BN'ers in de baan

Oud-topvolleybalster Manon Nummerdor-Flier: 'Golf is een ideale familiesport'

Van Louis van Gaal tot Miss Montreal: de lijst met bekende Nederlanders die golfen is lang. Wat betekent de sport voor hen en waar komt die liefde voor golf vandaan? In de rubriek ‘BN’ers in de baan’ voelen we de sportieve sterren aan de tand. Met ditmaal oud-topvolleybalster Manon Nummerdor-Flier (39): “Ik kan golfen in mijn ‘achtertuin’. Spullen in de bakfiets en gaan.”

Maak de zin maar af: als ik op de golfbaan sta…
“Dan ben ik even weg van alles en geniet ik van de rust en mooie natuur om me heen. Zegt iedereen dat? Nou, dan is dat blijkbaar de charme van de sport!”

Vrouwen bereik je denk ik door vooral het sociale aspect te benadrukken

Hoe is de liefde voor golf ontstaan bij jou; waar is het zaadje geplant?
“Tijdens een golfweekend met vriendinnen op Texel heb ik eind 2018 mijn toenmalig GVB behaald, maar daarna heb ik het een tijdje laten rusten. Drie jaar geleden werd mijn vader ziek en mocht ik zijn clubs en lidmaatschap bij Golfclub Zwolle voor een jaar overnemen. Met de golfspullen in de bakfiets naar de baan. Ideaal.

In dat jaar, inmiddels gaat het gelukkig weer goed met mijn vader, ontdekte ik hoe leuk golf is en ben ik zelf lid geworden. Veel mensen denken nog steeds dat je vooral rode broeken aantreft op de baan, maar het heeft zoveel meer. Ik denk zelfs dat golf een ideale familiesport is. Het is vanuit dat oogpunt nog onbekend en daardoor onbemind, maar het is echt voor iedereen.”

BN'ers in de baan - Manon Nummerdor-Flier-3

Dat gedachtegoed draag je ook uit in Zwolle, waar je je inzet om meer vrouwen en jeugd aan het golfen te krijgen. Hoe enthousiasmeer je nieuwkomers?
“Ik ben bestuurslid sportief beleid bij Golfclub Zwolle. Vanuit die rol geef ik vorm aan het prestatiegolf. Daarnaast zetten we golf dus echt neer als een familiesport en proberen we op die manier nieuwkomers te enthousiasmeren. We zijn begonnen met First Dates, als kennismaking met de sport. Vrouwen bereik je denk ik door vooral het sociale aspect te benadrukken. Het samenspel, een drankje na afloop en samen de baan ingaan.

Het slaat aan, want twaalf van de zeventien ‘first daters’ hebben zich aangemeld voor de Women’s golfcursus van acht dagen. Je moet er in het begin even in investeren, maar ook voor vrouwen met kinderen en een drukke baan is golf ideaal om op een vast moment in de week even los te komen van het dagelijks leven. Wij stimuleren in Zwolle ook dat vrouwen de kans krijgen om samen te komen op de baan, onder meer via appgroepjes.”

Mijn dochter tennist ook, maar vindt golf stiekem nóg leuker
BN'ers in de baan - Manon Nummerdor-Flier-2

Golfen jouw kinderen ook al?
“Mijn zoon is 3 en nog wat te jong, maar mijn dochter van 6 golft elke zondagochtend anderhalf uur. Ze tennist ook, maar vindt golf stiekem nóg leuker.”

Jouw man Reinder Nummerdor, eveneens oud-topvolleyballer, golft ook. Kun je je een beetje meten met hem?
“Nou, hij is wel wat fanatieker dan ik, hoor. Hij analyseert elke slag en daar gaat hij thuis na afloop mee door. We golfen vaak samen, maar het is niet zo dat we veel praten tijdens het spelen. Dat komt denk ik ook doordat onze ballen meestal te ver van elkaar verwijderd liggen, haha.”

Als volleybalster en later beachvolleybalster speelde je in de absolute top. Mis je dat klimaat niet?
“Nee, eigenlijk niet. Ik heb dat leven achter me gelaten. Naast golf heb ik nog wel mijn work-out nodig, in de vorm van hardlopen en pilates. De combi met de ontspanning van golf vind ik ideaal. Ik ben misschien niet heel ambitieus, maar de topsporter in mij drijft me er wel toe om mijn handicap van 45 nog een stuk omlaag te willen brengen.”

Tot slot: wanneer stond je het hardst te juichen op de golfbaan, wat was je meest glorieuze moment?
“Dat beleefde ik in maart dit jaar. Een chip vanaf 15 meter die zo de hole inrolde. Een heerlijk gevoel, Reinder was erbij en stond ook te klappen. Zo’n moment van euforie, daar doe je het voor.”

'Caddieboekje' van Manon Nummerdor-Flier

Hoelang golf je al?
“Sinds eind 2018.”
Hoe vaak speel je?
“Gemiddeld ongeveer één keer per week”
Bij welke club speel je?
“Golfclub Zwolle, bij mij in de achtertuin.”
Wat is je handicap?
“45. Dat moet nog verder omlaag natuurlijk, haha.”
Wat is je favoriete baan?
“Bernardus vind ik de mooiste baan waar ik heb gespeeld.”
Lees meer over
Interviews