Beeld: Maarten Eekelaar
Culinair

Dineren met een view

Beeld: Maarten Eekelaar
Op zoek naar culinaire geluksmomentjes struint Maaike de Reuver de Nederlandse golfbanen af. Bestemming deze keer? Golfclub Crossmoor in Weert, met een spiksplinternieuw restaurant met een view. De trots van de club.

Als ik bij de brasserie binnenstap word ik warm onthaald door het team dat door Angèle wordt aangestuurd. In de brasserie kunnen golfliefhebbers voor of na een golfronde de hele dag door terecht voor brasseriegerechten zoals sandwiches, soepen en salades. De brasserie heeft iets huiselijks, op het grote terras word ik hoffelijk bediend door een van de jonge medewerkers, terwijl het voorjaarszonnetje het terras en de daar aan grenzende holes verwarmt. Als Angèle aankomt neemt ze me mee naar het nieuwe fine dining restaurant ‘Laurius, dining with a view’, de nieuwe trots van de club. Terwijl ze me een stuk vlaai serveert – want dat hoort er natuurlijk bij in Limburg –vertelt ze over het nieuwe restaurant: “Laurius is er niet specifiek voor golfliefhebbers. Wel voor liefhebbers van de betere gastronomie. Het restaurant is open voor alle bezoekers en gasten van buitenaf.”

De brasserie heeft iets huiselijks, op het grote terras word ik hoffelijk bediend
Restaurant Laurius van golfclub Crossmoor in Weert
Beeld: Maarten Eekelaar

Seizoensgebonden

Er is niets gelogen aan ‘dining with a view’: vanuit het restaurant heb ik een prachtig uitzicht over de golfbaan. Chefkok Ronny Smeets schuift aan en vertelt hoe hij producten uit het seizoen verwerkt in het menu: “De natuur die zich buiten toont, willen wij in het restaurant door vertalen in gerechten. In de winter serveren we veel wildgerechten en werken we met winterse producten zoals champignons en pompoen, in de zomer is het menu lichter en werken we bijvoorbeeld met Limburgse asperges en aardbeien.”  

Restaurant Laurius van golfclub Crossmoor in Weert
Beeld: Maarten Eekelaar
Beeld: Maarten Eekelaar
 

Luxe en comfort

Nadat Ronny mij heeft lekker gemaakt met het menu voor komend seizoen neemt Angèle mij nog mee naar het hotel; want in hetzelfde pand bevinden zich ook 15 royale hotelkamers. Vanuit die kamers weer een geweldig uitzicht over het golfterrein, terwijl het tegelijkertijd aan luxe en comfort niet ontbreekt. Met het lentezonnetje dat buiten z’n best doet, krijg ik heel veel zin om hier nog veel langer in de watten gelegd te worden door het team van Angèle. Misschien moet ik binnenkort maar eens terugkomen voor een compleet verzorgd hospitality arrangement…

Met het lentezonnetje dat buiten z’n best doet, krijg ik heel veel zin om hier nog veel langer in de watten gelegd te worden

Lauweren

De naam Laurius is een verbastering van De Laurabossen, waarin golf- en countryclub Crossmoor gelegen is, en de term laurier. In de Klassieke Oudheid was laurier het symbool van de overwinning (daarom had Julius Caesar ook altijd een laurierkrans om, hij ‘kroonde’ zichzelf dagelijks met een krans van laurierblaadjes). Op een sportclub misstaat de winnaarsmentaliteit natuurlijk niet, al is gezelligheid en ontspanning net zo belangrijk. Maar laat de term ‘op je lauweren rusten’ nou toevallig net ook van datzelfde laurierblad afkomstig zijn!

Beeld: Maarten Eekelaar
Beeld: Maarten Eekelaar

Over de auteur

Maaike de Reuver (33) richtte op 20-jarige leeftijd het innovatieve cateringconcept We Canteen op en werd daarmee al op jonge leeftijd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse cateringsector. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor GOLF.NL schrijft ze over de unieke eigenschappen, gastvrije medewerkers en bijzondere gerechten van golfrestaurants.

Maaike de Reuver culinair

Foto: Annelien Nijland

Lees meer over
Culinair