De baan op

Onbeperkt spelen aan banden?

Wat kost golf? Is het voordelig om lid te worden van een club of kan je beter greenfeespeler blijven? En wat voor rol speelt corona in de keuze van golfers?

GOLF.NL sprak in Podje Golf met NGF-directeur Jeroen Stevens over de drukte op de golfbanen en welke gevolgen dat heeft voor golf in Nederland. Zijn lidmaatschappen met onbeperkt speelrecht nog wel houdbaar in de toekomst? Is er genoeg plek?

Luister nu naar Podje Golf Afl. 09: 'Wat betaal jij voor je rondjes golf in 2021?':

Enorme kans voor golf

"Heel veel andere dingen kunnen en mogen nu niet, dus gaan mensen golfen", zegt Jeroen Stevens over corona en de enorme drukte op de golfbanen. "Dat is prachtig, maar dat blijft natuurlijk niet zo", stelt hij. "Er ligt nog steeds een enorme kans voor golf, maar de boost van nu blijft niet. Als er geen passend lidmaatschap is voor golfers, dan worden heel veel golfers ook weer lid-af."

Ik hoop dat de drempels in golf die in de afgelopen jaren verdwenen zijn, niet terugkomen

Capaciteit eerlijk verdelen

Wat is volgens Stevens de oplossing voor de huidige drukte? Moet er 'naar gebruik' betaald gaan worden? "Veel mensen hebben betaald voor onbeperkt spelen en gaan nu heel veel spelen. Dat is mooi, maar het systeem is niet houdbaar als alle leden met onbeperkt speelrecht vijftig rondjes per jaar spelen. Dat zie je nu ook tijdens corona, waar je op sommige clubs niet meer dan negen holes mag spelen vanwege de drukte. "Mijn boodschap is: heb je er over nagedacht hoe je de capaciteit op je baan onder leden en niet-leden eerlijk kunt verdelen?", aldus Stevens. Voor het idee: de capaciteit van een golfbaan is gemiddeld 40.000 rondes per jaar op een 18-holesbaan.

Luister de podcast voor het hele interview met Jeroen Stevens

Differentiëren

"Op de lange termijn wil je een gezonde leeftijdsopbouw houden in je club. Dan ontkom je er niet aan om daar iets aan te doen. Er zijn clubs die al differentiëren en verschillende soorten lidmaatschappen introduceren. Ik denk dat voor 80 procent van de golfclubs dit het model van de toekomst zal worden. Het is niet negatief, want het kan meer opleveren dan het huidige model."

Wil je meer horen van Jeroen Stevens over dit onderwerp? Wat ga je betalen als je onbeperkt wil blijven spelen? Luister aflevering 9 van Podje Golf, de Podcast van GOLF.NL voor het antwoord op deze vragen!

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek dat NGF heeft gedaan over de speelwensen en lidmaatschapsbehoeftes van Nederlandse golfers. Reageren? Stuur een mail naar podje@golf.nl.