Beeld: Maarten Eekelaar
Culinair

Kapèlkeshof: golfbaan en wijngaard in één

Beeld: Maarten Eekelaar
Op zoek naar culinaire geluksmomentjes struint Maaike de Reuver de Nederlandse golfbanen af. Dit keer een bijzonder verhaal uit Limburg: een golfbaan die wijn produceert. En je kunt er zelf een wijnstok adopteren. Sara Beumers is een van de gepassioneerde eigenaren.

Ik heb voor dit werk inmiddels een aantal golfclubs mogen bezoeken. Kapèlkeshof, gelegen in het Limburgse Grashoek, is daarvan zonder twijfel een van de meest toegankelijke. Als niet mega ervaren golfer voel ik me er meteen thuis. Ik word in het restaurant hartelijk ontvangen door Sara Beumers, een van de drie eigenaren. Het doet een beetje denken aan een bruine boshut, waar je heerlijk de hele dag wilt blijven hangen en met een glas wijn in de hand voor de open haard goede gesprekken kunt voeren.

Exclusiviteit is Kapèlkeshof vreemd. Deze vereniging wil er zijn voor iedereen.

Sara vertelt me dat er de avond van tevoren nog een groot feest plaatsvond in het restaurant. Deze plek wordt namelijk niet alleen gebruikt als clubhuis, maar ook als feestzaal. Iets waar lang niet alle golfclubs happig op zijn: ‘onbekenden’ in hun ledenhonk. Maar exclusiviteit is Kapèlkeshof vreemd. Deze vereniging wil er zijn voor iedereen, van de professionele tot de recreatieve sporter. Een GVB is hier dan ook niet verplicht. De banen zijn, net als het restaurant, toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

Clubhuis Kapelkeshof - golfbaan in Grashoek, Limburg
Beeld: Maarten Eekelaar
Beeld: Maarten Eekelaar
Beeld: Maarten Eekelaar
Het was me inderdaad al opgevallen op de parkeerplaats: de bonte verzameling van automerken. Van een Ford Ka tot een Tesla. En ook zie ik dat de traditionele polo of ruitbroek geen must is. Veel mensen lopen hier in spijkerbroek en op sneakers.

7.000 flessen wijn

En er gebeurt iets bijzonders op deze toegankelijke plek. Verscholen tussen hole 8 en 9 bevindt zich namelijk een wijngaard. Een professioneel wijnbedrijf op een golfbaan is toch zeker uniek te noemen. Het hele wijnmaakproces gebeurt in eigen huis. Er wordt rosé, witte en rode wijn gemaakt. Zo’n 7.000 flessen op jaarbasis.

Wijnen in clubhuis Kapelkeshof - golfbaan in Grashoek, Limburg

Beeld: Maarten Eekelaar

Wijn- en golfdomein

Dat wijn maken begon in 2006. Voor die tijd bevond zich op het terrein een agrarisch bedrijf, dat gerund werd door de ouders van Sara. Naast het boeren hadden ze een passie voor wijn, die ze wilden vastleggen in een eigen wijngaard, gekoppeld aan recreatie en het bourgondische leven. Zo ontstond het idee voor het wijn- en golfdomein. De akkers werden omgetoverd tot holes. En er werden 4.000 wijnstokken geplant, met vier verschillende soorten druiven.

Beeld: Maarten Eekelaar
Beeld: Maarten Eekelaar

Prijswinnend

In 2010 werd de eerste fles Kapèlkeshof wijn gebotteld. De wijnen worden – uiteraard – geschonken in het golfrestaurant, en ook in een aantal restaurants in de omgeving. Ook zijn de flessen verkrijgbaar bij geselecteerde wijnwinkels in de buurt. De wijnen vielen meerdere keren in de prijzen. De rode wijn werd tijdens de jaarlijkse wijnkeuring in 2020 zelfs uitgeroepen tot de beste rode wijn van de lage landen.

We leven de droom waar mijn ouders al die jaren hard voor gewerkt hebben

Sara (op de foto hieronder) heeft inmiddels samen met haar partner en haar broer de dagelijkse leiding van het bedrijf van haar ouders overgenomen. Sara: “We leven de droom waar mijn ouders al die jaren hard voor gewerkt hebben. Daar zijn we als familiebedrijf natuurlijk erg trots op.” n het Nederlands noemen we het ook wel vissoep: een bouillon met verschillende soorten gekookte vis. Het gerecht stamt uit de Provence en is dus een gerecht dat je veel terugziet op menukaarten in Frankrijk, en in Frans georiënteerde restaurants.

Sara Beumers, eigenaar van Kapelkeshof - golfbaan in Grashoek, Limburg

Beeld: Maarten Eekelaar

Fans betrekken bij merk

Als ik afscheid neem van Sara krijg ik een flesje rosé van haar mee. “Voor thuis”, zegt ze vriendelijk. Als ik ’s middags met mijn man in het lentezonnetje met zo’n heerlijk glas rosé in de tuin zit, vertel ik hem het verhaal van deze bijzondere club. Als professionele amateurwijnkenner is hij dol op mooie wijnen en de verhalen erachter. Hij weet dan nog niet dat hij met zijn verjaardag een paar dagen later een donatie-certificaat zal ontvangen van zijn eigen wijnstok.

Voor 28 euro per jaar krijg je een officieel certificaat en regelmatig updates over ‘jouw’ wijnstok

Het is een manier van crowdfunding van Kapèlkeshof waarmee ze fans van hun werk en merk betrekken bij het productieproces. Donateurs ontvangen voor 28 euro per jaar een officieel certificaat, en krijgen regelmatig updates over ‘hun’ wijnstok. Aan het einde van het seizoen verzilver je het certificaat voor een fles wijn. Een toegankelijke manier om als wijnliefhebber zonder eigen wijngaard toch het gevoel te krijgen dat je een eigen wijnstok ‘hebt’.

Beeld: Maarten Eekelaar
Beeld: Maarten Eekelaar

Niet doorsnee

Het adopteren van je eigen wijnstok bewijst voor mij wat mijn bezoek aan Kapèlkeshof ook al liet zien: deze club is er niet doorsnee. Het is een bijzondere combinatie tussen het faciliteren van de golfsport voor iedereen en het produceren van een van de beste wijnen van Nederland!

Golfen bij Kapelkeshof - golfbaan in Grashoek, Limburg

Beeld: Maarten Eekelaar

Over de auteur

Maaike de Reuver (33) richtte op 20-jarige leeftijd het innovatieve cateringconcept We Canteen op en werd daarmee al op jonge leeftijd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse cateringsector. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor GOLF.NL schrijft ze over de unieke eigenschappen, gastvrije medewerkers en bijzondere gerechten van golfrestaurants.

Maaike de Reuver culinair

Foto: Annelien Nijland

Lees meer over
Culinair