Wat een (B)rookie

Owen (11) wil 'kampioen van de wereld' worden: 'Dus beter dan Charlie Woods’

In de tweewekelijkse rubriek ‘(B)rookie aan het woord’ belichten we de schoonheid van golf vanuit de ogen van een kind. Owen Chapman (11) uit Winterswijk vertelt waarom hij de sport zo leuk vindt: “Ik vind het gewoon lekker om de bal hard en ver te slaan.”
Woordenboek: (B)rookie is een creatieve samenstelling van het Nederlandse woord broekie: zelfstandig naamwoord uitspraak: broe-kie 1. jong mens. En het Engelse woord: rookie: een sporter aan het begin van zijn of haar carrière. In golf is er ook een ‘rookie of the year ranking’.

Hoelang golf je al en hoe ben je ermee begonnen?
“Ik ben begonnen met plastic clubs toen ik 4 jaar was. Sinds een jaar houd ik mijn handicap bij. Mijn vader is de golfpro bij Winterswijk. Dus ik ben gewoon met hem meegegaan. Ik vind het lekker om de bal hard en ver te slaan.”

Wat is je leukste herinnering aan het golfen tot nu toe?
“Ik maakte laatst bijna een eagle op hole 16 van Winterswijk. We speelden een scramble met mijn broers tegen mijn vader. We stonden 2-0 achter en toen sloeg ik ineens heel dicht bij de hole. De eagle lukte niet, maar wel mijn ‘eigen birdie’ (het was mijn afslag, mijn tweede bal en mijn putt). Dat vonden mijn broers en papa heel knap, en ik zelf ook wel.”

Het golfdilemma

Je moet kiezen: voortaan alle rondjes achterstevoren lopen OF voor altijd je putter op z’n kop gebruiken?

“Dan kies ik voor achterstevoren lopen. Je kan namelijk niet goed putten met je grip. Met achterstevoren lopen, moet je wel oppassen voor de waterhindernissen.”

In welk onderdeel van het spel ben je het beste?
“Mijn afslag gaat supergoed. Met een ijzer-6 sla ik het fijnste, maar als ik op een par-3 sta van bijvoorbeeld 160 meter, dan sla ik met mijn driver. Dat gaat ook wel heel goed.” 

Ik nodig Charlie en Tiger Woods uit om golfles te komen geven aan alle kinderen

Als je één dag de baas zou zijn van de golfbaan en alles mag, maar dan ook echt álles, wat zou je dan regelen voor de andere kinderen?
“De hele dag de baas? Wow! Ik denk dat ik iedereen die ik ken ga uitnodigen en iedereen mag dan gratis komen golfen. Ook al kunnen ze het nog niet. Om het hun te leren, nodig ik dan Charlie en Tiger Woods uit. En als ik dan nog geld overhoud, komen ook Tommy Fleetwood en Rory McIlroy langs. Dan gaan de kinderen voetbaltraining geven aan de golfers, want we hebben hier ook een voetbalgoal op de golfbaan.”

En de laatste vraag, Owen: wat wil je later worden?
“Golfer natuurlijk! En kampioen van de wereld. Ik wil net zo goed worden als Charlie Woods. Oh, nee. Als ik kampioen van de wereld wil worden, dan moet ik beter zijn dan Charlie. Hij is nu 14 jaar, dus ik heb nog even de tijd.”

Caddieboekje van Owen

Wat is je handicap?
“20.9”
Wat is je favoriete baan?
“Een baan in Engeland waar we laatst op vakantie waren. Mijn vader is Engels. De golfbaan heet Caldy Golfclub. In Nederland speel ik bij Golf & Countryclub Winterswijk. En ik vind de Texelse een leuke baan, behalve als ik in het hoge duingras lig met mijn bal, dat is moeilijk.”
Doe je ook nog andere sporten?
“Ja, ik zit ook op turnen. Dat doe ik om sterker te worden. En ik zit ook nog op voetbal.”
Met wie speel je het liefst?
“Met mijn vader of moeder, of mijn vrienden.”
Wat is je lievelingseten?
“Frikandellen. Soms maar hoor, want het is helemaal niet gezond, gewoon af en toe lekker.”

Ben of ken jij een kind dat ook golft en daar graag meer over wil vertellen? Mail dan naar redactie@golf.nl!

Lees meer over
Fun Jeugd