Beeld: Everton FC
Beleving en inspiratie

Van Oranjekoorts naar golfkoorts? Deze oud-voetballers zijn niet van de baan weg te slaan

Beeld: Everton FC
Balgevoel, dat verlies je niet. En er zijn veel profvoetballers die dat gevoel na - of zelfs al tijdens - hun carrière doortrekken naar golf. Van het veld naar de baan, niet tegen een bal schoppen maar slaan. Zoals huidige bondscoach Ronald Koeman, die deze donderdag tijdens een vrije dag op het EK voetbal in Duitsland zelfs even de zinnen verzette in de baan.

Maar hij is dus lang niet de enige. Hieronder een greep uit de lijst met oud-voetballers en -trainers die met Oranje een EK hebben meegemaakt en nu verslingerd zijn aan golf.

Ronald Koeman

De selectie van het Nederlands elftal is deze donderdag in en rond het zwembad aan het bijkomen van de kater tegen Oostenrijk (2-3 nederlaag) in de laatste poulewedstrijd van het EK, maar Ronald Koeman vult de vrije dag wat sportiever in. In een fotoserie op AD.nl is hij in actie te zien met de driver. Even het hoofd leegmaken, hoe kan dat nou beter dan op de golfbaan?

De bondscoach is superfanatiek. Vanuit de Johan Cruyff Foundation wordt zelfs de Koeman Cup georganiseerd. Een golf- en padeltoernooi waarbij geld wordt opgehaald voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze worden gesteund om te sporten en spelen. Koeman is lid van de Rosendaelse Golfclub. “Golf is een manier om afstand te nemen van de dagelijkse dingen”, aldus Koeman.

Komende dinsdag wacht de achtste finale tegen Roemenië, slaat Oranje dan z’n slag?

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Nigel de Jong

En Koeman is deze donderdag niet alleen in de baan. Hij wordt geflankeerd door oud-Oranje-spelers Nigel de Jong (nu directeur topvoetbal KNVB) en Michael Reiziger (huidige assistent van Koeman).

De Jong is de fanatieke golfer die zijn eerste grote liefde, voetbal, toch nog niet echt kan loslaten. Hij organiseerde daarom in 2020 nog een heus footgolf-toernooi in Qatar. "Ik hou gewoon van het spel, ik keek ernaar op televisie, dus er was niet een specifiek evenement dat me aantrok. Ik hou gewoon van golf in het algemeen omdat het een sport is die dicht bij mijn hart ligt. Je moet een concurrent zijn en je kunt niemand anders de schuld geven. Het is een van die weinige sporten waarin je nooit te oud bent om te leren; je kunt altijd beter worden, en dat is goed voor ons voetballers", liet De Jong optekenen in de Peninsula Qatar.

BN'ers in de baan - Ronald de Boer

Ronald de Boer

Ronald de Boer, op de foto hierboven te zien aan de zijde van speelmaatje Nigel de Jong (links), golfte al toen hij nog speler was van Ajax. “Als ik op de golfbaan sta, vergeet ik alles. Dan kom ik echt even los van de dagelijkse sleur”, zei de oud-international in een eerder interview met GOLF.NL. “Ik geniet van de natuur, het groen, de omgeving. En van het spel, natuurlijk.”

Guus Hiddink

Guus Hiddink is fanatiek golfer en was in het verleden zelfs eens captain van het Nederlandse team in de ING Private Banking golfweek. Hij is vaak te vinden op de Lage Vuursche en heeft uiteraard zijn visie op de overeenkomsten tussen golf en voetbal.

Guus Hiddink op de golfbaan

“Als trainer gebruikte ik vaak een golfer als voorbeeld”, liet hij optekenen in het Friesch Dagblad. “In een team van elf spelers kan er altijd wel één niet willen, kunnen of durven. Maar een golfer staat er alleen voor, die wordt met elk foutje geconfronteerd. Er is geen herkansing. Ik heb vaak op trainingen ook geprobeerd om voetballers in die rol van individuele sporter te zetten, zodat ze meer bewust werden van hoe belangrijk hun eigen prestatie was.”

Marco van Basten

Marco van Basten stortte zich na zijn voetbalcarrière fanatiek op de golfsport. Op de deelnemerslijst van de Nederlandse clubkampioenschappen debuteerde de voormalig spits van Oranje in de selectie van het eerste team van zijn thuisclub, de Noordwijkse golfclub, in 2000.

Dit jaar opende hij het KLM Open op de International, waar hij ook lid is. “Dit is voor ons amateurs een moeilijke baan. Veel rough en de greens zijn behoorlijk geonduleerd. Anders dan bij voetbal, moet je bij golf je emoties meer sturen, en dat is best een uitdaging. In een voetbalwedstrijd kon ik wel meer mijn tegenstander uitdagen. In golf is dat heel anders. Dan moet je vooral met jezelf bezig zijn en met de baan.”

Marco van Basten eerste afslag KLM Open
Beeld: Yannick Shurwanz/TIG Sports

Beeld: Yannick Shurwanz/TIG Sports

Ruud Gullit

Ruud Gullit is niet weg te slaan van de golfclub. Jaarlijks doet hij mee met de Alfred Dunhill Links Championship waar pro’s samenspelen met een amateur. In een interview met Golfers Magazine vertelde hij: “Sinds 1990 heeft deze sport me echt gepakt en probeer ik zo vaak als ik kan te spelen. Dat valt nog niet mee, want ik ben ontzettend druk met werk en heel veel onderweg, maar als het even kan, probeer ik wel om drie keer in de week op de baan te zijn. Niet zo vaak voor achttien holes, maar negen holes kan vaak net wel. En ik word gelukkig heel vaak uitgenodigd voor allerlei toernooitjes, ook dat is leuk.”

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Louis van Gaal

In de documentaire Louis zie je Van Gaal op de golfbaan, overtuigd van zijn eigen kunnen. “Wow, wat een bal!” wijst hij zijn bal na, op de baan in Portugal. De oud-bondscoach van Oranje speelt vele benefietwedstrijden, maar pakt ook zeker de golfbuggy op vakantie. Zijn geniale ideeën, uitspraken en goudeerlijke mening zie je terug in alles wat Van Gaal doet. Zo ook in de baan.

Giovanni van Bronckhorst golft
Beeld: The Dutch

Beeld: The Dutch

Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst was profvoetballer van 1993 tot 2011. Zijn trainerscarrière staat sinds 2022 op pauze. In een artikel op de website van The Dutch vertelt Van Bronckhorst: “Eindelijk had ik tijd voor familie en golf.”

Waarom voetballers graag golfen? “Omdat het wat met een bal te maken heeft. Als voetballer houd je altijd dat balgevoel, dat je wilt overbrengen van je linkerbeen naar je grip en swing. Als dat lukt gaat alles vanzelf, maar om op dat punt te komen heb ik nog heel wat training nodig en moet ik veel banen lopen. Het belangrijkste is dat ik lekker aan het sporten ben en als ik beter word komt dat competitieve weer terug.”

Lees meer over
Fit en Gezond Achtergrond