In vogelvlucht

Golfen op de heide, omringd door ongerepte natuur

Vlakbij het Veluwemeer ligt de 77 hectare grote golfbaan Het Rijk van Nunspeet. Hier komen 100 jaar oude grove dennen en 175 jaar oude vliegdennen samen met zandverstuivingen. De golfbaan is een organisch samenspel van ongerepte natuur en fenomenale fairways, met struikheide gepaard met bomen die gevormd zijn door tijd en wind. Natuurschoon in optima forma.

Wanneer de zon haar gezicht nog moet laten zien vertelt Alle de Wit, voorzitter van de Flora en Fauna Commissie over het gebied. “De golfbaan is 35 jaar geleden aangelegd in een productiebos van ongeveer 100 jaar oud, waar je ook nog oude vliegdennen van meer dan 175 jaar oud kan vinden. De stukken aaneengesloten bos en de twee vijvers inclusief oevervegetatie zijn een genot voor de golfers, behalve als hun bal erin ligt.”

Doortrekkers

Dat op het Rijk van Nunspeet veel aandacht is voor vogels blijkt uit de ruim 90 nestkasten die in de afgelopen twee jaar zijn opgehangen. Ook is er een natuurbord geplaatst met foto’s van dieren en planten die op de baan voorkomen. “Een waardevol aspect van de golfbaan is dat er in de trektijd veel doortrekkers op de baan verblijven om te foerageren, onder andere de koperwiek, kramsvogel, keep, vink, zanglijster, merel en beflijster. Ook zijn in het voorjaar in de vroege ochtend op de greens vaak buizerds te vinden die wurmen zoeken. In de broedtijd komen er veel spreeuwen om emelten en engerlingen uit het gras te halen. Dit is goed voor de kwaliteit van het gras.” De omgeving trekt de aandacht van meer dan 80 vogelsoorten die met verschillende zintuigen waar te nemen zijn. “Als je goed luistert, hoor je vaak het zilveren lachje van de pimpelmees”, vervolgt Alle.

Alle de Wit, Voorzitter Flora en Fauna Commissie

"Het zilveren lachje van de pimpelmees"

Meebewegen

Eric Metselaar, hoofdgreenkeeper, loopt al meer dan 20 jaar rond op Het Rijk van Nunspeet en weet als geen ander hoe belangrijk en uitdagend het is om de natuur en de baan te vormen, maar toch in haar waarde te laten. Hij vertelt over de synergie tussen golfbaan en natuur. “We leggen echt de nadruk op inheemse flora omdat die aantrekkelijker zijn voor dieren en insecten.” In Erics werk is het cruciaal om onderhoud aan en behoud van natuur zo duurzaam mogelijk te doen. “Mensen denken vaak dat duurzaamheid extra stappen kosten, maar in de praktijk vergemakkelijkt het ons werk juist omdat we meebewegen met de natuur.”

Wij leggen echt de nadruk op inheemse flora omdat die aantrekkelijker zijn voor dieren en insecten

Eric Metselaar, Hoofdgreenkeeper

Baanoverzicht

Het Rijk van Nunspeet in vogelvlucht

Heldere visie

Liesbeth van Wijk, general manager a.i., geeft aan dat het behoud van het natuurschoon hand in hand gaat met een heldere visie op het gebied van duurzaamheid. “Hier op deze locatie en binnen Het Rijk Golfbanen zijn we ervan overtuigd dat zowel grote als kleine inspanningen ertoe doen. Van samenwerkingen met lokale leveranciers tot aan bosbeheerplannen, het doel is om de perfecte balans te vinden tussen natuur, duurzaamheid en golf, en dat voor de lange termijn, daar ligt onze focus.” Dit alles komt terug in de GEO-certificering van de golfbaan.

Liesbeth van Wijk, General Manager a.i.

“De perfecte balans vinden tussen natuur, duurzaamheid en golf, en dat voor de lange termijn, daar ligt onze focus”

Het Rijk van Nunspeet is één met de Veluwe en dat voel, hoor en zie je. De aandacht voor mens en natuur nodigt uit om de vrijheid van de Veluwe te proeven in combinatie met golf. Dus wees welkom en luister aandachtig, wellicht hoor je dan het zilveren lachje van de pimpelmees.