In vogelvlucht

Landgoed Lauswolt: sprookjesachtige speeltuin voor golfende natuurliefhebbers

Wie golft op landgoed Lauswolt, golft in sprookjesachtige natuur met slingerende paadjes, verrassende doorkijkjes en de meest bijzondere plant- en diersoorten. We nemen je mee de baan op in vogelvlucht.

Ooit was Lauswolt in Beetsterzwaag het riante domein van gelukkige notabelen. Mannen van statuur flaneerden, als ze de koets op stal lieten, met enige regelmaat met hun gejurkte juffrouwen over de statige beukenlanen naar het rondeel in het beekdal van het Koningsdiep. Nu, enkele eeuwen later, dient het Friese landgoed met een oppervlakte van maar liefst 250 hectare als sprookjesachtige speelplaats van golfende natuurliefhebbers uit het hele land.

Kleurrijke kijkdoosjes

Hoewel de koetsen hebben plaatsgemaakt voor golfkarren, en de degens en schietijzers ingewisseld voor drivers en putters, voel je je in dit dromerige golfeldorado ook vandaag nog keizer te rijk. Golfclub Lauswolt weerspiegelt met haar parklandschap, heideachtige berkenbos en unieke beekdal feilloos haar provincie; tijdens een ronde beland je keer op keer in beeldschone, kleurrijke kijkdoosjes, die de ontvankelijke ziel onmogelijk onberoerd laten.

Huub van der Mijle

Baancommissie - “Het stuk bij het beekdal is mijn favoriet. Het uitgestrekte landschap, de stilte. En met het kleine boerderijtje met het oranje dak is het net een levend schilderij van Brueghel.”

Groen fort

Bij het lopen van de twee lussen van ieder negen holes, gemaakt in respectievelijk 1964 en 1995, doorkruis je op Lauswolt gedurende tien kilometer drie uiteenlopende typen landschappen. Aan de voet van het voormalig landhuis waan je je op een Engelse parkbaan, met uitgestrekte fairways en slingerende paadjes tussen rododendrons en monumentale, solitaire rode beuken, die in de zomer prachtig bordeaux kleuren. In de zichtlijnen vanuit het park doemt het imposante bosgebied op, waar lariksen, douglassparren en grove dennen het hele jaar door een fier groen fort vormen. Aan de zuidkant van de baan ligt het oer-Hollandse beekdal, waar de zandgronden van het Wallebosch overgaan naar nattere veengronden, met een wijds uitzicht over de met watervogels bevolkte uiterwaarden.

Baanoverzicht

Zonnedauw

Lauswolt ligt in het Natura 2000-gebied Van Oordt’s Mersken, waar meanderende beken, waaronder het Koningsdiep, vanuit het Drents Plateau het moerassige landschap doorklieven. Op dit schrale, drassige en vaak glinsterende stuk ‘wetland’ langs de randen van in totaal vijf holes, bevinden zich de bijzonderste plant- en diersoorten. Als je met een loep op je knieën tussen de pluisjes van het eenarig wollegras het hoogveen in kruipt, vind je bijvoorbeeld zonnedauw: verleidelijke speldenkussens van paarse tentakeltjes die insecten lokken met een zoet sapje, en hen uiteindelijk langzaam verorberen.

Richard Ferdinands

Hoofdgreenkeeper - “Lauswolt is een unieke baan met drie diverse landschapstypen. Mijn favoriete plek is hole 7, aan de oostgrens, met veel overstaanders van grove den en heide. Een prachtig gezicht.”

Watersnip in rietkragen

Op het landgoed leven maar liefst zevenendertig soorten broedvogels, het aandeel van watervogels is groot. De watersnip steekt zo nu en dan vanuit de rietkragen zijn snavel in het water voor slakjes en wormpjes. Vanaf het voorjaar kun je buizerds en raven in de boomtoppen aan de bosrand zien loeren op salamanders en ringslangen die door de rough en fairway schieten. Het bosgebied, dat zo’n 100 hectare beslaat, is minstens even mooi. Felgroen fluorescerend mos verlichten er in de wintermaanden de donkerte onder de beuken. In de namiddag zorgen de schaduwen van grove dennen, die ontspannen over de baan leunen, voor een continu licht-donker, als een zacht oranje, fluwelen stroboscoop. Vanaf augustus doen de uitbundige paarse flanken van de heide een extra duit in het zakje.

Felgroen fluorescerend mos verlichten er in de wintermaanden de donkerte onder de beuken

Zorgeloos bestaan

Het bos wordt doorkruist met meerdere dwarsverbindingen van eiken- en beukenlanen van soms wel honderdzeventig jaar oud; ze leveren fotogenieke doorkijkjes op. In de bomen nestelen zich zwarte spechten en boommarters, in de aanliggende sloten, die met mossen en varens bekleed zijn, wachten ijsvogeltjes rustig op hun naderende maaltje. Er zijn meer diersoorten die in het Wallebosch doen alsof ze thuis zijn. Eekhoorns schieten driftig van boom naar boom, zwarte spechten lijken een minder teruggetrokken bestaan te hebben dan gewoonlijk, in het binnenbos leven acht tot tien reeën een vrij zorgeloos bestaan, en ook de huisuil, die je bijna het hele jaar in de beuk tussen hole negen en achttien kunt zien, doet waar-ie zin in heeft.

Zwarte spechten lijken een minder teruggetrokken bestaan te hebben dan gewoonlijk

Ruimte voor bezinning

Je zou het haast vergeten, maar bij het lopen van een schemerronde zou je zo nu en dan ook een andere speler kunnen waarnemen, al moet je er vaak wel je verrekijker voor meenemen. Voor de rest krijg je op Lauswolt vooral heel veel ruimte voor bezinning. Jij en je gezelschap als dankbare figuranten in een symbiotisch Fries natuurschouwspel, met verder niets anders dan volledige stilte.