Beeld: Maarten Eekelaar
Culinair

Een ode aan de kantine

Beeld: Maarten Eekelaar
De meeste golfers noemen hun kantine liever het clubhuis, maar wat is er eigenlijk mis met kantine? Maaike Reuver voelde zich meer dan welkom op de Edese Golf Club Papendal waar Casper Schenk vertelde dat leden het daar vaak wel over hun kantine hebben. Om te koesteren, vindt ze.

Zo’n 12 jaar geleden richtte ik een bedrijf op waarmee we traditionele kantines omtoveren tot gezellige plekken met lekker eten, verzorgd door lokale ondernemers. We begonnen met de kantine van de Universiteit van Amsterdam; inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar ruim 30 locaties in heel Nederland.

De naam van het bedrijf? Yes We Canteen – als een variant op de Yes We Can-campagne van Barack Obama die destijds volop in het nieuws was. Obama wilde verandering bewerkstelligen in Amerika, en deed dat overigens ook. Ook wij wilden dingen veranderen: we wilden lekkerder, gezonder en gevarieerder eten in onze kantine. Vandaar die naam Yes We Canteen.

Ouderwets

Na een jaar veranderden we de bedrijfsnaam overigens naar We Canteen, om het iets minder politiek te laten klinken. Die naam draagt het bedrijf tot op de dag van vandaag, maar we krijgen ook nog altijd veel vragen over de naam. Want waarom die term ‘kantine’? Sommige mensen vinden die term een beetje ouderwets, iets uit het verleden. Opdrachtgevers spreken liever over ‘een bedrijfsrestaurant’. Gasten willen liever naar ‘hun clubhuis’.

Edese Golf Club Papendal

Laatst dronk ik een kop koffie bij De Hofmeester, het restaurant van Edese Golf Club Papendal. De manager, Casper Schenk, vertelde mij – bijna beschaamd – dat ook sommige leden van de club het regelmatig over hun kantine hebben. Ik moest er om glimlachen, maar Schenk vond de term kantine een beetje te simpel.

Eet, drink, feest, lach en huil

En dat terwijl een kantine een plek is waar mensen komen om gezamenlijk te eten en te drinken. Een plek met een grote maatschappelijke impact, meestal gelieerd aan een (onderwijs)instelling, sportclub of bedrijf. In een kantine kom je samen, vier je feest, drink je een borrel, geniet je van verse appeltaart (in het geval van de Edese toevallig de specialiteit van Casper Schenk), eet je een uitgebreid diner of een simpele hap. Het is de plek waar je je laatste nieuwtjes deelt, je vreugde en soms ook je verdriet.

De kantine is er voor iedereen, op ieder moment

Waar een restaurant zich vaak richt op een bepaald eetmoment, of een bepaalde doelgroep, is de kantine er voor iedereen. En voor ieder moment. Zo ook de kantine van Edese Golf Club Papendal. Iedereen is er welkom. Van goede sporter tot beginneling. Van fanatieke golfer tot bezoeker. Schenk vertelde me dat er geen vaste sluitingstijden zijn: de deuren gaan dicht als de laatste gast naar huis gaat. Geweldig toch! Ik voelde me er dan ook direct thuis, en was er – als de agenda het had toegelaten – het liefst lekker de hele dag blijven zitten met uitzicht op de prachtige, groene banen en op de andere gasten die gezellig met elkaar aan het kletsen, eten en drinken waren.

De kantine ouderwets? Wat mij betreft zeker niet. De Nederlandse kantine is als je het mij vraagt onderdeel van het maatschappelijk erfgoed van de horeca. Laten we dat koesteren. Ook in de golfwereld.

Over de auteur

Maaike de Reuver (33) richtte op 20-jarige leeftijd het innovatieve cateringconcept We Canteen op en werd daarmee al op jonge leeftijd uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse cateringsector. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor GOLF.NL schrijft ze over de unieke eigenschappen, gastvrije medewerkers en bijzondere gerechten van golfrestaurants.

Maaike de Reuver culinair

Foto: Annelien Nijland

Lees meer over
Culinair