Beeld: Ronald Speijer
Culinair

De kracht van awardwinnend Tespelduyn

Beeld: Ronald Speijer
Op zoek naar culinaire geluksmomentjes struint Maaike de Reuver de Nederlandse golfbanen af. Bij Landgoed & Golfbaan Tespelduyn vond ze het bewijs dat een golflocatie heel wat meer te bieden kan hebben dan alleen golf.

Als ik via de prachtige groene oprijlaan Landgoed & Golfbaan Tespelduyn in Noordwijkerhout oprijd, zie ik op de parkeerplaats een grote truck staan. Niet per se het soort voertuig dat je op een golfbaan verwacht. De truck blijkt te zijn van de man en zijn kersverse vrouw die de dag ervoor trouwden op het landgoed. Onder het prieeltje in de trouwtuin gaven ze elkaar het ja-woord, waarna ze in de serre een flink feest bouwden. De volgende ochtend om 10 uur is er niks meer van dat feest te zien. In diezelfde serre, die er nu spic en span uitziet, is het horecateam bezig met de voorbereidingen voor een lunch voor 50 man.

In het clubhuis van Tespelduyn
Beeld: Ronald Speijer

Awards en onderscheidingen

Bruiloften, zakenlunches, vergaderingen en evenementen zijn naast alle golfactiviteiten dagelijkse kost voor het team van Tespelduyn. Zo’n 50 bruiloften per jaar worden op het landgoed voltrokken. De trouwlocatie wordt door bruidsparen beoordeeld met een 9,2. Ook werd Tespelduyn in 2016 uitgeroepen tot beste vergaderlocatie van Nederland. De horeca werd in 2018 beoordeeld als een na beste horecalocatie op een Nederlandse golfbaan. Een flinke prestatie. En dan te bedenken dat ze van A tot Z alles zelf doen, er komt geen cateraar aan te pas. “De enige externe partij waarmee we werken is een patissier in het dorp die gespecialiseerd is in bruidstaarten”, vertelt horecamanager Joyce Nederstigt (rechts op de foto) lachend.

Peter Duivenvoorde en Joyce Nederstigt van golfbaan Tespelduyn
Beeld: Ronald Speijer

Het ontstaan

Tespelduyn werd in 2011 opgericht door de ouders van Peter: Piet en Wil Duivenvoorde. Het stel bezat een huis op het terrein. Toen de kinderen het huis uit gingen werd het huis voor hen tweeën te groot. Het woonhuis werd het clubhuis voor de golfers en het terrein kreeg een officiële landgoedstatus. De huiskamer van het huis van Piet en Wil is er nog steeds. Hij doet nu dienst als diner- en vergaderruimte.

Zoon Peter (links op de foto) heeft het beheer en de leiding in 2012 overgenomen. Piet en Wil wonen nu in een kleiner huis op het terrein, maar zijn er nog vrijwel elke dag te vinden. Wil slaat er geregeld een balletje, en Piet zit dagelijks het liefste met een kop koffie in het restaurant.

Beeld: Ronald Speijer
Beeld: Ronald Speijer

Het team: een familie

Als ik Peter Duivenvoorde vraag wat het geheim is van het succes van zijn bedrijf, wijst hij naar de mensen achter de bar. “Zij, wij”, is zijn korte antwoord. “We zijn een familiebedrijf en dat merk je aan alles. Onze mensen werken met elkaar samen alsof ze broer en zus van elkaar zijn. Daardoor zeg je het snel tegen elkaar als je ziet dat iets anders kan of beter moet, maar zet je ook elke dag de schouders eronder. En we hebben ook gewoon heel veel lol met elkaar!”

Dat kan ik beamen. Het team achter de bar, in de serre en in het restaurant is hard aan het werk, maar met zichtbaar plezier in het vak. Ze maken onderling grappen maar hebben ook continu oog voor de gasten. Vrijwel iedere gast wordt bij de naam genoemd. Iedere gast is welkom. En iedere medewerker doet ertoe. Ik denk dat ik van Peter zo’n beetje van alle 53 medewerkers een beschrijving heb gekregen. Wie ze zijn en wat hun kwaliteiten zijn. Het zijn de kinderen van golfers, vrienden van vrienden of oudgedienden. En over iedereen heeft Peter een lovend woord.

Joyce is inmiddels onderdeel van de familie. Al geldt dat eigenlijk voor alle 53 medewerkers
Borrelplankje bij Tespelduyn

Ook de vrouw en de drie zoons van Peter werken in het bedrijf. Joyce, de restaurantmanager, is niet officieel zijn dochter, maar ze beschouwen elkaar wel zo’n beetje als vader en dochter. Peter: “Joyce werkt al elf jaar voor Tespelduyn en is inmiddels onderdeel van de familie. Al geldt dat eigenlijk voor alle 53 medewerkers.”

Tespelduyn vergeet je niet

Als ik even later afscheid neem van Peter, klinkt er ineens luid getoeter. Het bruidspaar van de avond ervoor is weer in de truck geklommen en gaat op huis aan. De trouwdag op Tespelduyn zullen ze niet snel vergeten. En Peter hen ook niet. Want ondanks dat er inmiddels zo’n 350 stellen op het landgoed getrouwd zijn, lijkt het wel alsof Peter over ieder stel nog een verhaal heeft, en een bepaalde herinnering. Tespelduyn vergeet je niet. De bruiloft van je familie vergeet je immers niet zo snel.

Over de auteur

Maaike de Reuver (33) richtte op 20-jarige leeftijd het innovatieve cateringconcept We Canteen op en werd daarmee al op jonge leeftijd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse cateringsector. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor GOLF.NL schrijft ze over de unieke eigenschappen, gastvrije medewerkers en bijzondere gerechten van golfrestaurants.

Maaike de Reuver culinair

Foto: Annelien Nijland

Lees meer over
Culinair