De baan op

Films en series over golf

Krijg je geen genoeg van golf? Maak dan jouw filmavond compleet met deze tips. Van het romantische verhaal over Severiano Ballesteros tot een lachfilm à la Dumb and Dumber en reality series.

1. Losers (serie) - The 72nd hole

Golfer Jean van de Velde kijkt terug op de teleurstelling en positieve gevolgen van zijn verlies bij de laatste hole van The Open Championship van 1999. Met animaties wordt deze legendarische play-off prachtig in beeld gebracht. De overige afleveringen in deze Netflix-serie zijn ook zeker de moeite waard om te bekijken.
Beschikbaar via Netflix

2. Seve the Movie

Seve the Movie vertelt het levensverhaal en het verloop van de carrière van de Spaanse golflegende Severiano 'Seve' Ballesteros. De film laat zien hoe Seve uitgroeide van een jonge jongen - die leerde golfen op de stranden van zijn geboorteland Spanje met een ingekorte ijzer-3 - tot de wereldwijde nummer één en een legende van de golfsport. Voorzien van unieke, nooit eerder vertoonde archiefbeelden, volgt het verhaal Seve als hij elke hindernis in zijn reis naar succes overwint, tot aan de strijd tegen zijn ziekte die hij helaas niet overwon en waaraan hij is overleden.

3. Tin Cup

Roy 'Tin Cup' McAvoy (Kevin Costner) is een gefaalde golfer die zijn tijd verdoet als pro op zijn stoffige driving range in Texas. Als een mooie vrouw (Molly, gespeeld door Rene Russo) op zijn range lessen komt nemen, en ze de vriendin blijkt van zijn grootste rivaal David Simms (Don Johnson), wordt hij geïnspireerd om zijn clubs uit het vet te halen en een gooi te doen naar het US Open.

4. The Legend of Bagger Vance

Met de topacteurs Will Smith, Matt Damon en Charlize Theron is dit verreweg de grootste Hollywood-productie met golf in de hoofdrol. In The Legend of Bagger Vance draait het om Rannulph Junnah, die na de eerste wereldoorlog in Frankrijk zijn leven in Amerika weer op de rails probeert te krijgen. Met de hulp van de mystieke caddie Bagger Vance neemt hij het als lokale held op tegen Bobby Jones en Walter Hagen voor een groot geldbedrag.

5. The Greatest Game Ever Played

Gebaseerd op het ware verhaal en een prachtig boek over de vroege golfgeschiedenis in de VS. De 20 jaar jonge Francis Ouimet is geobsedeerd door golf, maar zijn vader verbiedt het hem om te spelen. In 1913 krijgt de eenvoudige arbeiderszoon de kans om het als amateur op te nemen tegen de Engelse golfheld Harry Vardon en moet hij kiezen tussen zijn dromen en zijn vader.

6. Happy Gilmore

Waarschijnlijk de populairste en bekendste golffilm onder niet-golfers. Happy Gilmore is een gewelddadige ex-ijshockeyer die ontdekt dat hij het talent heeft om de bal - met een aanloop, The Happy Gilmore - mijlenver weg te slaan. Happy gaat de tour op om het in beslag genomen huis van zijn oma terug te kunnen kopen. Shooter McGavin, de schurk in het verhaal, werd onlangs uitgeroepen tot beste slechterik in Hollywood. Een leuke film als je ook om Dumb & Dumber kunt lachen.

7. A Gentleman’s Game

Deze dramafilm draait om de 14-jarige Timmy Price, die het spel leert als caddie op een exclusieve country club. Onder de vleugels van topamateur en mentor Foster Pearse groeit Tommy uit tot jeugdkampioen. Langzaam leert Timmy van zijn leraar dat er meer is dan golf en het winnen van bekers en dat de ogenschijnlijke paradijselijke wereld van Foxhole Country Club niet zo perfect is als die lijkt.

8. The Short Game

Ze zijn bijzonder fanatiek, vastbesloten om kampioen te worden op een van de zwaarste golfbanen ter wereld. The Short Game is een documentaire over 7- en 8 jarige golfers die tijdens het U.S. Kids Golf World Championship in Pinehurst (2012) worden bijgestaan als caddie door hun ouders. Gedreven en gefocust, maar bovenal nog gewoon kind. Het weerspiegelt ook de invloed die een ouder kan hebben op het topsportleven van hun kind.
Beschikbaar op Netflix

9. Bobby Jones: Stroke Of Genius

Een biografisch drama over golflegende Bobby Jones. Voor Tiger Woods, voor Jack Nicklaus en voordat de sport een belangrijke vorm van industrie werd, stond Bobby Jones in de spotlights. Een getalenteerde, charmante golfer die met zijn geniale spel de wereld op zijn kop zette. Robert "Bobby" Tyre Jones, Jr. (gespeeld door Jim Caviezel) komt uit diepe dalen om uit te groeien tot een grote golflegende. Jones overwint zijn eigen opvliegende karakter, intense passie en perfectionisme om als enige man ooit de 'golf Grand Slam' te winnen (US Open, British Open en de 2 amateur opens). Een, tot op de dag van vandaag, ongeëvenaarde prestatie. Maar het zijn ook Jones' stijl, persoonlijkheid en karakter die hem onderscheidde van de andere professionals in de golfsport.

10. Tommy's Honour

Schotland in 1866. De vijftienjarige Tommy Morris is de zoon van Tom, golflegende van de Royal & Ancient Golf Club. Tom senior is winnaar van het eerste golftoernooi ooit, in 1860. Maar het ziet er naar uit dat het talent wordt doorgegeven aan Tommy, die de sport al in zijn tienerjaren opnieuw in de schijnwerpers zet.

Lees meer over
Fun