Wat een (B)rookie

Yorick (10): ‘Als ik een dag de baas mag zijn, dan zorg ik dat iedereen een hole-in-one kan maken’

In de tweewekelijkse rubriek 'Wat een (B)rookie’ belichten we de schoonheid van golf vanuit de ogen van een kind. Yorick de Hek (10) uit Middelstum vertelt waarom hij de sport zo leuk vindt: “Joost Luiten vroeg of ik met hém op de foto wilde. Dat vond ik heel lief.”
Woordenboek: (B)rookie is een creatieve samenstelling van het Nederlandse woord broekie: zelfstandig naamwoord uitspraak: broe-kie 1. jong mens. En het Engelse woord: rookie: een sporter aan het begin van zijn of haar carrière. In golf is er ook een ‘rookie of the year ranking’.

Vertel eens Yorick, waar ligt Middelstum, want volgens mij woon je het verst weg van alle brookies die ik tot nu toe gesproken heb?
“Ja, of jij woont het verste weg. Middelstum ligt boven de stad Groningen."

Hoelang golf je al?
Ik ben begonnen toen ik 5 was, dat is nu vijf jaar geleden. Ik golf wel op twee golfbanen, op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club en bij Golfclub Duurswold, zodat ik met meer leeftijdsgenootjes les kan hebben.

Wat vind je het leukste aan golfen?
Lange afstanden slaan, het liefst met mijn houten. Daarmee sla ik rond de 130 meter, maar ik sla ook graag met mijn ijzer-8, dan sla ik ongeveer 90 meter. Putten vind ik ook steeds leuker worden, want ik word er steeds beter in.

Dat is wel fijn, om steeds beter te worden. Heb je vaak les?
“Ja, ik golf nu vier keer in de week of zo, en we hebben een puttingmat thuis neergelegd. Dus ik kan ook thuis heel fijn putten. Nu gaan de wedstrijden weer beginnen, dus dan wordt het extra leuk.”

Het golfdilemma

Je moet kiezen: voortaan altijd golfen met zwemvliezen aan je voeten OF altijd golfen met een duikbril op.

Nou met een duikbril op golfen lijkt me onhandig, want als je niet in het water bent gaat die beslaan en dan zie je niks meer. Met zwemvliezen aan kom ik de baan wel door.

Wat is je grappigste herinnering aan golfen?
“Ik had een keer een wedstrijd met allemaal vriendjes. Toen raakte per ongeluk een van mijn vriendjes de staart van een vogel. Gelukkig viel hij niet uit de lucht, maar vloog hij gewoon door. Toen waren we eerst opgelucht en daarna riepen we in koor ‘birdie!’ en moesten we heel hard lachen.”

Ik wil professioneel golfer worden. Dat lijkt me wel handig, want dan hoef ik niet meer te werken
Yorick met Rasmus Hojgaard

Van welke golfer ben je fan?
“Van Rasmus Højgaard. We kwamen elkaar tegen tijdens het KLM Open vorig jaar en toen gingen we op de foto. Ik denk dat ik daarom fan van hem ben geworden. Hij heeft ook een tweelingbroer, maar daar ben ik niet per se fan van. Echt alleen van Rasmus. En ik ben ook fan van Joost Luiten, want hij vroeg of ik met hém op de foto wilde in plaats van dat ik het aan hem moest vragen. Dat vond ik heel lief.”

Als je één dag de baas zou zijn van de golfbaan en alles mag, maar dan ook echt álles, wat zou je dan regelen voor de andere kinderen?
“Ik ga dan regelen dat alle kinderen die dag een hole-in-one kunnen maken. Dan leggen we de holes dichter bij de afslag neer. En als we dan klaar zijn met golfen, gaan we friet eten. En als verrassing komt dan mijn lievelingsband langs: Chef’Special!”

En de laatste vraag, Yorick: wat wil je later worden?
“Professioneel golfer. Dat lijkt me wel handig, want dan hoef ik niet meer te werken. Ik golf nu echt vier keer per week, dus mijn grote droom is om op de DP World Tour te spelen.”

Caddieboekje van Yorick

Wat is je handicap?
“25,4.”
Wat is je favoriete golfbaan?
Het Rijk van Nunspeet en de Eindhovense golf, daar heb ik een keer gespeeld tijdens een wedstrijd van Dutch Kids Golf.
Doe je ook nog andere sporten?
“Nee, ik zit echt alleen op golf.”
Met wie speel je het liefst?
Met papa, want dan kan hij misschien nog wat van mij leren.
Wat is je lievelingseten?
“Pizza.”

Ben of ken jij een kind dat ook golft en daar graag meer over wil vertellen? Mail dan naar redactie@golf.nl!

Lees meer over
Fun Jeugd