Wat een (B)rookie

Jullya (8) is haar vader de baas in de baan: ‘Ik win makkelijk van hem’

In de rubriek 'Wat een (B)rookie’ belichten we de schoonheid van golf vanuit de ogen van een kind. Jullya Muller (8) uit Winkel vertelt waarom zij de sport zo leuk vindt: “Ik wil heel graag in een golfkarretje rijden!”
Woordenboek: (B)rookie is een creatieve samenstelling van het Nederlandse woord broekie: zelfstandig naamwoord uitspraak: broe-kie 1. jong mens. En het Engelse woord: rookie: een sporter aan het begin van zijn of haar carrière. In golf is er ook een ‘rookie of the year ranking’.

Hoelang golf je al en hoe ben je ermee begonnen?
“Ik was 6 jaar toen ik begon met lessen. Mijn vader had me gewoon ingeschreven voor de golfles. Ik ging daarvoor wel vaak mee en vond het gelijk leuk, dus het was eigenlijk ook wel logisch.”

Wat vind je het leukste aan golfen?
“Chippen. Ik was daar eerst helemaal niet goed in, maar na veel trainingen kan ik het wel goed. Ik kan het nu voorzichtiger doen. Eerst vond ik het stom, maar nu vind ik het heel leuk omdat ik het goed kan.”

Het golfdilemma

Je moet kiezen: voortaan hinkelend door de baan OF na elke putt een koprol maken?

“Na het putten een koprol. Dat is minder vermoeiend dan hinkelen. En een koprol hoef ik dan maar achttien keer te doen.”

Wat is je mooiste herinnering aan het golfen?
“Ik mocht vorig jaar zomer meedoen aan de pro-am voor kinderen op de Lage Vuursche. Samen met drie andere meisjes mocht ik toen met een heel goede speelster mee in de flight. Het was Gabriella Cowley. Ik heb heel veel geleerd, maar ik denk dat zij niets van mij heeft geleerd. Zij kon al heel goed golfen.”

Heb je weleens iets geks meegemaakt op de baan?
“Ja, ik zag iemand een bal slaan en toen liet hij zijn club per ongeluk los. Het was niet papa, maar iemand die ik niet ken. Hij riep gelukkig wel FORE, want het was wel een beetje gevaarlijk. We moesten heel hard lachen.”

Bij de finish komt Taylor Swift een liedje zingen, één liedje is genoeg

Als je één dag de baas zou zijn van de golfbaan en alles mag, maar dan ook echt álles, wat zou je dan regelen voor de andere kinderen?
“Ik wil heel graag een keer in een karretje rijden. Dan gaan we een race houden. Bij de finish komt Taylor Swift een liedje zingen, één liedje is genoeg, hoor. Daarna gaan we friet eten en iedereen mag blijven slapen. Echt een soort slaapfeestje, want dan kunnen we de dag erna gelijk gaan golfen.”

En de laatste vraag, Jullya: wat wil je later worden?
“Politieagent.”

Caddieboekje van Jullya

Wat is je handicap?
“43.”
Op welke golfbaan speel je?
“Golfbaan Regthuys.”
Met wie speel je het liefst?
Met mijn vader. Ik kan wel makkelijk winnen van hem. En ik krijg met zes andere kinderen golfles. Ik speel ook graag met hen.
Wat is je lievelingseten?
“Friet!”

Ben of ken jij een kind dat ook golft en daar graag meer over wil vertellen? Mail dan naar redactie@golf.nl!

Lees meer over
Fun Jeugd