Wat een (B)rookie

Carlos (8) uit Nieuwerkerk: ‘Ik maakte een hole-in-one en toen ging ik een klein beetje gillen’

In de tweewekelijkse rubriek ‘(B)rookie aan het woord’ belichten we de schoonheid van golf vanuit de ogen van een kind. Carlos Bom (8) uit Nieuwerkerk aan den IJssel vertelt waarom hij de sport zo leuk vindt: “Ik wil steeds verder, steeds harder en steeds hoger.”
Woordenboek: (B)rookie is een creatieve samenstelling van het Nederlandse woord broekie: zelfstandig naamwoord uitspraak: broe-kie 1. jong mens. En het Engelse woord: rookie: een sporter aan het begin van zijn of haar carrière. In golf is er ook een ‘rookie of the year ranking’.

Hoelang golf je al en hoe ben je ermee begonnen?
Ik was al heel veel aan het golfen, maar dan op de Nintendo Switch, dat is een computerspelletje. Toen ik 6 jaar oud was nam mijn opa mij mee naar een echte golfbaan in Spanje. We waren daar toen op vakantie. Het ging meteen best wel goed. Opa zat zelf nog niet op golf, dus hij speelde ook voor het eerst.

Wat vind je het leukste aan golfen?
“De bal slaan. Ik wil gewoon steeds verder, steeds harder en steeds hoger. Ik oefen heel veel met mijn golfleraar. Dan krijg ik les in een groepje met nog acht andere kinderen.”

Het golfdilemma

Je moet kiezen: voortaan altijd golfen met een knuffelbeer als caddie OF altijd golfen met een papegaai die je aanmoedigt.

Een papagaai vind ik wel leuk om mee te nemen. Oh nee toch een teddybeer. Van een papagaai hebben misschien andere mensen last.

Wat is je leukste herinnering aan golfen?
“Nee, niet echt. Oh ja, toch wel. Ik heb weleens een hole-in-one gemaakt. De bal ging een beetje hoog, toen raakte hij nét niet de tak van de boom. Ik dacht heel even: oh nee, die gaat niet goed, maar toen stuiterde hij tóch nog op de green. Op de green rolde de bal heel zachtjes. En toen ging de bal er langzaam, zo ‘plop’, in. Ik was echt superblij en ging een klein beetje gillen.”

Van welke golfer ben je fan?
“Ik kijk heel vaak naar golf op televisie. Ik ben fan van Tiger Woods, maar die is er niet meer zo vaak. Gelukkig ben ik ook nog fan van een andere golfer. Die is Spaans en is de nummer 1. Hij heet Jon Rahm. Hij slaat de bal best wel veel meters. Daar kijk ik graag naar.”

Als je één dag de baas zou zijn van de golfbaan en alles mag, maar dan ook echt álles, wat zou je dan regelen voor de andere kinderen?
“Als ze een hole-in-one of putt van heel ver maken, dan krijgen ze een tegoedbon voor de Efteling of voor bowlen. Ze mogen dan kiezen. Joost Luiten woont dichtbij, dus die komt dan ook de kinderen lesgeven. En misschien willen Jon Rahm en Tiger Woods ook wel langskomen. En we gaan ook nog zelf pizza’s bakken.”

En de laatste vraag, Carlos: wat wil je later worden?
“Mijn droom is op een dag golfprofessional te worden. Dan wil ik meedoen aan het KLM Open, want dat is dichterbij dan de toernooien in andere landen. Vorig jaar ben ik met de winnaar Pablo Larrazábal op de foto geweest. Hij is ook Spaans, dus we hebben even in het Spaans gepraat en hij heeft een handtekening gezet in mijn pet.”

Caddieboekje van Carlos

Wat is je handicap?
“45.”
Wat is je favoriete golfbaan?
In Spanje waar ik de hole-in-one heb gemaakt. En ik vind De Pan ook mooi. Daar mocht ik een keer met Dutch Kids Golf spelen.
Doe je ook nog andere sporten?
“Ik zit nog op judo en zwemles.”
Met wie speel je het liefst?
Met mijn golfleraar, opa, overgroot opa en mijn vader. Mama heeft nog geen baanpermissie. Als ze die heeft, mag ze best wel mee.
Wat is je lievelingseten?
“Pizza Margarita.”

Ben of ken jij een kind dat ook golft en daar graag meer over wil vertellen? Mail dan naar redactie@golf.nl!

Lees meer over
Fun Jeugd