BN'ers in de baan

Rick Nieman: 'Leuk zo'n hole-in-one, maar een geslaagde bunkerslag is bevredigender'

Van Louis van Gaal tot Miss Montreal: de lijst met bekende Nederlanders die golfen is lang. Wat betekent de sport voor hen en waar komt die liefde voor golf vandaan? In de rubriek ‘BN’ers in de baan’ voelen we de sportieve sterren aan de tand. Met ditmaal televisiepresentator en journalist Rick Nieman (57): “Er is al veel veranderd, maar golf mag nóg laagdrempeliger zijn.”

We spreken je op een historische dag, Rick. Mark Rutte heeft zojuist zijn vertrek uit de politiek kenbaar gemaakt. Golfen zit er vandaag zeker niet in voor jou?
“Ik heb vakantie! Daar baal ik nu best wel van, want met zulke gebeurtenissen ben ik liever aan het werk. Dit is inderdaad een historische dag, niemand zag dit aankomen. Echt een rare gewaarwording. Hoewel ik had gepland om vanmiddag nog even de baan in te gaan, denk ik inderdaad niet dat ik aan golfen toekom vandaag. Ik sluit niet uit dat ik de rest van de dag voor de tv zit om alles rond dit fascinerende nieuws tot me te nemen.”

Welcome to the Club kan nog wel wat nadrukkelijker omarmd worden door sommige clubs

We gaan toch proberen om weer in de vakantiemodus te komen, weg van de waan van de dag. Maak de zin maar af: als ik op de golfbaan sta…
“Dan ga ik helemaal op in het spelletje. Ik realiseer me dan altijd weer wat een voorrecht het is om deze fantastische sport te mogen beoefenen. Heerlijk om hier te zijn, denk ik telkens weer als ik op de baan sta.”

Hoe is de liefde voor golf bij jou ontstaan; waar is het zaadje geplant?
“De eerste kennismaking was tijdens mijn studententijd in de Verenigde Staten. De sport trok me al wel en ik keek vaak naar grote wedstrijden op tv. Maar toen ik het zelf voor het eerst deed, kwam ik erachter hoe moeilijk het eigenlijk is. Ik was nog jong en raakte snel gefrustreerd van al die afzwaaiers.

Jaren later, in 2018, raakte ik pas echt verslingerd aan golf. Ik werd door een vriend gevraagd om mee te doen aan een wedstrijd en kreeg de smaak te pakken. Ik nam groepslessen en kreeg langzamerhand het gevoel van een goede slag. Met een ijzer-7 120 meter rechtdoor. Een heerlijk gevoel, zo van: hé, ik kan het dus wel!”

Heb je een vast speelmaatje?
“Ik speel vaak met vrienden en we hebben al heel wat golftripjes gemaakt samen. Naar Italië, Schotland en Portugal, bijvoorbeeld. Maar eigenlijk speel ik het liefst met mijn vrouw (Sacha de Boer, red.), die sinds kort ook haar handicap 54 heeft. Qua planning ook wel zo handig; je hoeft het niet weken van tevoren te bedenken. Als het werk gedaan is, zeggen we tegen elkaar: ‘Kom, het is lekker weer, laten we 9 holes gaan spelen.’ Hoe dat eraan toe gaat? Het is vooral gezellig, haha.”

Je hebt een vakantiehuisje in Salland, Overijssel. Wat vindt een geboren Amsterdammer in het oosten van het land?
“Wat niet!? Rust, ruimte, mooie natuur en relaxte mensen. Ze zijn veel minder snel op hun teentjes getrapt hier.”

Als we achttien holes speelden waren het ook weleens twee sixpacks, hoor!

Golfen in Salland of golfen in Amerika?
“Nu ik het een beetje onder de knie heb, zou ik heel graag weer een keer gaan golfen in Amerika, moet ik zeggen. Maar tegelijkertijd vind ik de banen in Nederland, en zeker ook bij mijn club de Hooge Graven in Ommen, meer charme hebben. Ze zijn wat ongerepter en ruwer dan in de Verenigde Staten, waar alles keurig is aangeharkt. Dan ga ik dus toch voor golfen in Salland.”

Tegelijkertijd is golf in Amerika laagdrempeliger dan in Nederland. In een interview met Golfers Magazine valt te lezen dat je daar met een sixpack bier de baan op ging. Moet de drempel in Nederland nog verder omlaag?
“Als we achttien holes speelden waren het ook weleens twee sixpacks, hoor! In Nederland is dat volstrekt ‘out of the question’, maar hoewel er al veel veranderd is, vind ik inderdaad dat de drempel verder omlaag kan in Nederland. Ik noem geen namen, maar bij een ‘bekende ouderwetse club’ maakte ik het mee dat een marshall mijn groepje al op hole 1 sommeerde om sneller te spelen en door te lopen, terwijl er helemaal geen plek voor ons was. Als je meer jeugd en vrouwen wilt trekken, mag de campagne ‘Welcome to the Club’ van de NGF dus nog wel wat nadrukkelijker omarmd worden door sommige clubs.”

Tot slot: wat was jouw meest glorieuze moment op de baan?
“Ik mag me gelukkig prijzen dat ik een tijdje terug een hole-in-one heb geslagen, op een par-3 in Ommen. Sacha was erbij, maar ik ‘vierde’ het vrij ingetogen. Er viel ook niets te vieren trouwens, want bij terugkomst was het clubhuis volledig leeg! Hoe dan ook is een hole-in-one maken toch vooral een kwestie van geluk. Doe mij maar een geslaagde lastige bunkerslag, bijvoorbeeld. Dat vind ik bevredigender.”

'Caddieboekje' van Rick Nieman

Hoelang golf je al?
“Serieus sinds 2018.”
Bij welke club speel je?
“De Hooge Graven in Ommen.”
Hoe vaak speel je?
“Eén keer per week ongeveer. Veertig tot vijftig rondjes per jaar haal ik wel.”
Wat is je handicap?
“22.4.”
Wat is je favoriete baan?
“Ook De Hooge Graven! Vriendelijke mensen, heerlijk ontspannen sfeer. En de baan is precies uitdagend genoeg: niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk.”

Lees meer over
Interviews