Beeld: Maarten Eekelaar
Culinair

Golfclub Capelle brouwt eigen bier

Beeld: Maarten Eekelaar
Op zoek naar culinaire geluksmomentjes struint Maaike de Reuver de Nederlandse golfbanen af. Ze belandt dit keer in Capelle aan den IJssel waar de plaatselijke golfclub zijn eigen bier brouwt. Mulligan genaamd.

Mijn moeder groeide op in Capelle aan den IJssel. Daar, aan de ’s Gravenweg, leerden mijn opa en oma haar de grote lessen van het leven. Een van de lessen die mijn oma haar kinderen en kleinkinderen altijd mee gaf luidt: ‘alles wat je zelf maakt is beter’. Ze doelde daarmee op het zelf maken van je eigen eten en drinken. Het was de tijd van de opkomst van de kant-en-klaarmaaltijden en de grote merken in de voedingsindustrie, maar oma bleef zweren bij een zelfgemaakt kostje van ingrediënten uit haar eigen tuin – of van boeren of producenten uit de omgeving.

Het zelf maken van mijn eigen eten en drinken heeft nog altijd mijn voorkeur

Het is nu ruim vijftig jaar later. Mijn moeder kan tegenwoordig niet meer zonder de kant-en-klaarmaaltijden die wekelijks bij haar thuisbezorgd worden, en oma kookt ook allang niet meer zelf. Toch zijn haar lessen niet voor niks geweest. Het zelf maken van mijn eigen eten en drinken heeft nog altijd mijn voorkeur – en trouwens ook die van mijn moeder.

Twee Mulligan, graag

Blij verrast was ik dan ook toen ik laatst een bezoek bracht aan Golfclub Capelle, gevestigd aan diezelfde ’s Gravenweg – op een steenworp afstand van de plek waar mijn moeder opgroeide. Het restaurant van de club, Restaurant Mulligan, heeft namelijk een eigen gebrouwen biertje op de tap staan. Natuurlijk verkopen ze ook gewoon pils, maar het Mulligan biertje is de trots van de club.

Restaurant Milligan - Golfclub Capelle

Marius Klawer, bedrijfsleider van het restaurant en rechts op de foto, vertelt mij dat hij het biertje ontwikkelde met Stadsbrouwerij Argentum in Schoonhoven, zo’n 20 kilometer verderop. Samen met brouwmeester Henk van de Loo (links op de foto) brouwde hij in 2019 een kleine 500 liter van een zelf ontwikkeld blond biertje. Het bier was zo goed als klaar om aangesloten te worden op de tap van het restaurant, toen corona uitbrak. Ook de club moest dicht. Toch wist het Mulligan bier tijdens de coronatijd de mensen te bereiken. Het restaurantteam schonk het bier in flesjes en creëerde cadeauboxen waarmee ze lokale bekendheid genereerden. Toen de club na de coronatijd weer open mocht, hoefde het restaurant weinig moeite te doen om hun biertje te promoten. De gasten kenden het al, en waren er gek op.

Eigenlijk zoals je verwacht dat een blond biertje zou smaken, maar dan net een beetje beter

Hoe smaakt het?

Terwijl ik geniet van mijn Mulligan, bel ik mijn moeder, en vertel haar over de bijzondere link tussen haar geboortegrond en het biertje dat ik aan het drinken ben. Ze vraagt hoe het smaakt. “Fris, lichtzoet, een beetje citrusachtig”, antwoord ik. “Eigenlijk zoals je verwacht dat een blond biertje zou smaken, maar dan net een beetje beter.” “Uiteraard”, vult mijn moeder aan. “Alles wat je zelf maakt is beter.”

Restaurant Milligan - Golfclub Capelle

Nieuwe bieren op de tap

Of er nog meer Mulligan biertjes gaan komen? Marius: “We zijn met nieuwe experimenten bezig. Een paar weken terug hebben Henk en ik twee kleine ketels gebrouwen van een nieuwe variant. Een tripel. Zodra we er klaar voor zijn gaan we die ook op de tap aansluiten. Ik ben heel benieuwd hoe de gasten daar op gaan reageren!”

Een ding weet ik zeker: zodra dat biertje op de tap staat kom ik terug om ook die te proeven, en dan neem ik mijn moeder en mijn oma mee!

Over de auteur

Maaike de Reuver (33) richtte op 20-jarige leeftijd het innovatieve cateringconcept We Canteen op en werd daarmee al op jonge leeftijd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse cateringsector. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor GOLF.NL schrijft ze over de unieke eigenschappen, gastvrije medewerkers en bijzondere gerechten van golfrestaurants.

Maaike de Reuver culinair

Foto: Annelien Nijland

Lees meer over
Culinair