Golfreizen

Droombaan: Velaa Private Island

Vraag vier GOLF.NL-redacteuren naar een golfbaan op de wereld waar ze ooit graag zouden willen spelen en je krijgt vier verschillende antwoorden. Wat is de droombestemming van redacteur Sietse Herrema?

Laat al die pretentieuze collega’s van mij maar de open deuren van St. Andrews en Golf zoals het hoort opentrappen. Zij mogen lekker in de regen met een tasje op de rug de links verkennen. Nee, ik heb na een seizoen frustratie een idyllische omgeving nodig waar ik mijn geyipte chips, drie-putts en dubbel-bogeys kan vergeten. Ik zoek een paradijs waar ik na het rouwproces van al die gemiste kansen (en de plagerijen van collega Gerard Louter) met frisse moed aan mijn korte spel kan werken. En ik heb die plek gevonden: tweehonderd kilometer ten noorden van de Malediven ligt Velaa Private Island. 

In afzondering oefenen

Velaa, dat in de lokale taal Schildpadeiland betekent, ligt in de Indische Oceaan is alleen bereikbaar per boot. De eigenaar, de Tsjech Jiri Smejc die tweehonderd miljoen dollar investeerde in het project, is gelukkig een fervent golfer. De atol is met twintig hectare kleiner dan de gemiddelde Nederlandse golfbaan, maar Šmejc liet er een heuse Golf Academy aanleggen. Het complex bestaat uit zes greens, negen verschillende tees en zeven bunkers. Geheel toepasselijk is het ontworpen door Jose Maria Olazabal, de Spaanse majorwinnaar en Ryder Cup-captain die bekendstond om zijn goede korte spel. Ik zie het helemaal voor me. Op blote voeten de par-3-baan spelen of gewoon mijn eigen route uitstippelen en zelf uitdagende slagen verzinnen om langzaam het vertrouwen weer op te bouwen. Als ik dan toch even mijn driver wil slaan is er een swingstudio, met launch monitor en een PGA Professional. Met een cocktail in mijn hand en uitzicht op de hemelblauwe zee zijn die chipping yips zo verdwenen. Ik ga alvast sparen.

Meer info: velaaprivateisland.com/golf

Lees meer over
Reizen Banen