Beeld: Getty Images
BN'ers in de baan

Ronald de Boer: ‘In Schotland raakte ik betoverd door de schoonheid van golf’

Beeld: Getty Images
Van Louis van Gaal tot Miss Montreal: de lijst met bekende Nederlanders die golfen is lang. Wat betekent de sport voor hen en waar komt die liefde voor golf vandaan? In de rubriek ‘BN’ers in de baan’ voelen we de sportieve sterren aan de tand. Met ditmaal oud-profvoetballer Ronald de Boer (53): “Ik haalde Pep Guardiola uit zijn spel. Hij sprak geen woord meer met me.”

Maak de zin maar af: als ik op de golfbaan sta…
“Dan vergeet ik alles.” Ronald de Boer laat een stilte vallen. “Ja, dan kom ik echt even los van de dagelijkse sleur. Ik geniet van de natuur, het groen, de omgeving. En van het spel, natuurlijk.”

Ik heb nergens zo veel gegolft als in Qatar

Zo te horen sta jij niet stevig te tieren na een mislukte bal? Zoals op het voetbalveld best weleens kon gebeuren.
“Oh, dat gebeurt op de golfbaan ook wel. Als ik de bal slecht raak, dan heb ik daar de pest over in. Dan zal er heus weleens gevloekt worden. Al heb ik nooit de illusie gehad dat ik met golf net zo ver zou komen als met voetbal. Die blinde bezetenheid is er daarom niet, al zit de wil om te winnen er absoluut nog in.”

Hoe is de liefde voor golf bij jou ontstaan; waar is het zaadje geplant?
“Een zwager bracht mij voor het eerst in aanraking met de sport toen ik 17 was. Daarna gingen Frank (zijn broer, red.) en ik vaak samen de baan op. We speelden bij Ajax en op zondag hadden we dan meestal een wedstrijd. Om in de aanloop ernaartoe even te kunnen ontspannen, liepen we altijd 9 holes. Maar wel met een buggy, hoor. Geen echt fysieke inspanning, maar lekker anderhalf uur ontspannen. Daarmee kon je heerlijk de stress en spanning uit je lijf halen.

Later, toen ik bij FC Barcelona speelde, werd ik wat fanatieker en ging ik meer spelen. Maar in Schotland (hij speelde van 2000 tot 2004 voor Glasgow Rangers, red.) raakte ik echt betoverd door de schoonheid van golf. Schotland is toch de bakermat. De authenticiteit proef je daar in alles. Van de kleedkamers tot de overweldigende natuur op en rond de baan. Een en al traditie.”

BN'ers in de baan - Ronald de Boer

En golfen in Qatar, waar je je carrière als profvoetballer afsloot, zal vast ook geen straf zijn?
“Och man. Elke dag mooi weer, strak aangelegde banen. Beter wordt het niet. Ik heb nergens zo veel gegolft als in Qatar. Geregeld samen met Pep Guardiola (de huidige trainer van Manchester City, red.) en Gabriel Batistuta (voormalig Argentijnse topspits, red.). Genieten geblazen.”

Vertel daar eens wat meer over. Hoe is het om te golfen met de meest gevierde voetbaltrainer van dit moment?
“Hij is zo ontzettend fanatiek. Ook op de golfbaan. Heerlijk om elkaar dan op te naaien. Het mooiste moment vond ik dat ik hem naar eigen zeggen uit zijn spel haalde. We stonden 40 meter van elkaar verwijderd, maar sloegen tegelijkertijd af op een lange par-4. Zonder dat hij dit in de gaten had. Ik raakte de bal net een fractie eerder dan Guardiola, waardoor hij schrok en de bal vervolgens in de vijver sloeg. Doodziek was-ie ervan. Het was mijn schuld, vond hij, en sprak die dag geen woord meer met me.”

Golf is een ideale sport om de jeugd mee achter hun schermpjes weg te krijgen

Een sterk staaltje golfhumor. Maar tijd voor serieuze zaken: wat was jouw sportieve hoogtepunt op de baan?
“Simpel: mijn hole-in-one op Amstelborgh. Weliswaar op een ‘simpele’ par-3 van 120 meter, maar toch. Een geweldig gevoel als de bal in één keer in de hole verdwijnt.”

BN'ers in de baan - Ronald de Boer

Waarom zouden meer mensen moeten gaan golfen, wat jou betreft?
Golf heeft alles. Het is gezond, je bent volop in beweging in de natuur. En het is ook nog eens een hartstikke sociale bezigheid. Een ideale sport om de jeugd mee achter hun schermpjes weg te krijgen, bovendien. En je hoeft het zeker niet alleen te doen. Lekker met z’n vieren de baan op, in de 2-tegen-2-vorm. Hartstikke geschikt voor jeugd, met ook nog eens een heel leuk spelelement.

Tot slot willen we toch weleens weten hoe jouw liefde voor golf zich verhoudt tot voetbal. Als je moest kiezen: nooit meer voetballen of nooit meer golfen?
Lachend: “Dat is met mijn huidige leeftijd niet zo moeilijk. Dan blijf ik toch liever golfen, haha!”

Goed punt, laten we het dan anders stellen: nooit meer voetbal kijken of nooit meer golfen?
“Sorry”, zegt hij vrij resoluut. De eerste liefde is kennelijk ook in de sport het sterkst… “Dan kies ik toch voor nooit meer golfen.”

'Caddieboekje' van Ronald de Boer

Hoelang golf je al?
“36 jaar. Eén keer per week is het streven.”
Bij welke club speel je?
“Voorheen bij de Westfriese Golfclub, maar momenteel ben ik niet lid bij een club. Ik vind het juist leuk om zoveel mogelijk af te wisselen.”
Wat is je handicap?
“Het schommelt ergens tussen de 8 en 15, zeg ik altijd. Mijn swing is in principe ‘single’, maar ik speel net te weinig om echt constant onder de 10 te blijven.”
Wat is je favoriete baan?
“Loch Lomond in Schotland. Alleen al de aankomst daar, het pittoreske plaatje. Nostalgie, het fraaie meer, de kleedkamer. Deze baan heeft alles.”

Lees meer over
Interviews