Culinair

Franse sferen bij De Gulbergen

Op zoek naar culinaire geluksmomentjes struint Maaike de Reuver de Nederlandse golfbanen af. Haar neus achternalopend, stuitte ze op een Frans tafereeltje in het Brabantse Mierlo.

Restaurant De Hooghe Bergh, het restaurant van golfclub De Gulbergen in Mierlo, heeft wel wat weg van een Frans kasteeltje. Vanaf het restaurant, gelegen op de eerste verdieping van het grote witte pand, kijk je zo weg over de glooiende heuvels. De Brabantse heuvels welteverstaan, maar toch waan je je hier eventjes als een God in Frankrijk. Het restaurant ziet er namelijk niet alleen Frans uit, de menukaart is ook nog eens op en top Frans.

Het lijkt net of ik me op een zomers terrasje begeef

Gebakken ganzenlever, gegrilde gamba’s, gegratineerde wijngaardslakken: de liefhebber van de klassieke Franse keuken kan hier zijn of haar culinaire honger stillen. Genoeg keuze op de kaart, al is er wat mij betreft toch een gerecht dat in smaak, geur en plating (de wijze waarop een gerecht wordt geserveerd) met kop en schouders boven de andere gerechten uitsteekt: de bouillabaisse.

Restaurant Hooghe Berghe Gulbergen golf Mierlo
Beeld: Maarten Eekelaar

Foto: Maarten Eekelaar

Comfortfood

Vissoep vind ik überhaupt het ideale luxe comfortfood: of het nou buiten regent of dat de zon schijnt, of ik enorme trek heb of gewoon zin in iets lekkers: een kop warme, smakelijke soep gaat er altijd wel in. Het is de combinatie van het zoutige en het zoete, van de zachte soep met de kleine bite van de schaal- en schelpdieren.

gerecht bediening hooghe berghe gulbergen mierlo restaurant

Herfstzonnetje

Bouillabaisse staat bij mij daardoor zeker in mijn top 5 van favoriete gerechten, en de soep van De Hooghe Bergh is als je het mij vraagt een zeer goed gelukte uitvoering. Terwijl het herfstzonnetje door het raam naar binnen valt en een lichte gloed op mijn gezicht creëert, sluit ik mijn ogen, neem ik een hap van de soep en lijkt het heel even alsof ik me op een zomers terrasje in Frankrijk begeef. 

Armeluisgerecht

In het Nederlands noemen we het ook wel vissoep: een bouillon met verschillende soorten gekookte vis. Het gerecht stamt uit de Provence en is dus een gerecht dat je veel terugziet op menukaarten in Frankrijk, en in Frans georiënteerde restaurants.

gerecht hooghe berghe gulbergen mierlo restaurant
  Van oorsprong is bouillabaisse een armeluisgerecht, vissers verwerkten zo hun bijvangst en onverkochte vissen. Tegenwoordig is het gerecht in goede restaurants juist vaak een van de duurste (voor)gerechten van de kaart, vanwege de hoge inkoopprijs van de kwalitatief hoogwaardige vissoorten.

Beeld: Maarten Eekelaar
Beeld: Maarten Eekelaar

Over de auteur

Maaike de Reuver (33) richtte op 20-jarige leeftijd het innovatieve cateringconcept We Canteen op en werd daarmee al op jonge leeftijd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse cateringsector. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor GOLF.NL schrijft ze over de unieke eigenschappen, gastvrije medewerkers en bijzondere gerechten van golfrestaurants.

Maaike de Reuver culinair

Foto: Annelien Nijland

Lees meer over
Culinair