Culinair

Kok Gerrit vindt roeping bij Kromme Rijn

Op zoek naar culinaire geluksmomentjes struint Maaike de Reuver de Nederlandse golfbanen af. Dit keer is ze in het midden van het land bij Kromme Rijn uitgekomen waar een bijzondere kok de scepter zwaait.
Hij werkte in sterrenrestaurants, op Bonaire en op cruiseschepen. Maar Gerrit Broijl heeft nu zijn rust en roeping gevonden in de brasserie van golfclub Kromme Rijn in Bunnik. Daar maakt hij vele leden en bezoekers blij met zijn gerechten.

Personeelstekort

Het personeelstekort is enorm. In veel branches, maar zeker ook in de horeca. Circa 30% van de horecagelegenheden kampt met een personeelstekort. Er zijn in de sector naar schatting zo’n 30.000 openstaande vacatures. Ook golfrestaurants hebben moeite met het vol krijgen van de roosters. Sommige zijn zelfs genoodzaakt hun openingstijden aan te passen vanwege te weinig personeel hebben. Ook het restaurant van golfbaan Kromme Rijn in Bunnik zoekt personeel. Thomas Kahnt, de directeur van de club, springt soms zelf bij achter de bar of in de keuken om de gasten te voorzien van een hapje of een drankje. Maar dat doet hij alleen als Gerrit Broijl vrij is. Want deze chef is de drijvende kracht achter de brasserie.

Terras bij Golfclub Kromme Rijn

Sterrenrestaurants, cruiseschepen en Kromme Rijn

Ik ontmoet Gerrit op een woensdagochtend. Een goedlachse man komt het clubhuis binnen en geeft mij een hand. Zodra ik vertel dat ik als foodjournalist werk, begint hij te vertellen. Over zijn vroegere werk als chef de partie bij restaurant De Echoput in Hoog Soeren, een prachtige zaak midden op de Veluwe die – in de tijd dat Gerrit er werkte – twee Michelinsterren had. Ik ken het restaurant en de eigenaren, de familie Klosse, goed, dus praten we uitgebreid over hun ondernemerschap en over het menu, dat gekenmerkt wordt door een groot aanbod van wildgerechten.

Ik mag in deze prachtige omgeving samen met mijn team iedere dag mensen blij maken met heerlijke gerechten
Menukaart van de Kromme Rijn

En zo kletsen Gerrit en ik verder. Terwijl we elkaar pas een paar minuten kennen. Over zijn werk als souschef voor de Tweede Kamer, en zijn ervaringen als chef kok op de Holland America Line. Ook werkte hij enkele jaren bij verschillende restaurants op Bonaire, een eiland waar ik zelf ook graag kom en waar – zo blijkt – ik zelfs wel eens heb gegeten in een restaurant waar Gerrit in de keuken stond. Of hij het werk in de brasserie van Kromme Rijn na al die internationale uitdagingen niet te eenzijdig vindt? Gerrit: “Absoluut niet. Ik loop tegen de pensioenleeftijd. Ik vind het fijn dat ik voor mijn werk nu niet meer de hele wereld over hoef te reizen. Hier heb ik mijn eigen keuken, en ik mag in deze prachtige omgeving samen met mijn team iedere dag mensen blij maken met heerlijke gerechten. Wat wil een chef nog meer?!”

Die omgeving waar Gerrit werkt is zeker prachtig. Vanuit de brasserie heb je door de grote ramen een geweldig uitzicht op de parkbaan. Bovendien zijn de keuken en het restaurant onlangs gerenoveerd. De keuken is nu helemaal van het gas af en voorzien van nieuwe apparatuur. Het restaurant werd opnieuw ingericht met behulp van een van de leden – die interieurdesigner is.

Gerrit maakt er een sport van om het gepocheerde eitje dat hij serveert op de avocadotoast telkens weer perfect te bereiden
Zithoek bij Golfclub Kromme Rijn

Proof of the pudding

Natuurlijk moet ik na de ontmoeting met Gerrit de proef op de som nemen. Hij nodigt mij uit om te komen eten in de brasserie, zodat ik zijn culinaire creaties zelf kan proeven. Dus zit ik een week na onze eerste ontmoeting weer in het restaurant van Kromme Rijn. De menukaart is vergelijkbaar met het menu van andere golfrestaurants, maar als je goed kijkt zie je dat er gerechten op de kaart staan die niet zo standaard zijn voor een gemiddeld golfrestaurant. Smashed avocado bijvoorbeeld, een gerecht dat door een van de leden van Kromme Rijn werd aangedragen. Gerrit maakt er een sport van om het gepocheerde eitje dat hij serveert op de avocadotoast telkens weer perfect te bereiden. En ook Okonomiaki zie je niet vaak op het menu van een golfrestaurant. Inspiratie voor dit gerecht deed Gerrit op in Japan. Het is een omelet gevuld met onder andere scampi’s, mosselen en gegrilde groenten.

Hamburger bij Golfclub de Kromme Rijn
Met iedere hap proef je de jarenlange internationale keukenervaring van de chef

Klinkt allemaal heerlijk, maar ik ga voor de burger van de dag. Misschien niet het meest spannende gerecht, maar wel een van de hardlopers. Gerrit himself komt de burger uitserveren. Het vlees is sappig, het broodje heeft een perfecte, krokante bite en de zelfgemaakte saus maakt de burger helemaal af. Met iedere hap proef je de jarenlange internationale keukenervaring van de chef. Overigens verandert de burger iedere twee weken. Zo houdt Gerrit zijn keuken verrassend voor zijn gasten, en voor hemzelf en de rest van zijn keukenteam.

Sorry Gerrit, maar je kan voorlopig nog niet met pensioen. De leden en bezoekers van Kromme Rijn kunnen je nog niet kwijt!

Tip!

Het golf and dine arrangement van Kromme Rijn combineert het beste van twee werelden: golf en gastronomie. Voor 48 euro kan je 9 holes spelen, en krijg je aansluitend een driegangenmenu van niveau, bereid door Gerrit, uiteraard.

Over de auteur

Maaike de Reuver (33) richtte op 20-jarige leeftijd het innovatieve cateringconcept We Canteen op en werd daarmee al op jonge leeftijd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse cateringsector. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor GOLF.NL schrijft ze over de unieke eigenschappen, gastvrije medewerkers en bijzondere gerechten van golfrestaurants.

Maaike de Reuver culinair

Foto: Annelien Nijland

Lees meer over
Culinair