Brickyard is een typische Pete Dye-baan, herkenbaar ook aan de bielzen aan de waterkanten. Ook stukken beton, die bij een eerdere verbouwing van het circuit vrijkwamen, werden op de golfbaan hergebruikt. Het wekt geen bevreemding dat dit uniek stukje de aandacht rok van beroemdheden als de Beatles, en de acteurs Paul Newman en Mark Wahlberg.

brickyard crossing golfers


Wie de kans krijgt om er een keer te spelen, doet er goed aan om één traditie in ere te houden. Waar de winnaar van de Indy 500 na de race zich te goed doet aan een glas karnemelk, moet de golfer die na 18 holes in het clubhuis natuurlijk ook bestellen. Want elke golfer is tenslotte een winnaar!

Golfbal versus Indy 500

Hoe hard gaat een golfbal en hoe hard gaat een racewagen in de Indy 500? Het wereldrecord balsnelheid staat op naam van World Long Drive-kampioen Kyle Berkshire: 233,4 miles per uur, ongeveer 376 kilometer per uur. De snelste kwalificatieronde in de Indy 500 staat op naam van Arie Luyendijk (1996) met 237,498 miles per uur. (382km). Maar de auto’s halen op de baan een hogere topsnelheid, om en nabij 20 miles meer.

speed golf ball

Racebaan

Een golfbaan in een racebaan, helemaal uniek is het niet. In Schotland ligt de oudste golfbaan ter wereld in een racebaan, maar dat is dan wel een racebaan voor paarden. Musselbergh Links, de Old Golf Course, dateert volgens officiële documenten van 1672, maar volgens de overlevering zou Queen Mary van Schotland een eeuw eerder hier al hebben gespeeld. Aanvankelijk lagen er maar zeven holes, maar in 1870 werd het negental gecompleteerd. In de negentiende eeuw werd hier ook zes keer The Open gespeeld.

De oudste baan ter wereld

Musselburgg schotland oudste golfbaan

 

Bestemmingen

Cape Kidnappers gijzelt je fantasie

Het is niet alleen de naam die intrigeert. Kijk vanaf boven neer op Cape Kidnappers in Nieuw-Zeeland en verzin dan thuis een heel goed verhaal om deze golftrip er doorheen te krijgen.
Lees meer
Golfreizen

Droombaan: Velaa Private Island

Vraag vier GOLF.NL-redacteuren naar een golfbaan op de wereld waar ze ooit graag zouden willen spelen en je krijgt vier verschillende antwoorden. Wat is de droombestemming van redacteur Sietse Herrema?
Lees meer
Lees meer over
Reizen