BN'ers in de baan

Gerard Ekdom: ‘Mijn eerste bal sloeg ik op aandringen van Johan Cruijff, ik ging af als een gieter’

Van Louis van Gaal tot Miss Montreal: de lijst met bekende Nederlanders die golfen is lang. Wat betekent de sport voor hen en waar komt die liefde voor golf vandaan? In de rubriek ‘BN’ers in de baan’ voelen we de sportieve sterren aan de tand. Met ditmaal radio-dj Gerard Ekdom (45): “Op hole 2 maakte ik direct een birdie. Een fucking birdie! Toen was het hek van de dam.”

Maak de zin maar af: als ik op de golfbaan sta…
“Dan ben ik helemaal relaxed. Eén met het balletje, haha. In heel drukke, stressvolle periodes vol radio en tv, kan ik op de golfbaan volledig tot rust komen. Weg van de hectiek en de drukte. Even alles vergeten. Heerlijk.”

Ik heb nog nooit gegolft, stamelde ik

Hoe is de liefde voor de sport ontstaan; waar is het zaadje geplant?
“Dit is een heel sterk verhaal, kan ik meteen al verklappen. Zo’n twintig jaar geleden was ik voor een programma aanwezig op Spandersbosch in Hilversum. Weet je wie er voor mijn neus stond op de drivingrange? Niemand minder dan Johan Cruijff. ‘Zo, nu moet jij ook een balletje slaan’, zei hij tegen me. ‘Maar ik heb nog nooit gegolft’, stamelde ik. ‘Niet nadenken, gewoon doen’, sommeerde Cruijff. Dus ik ging staan en sloeg mijn eerste bal. Ik schampte ‘m en hij landde 1 meter verderop. Het enige wat Cruijff zei, was: ‘Okay’, en hij liep weg.

Ik ging af als een gieter en heb daarna nooit meer gegolft. Tot twee jaar terug, toen ik een clinic cadeau kreeg voor mijn verjaardag. Toen raakte ik de bal wél goed, en na die clinic nam ik les bij een ervaren pro. Ik kwam juichend thuis en maakte mijn vrouw Nicole ook enthousiast. We zijn samen verder gaan lessen bij die pro, en sindsdien gaan we vaak samen de baan op. De eerste keer voor het ‘echie’ vond ik dat wel spannend. Bang om een modderfiguur te slaan. Maar al bij hole 2 op Hoogland maakte ik een birdie. Een fucking birdie! Toen was het hek van de dam.”

Dus je vrouw is je vaste golfmaatje. Werkt dat bevorderlijk voor je relatie, samen golfen?
“We hebben een uitstekend huwelijk en gunnen elkaar een prachtige slag. Daar doen we niet moeilijk over. We gaan ook redelijk gelijk op. Al zitten er dagen tussen, dat ik zeg: ‘Nicole, zullen we alsjeblieft naar huis gaan; we spelen als een krant’. Vrijdag 19 mei was zo’n dag waarop we beiden geen knikker raakten. En dat gold gek genoeg voor iedereen die we die dag spraken op de baan. Dan hangt er iets in de lucht of zo…”

Ooit hoop ik met de driver 300 meter ver te slaan. Ooit

Ben je net zo fanatiek in de baan als in je vak?
“Ja, ik wil wel echt zo goed mogelijk presteren. Ooit hoop ik nog eens met de driver 300 meter ver te slaan. Ooit... Maar de ontspanning staat voorop. Ook als ik geen knikker raak, kan ik nog altijd genieten van de mooie natuur, fluitende vogels en kwakende kikkers.”

BN'ers in de baan - Gerard Ekdom tweede foto

Kun je als muziekliefhebber eigenlijk wel zonder muziek tijdens het golfen, of heb je dan bijvoorbeeld stiekem oortjes in?
“Als ik aan het golfen ben, geniet ik juist van de stilte en de geluiden in de natuur. Maar toch kan het heel goed werken, met muziek, heb ik gemerkt. Tijdens een tripje in Spanje had een vriend van mij, Ferry van Houten, een bluetoothspeaker aan zijn golftas hangen. Er kwam allerlei funky shit uit, en daar gingen we eigenlijk heel lekker op tijdens het golfen!”

Tot slot, los van die eerdergenoemde birdie op hole 2: wat is jouw meest memorabele moment op de golfbaan?
“Op Schaerweijde in Zeist. Hole 9. Mijn bal lag tussen de struiken, in de rough. Op zo’n 80 meter van de hole. Ik pak mijn ijzer-9 en sla de bal zo goed en kwaad als het kan. Hij vliegt tussen de bomen door omhoog, stuitert vervolgens via de bunker op de green en rolt zo de hole in. Ongelooflijk… Dat moment vergeet ik nooit meer natuurlijk. Net als die eerste bal voor de ogen van Johan Cruijff.”

'Caddieboekje' van Gerard Ekdom

Hoelang golf je al?
“Twee jaar, gemiddeld twee keer in de week.”
Bij welke club speel je?
“Ik ben lid van Schaerweijde en van Hoogland in Amersfoort. Beide banen liggen vlak bij waar ik woon en vullen elkaar mooi aan.”
Wat is je handicap?
“Momenteel 27,8. Niet gek, vind ik zelf. Ik ben erin geslaagd om het in korte tijd aardig omlaag te krijgen.”
Wat is je favoriete baan?
“Ik moet zeggen dat ik erg gecharmeerd ben van de golfbaan in Putten. Alleen om de naam natuurlijk al een goede plek om te golfen. Daarnaast biedt deze baan allerlei uitdagingen. Op hole 1 direct al veel water op rechts. Daar zijn helaas al ontelbare ballen in beland, maar ik hou wel van een beetje uitdaging.”
Lees meer over
Interviews