Banen & Clubs

Zonder greenkeepers geen golfbaan

Al die mooie golfbanen in Nederland zouden er niet zijn zonder de greenkeepers, de mannen en vrouwen die voor het plezier van de golfer de banen onderhouden. Wat komt er allemaal kijken bij greenkeeping en waarom is het zo'n mooi vak? GOLF.NL sprak met Jannes Landkroon (hoofdgreenkeeper Amelisweerd) en Koert Donkers (Duurzaam Beheer NGF).

Is er in golf genoeg aandacht voor greenkeepers? "Ik denk steeds meer en ik denk dat we genoeg aandacht krijgen. We krijgen steeds meer erkenning. Bij wedstrijden worden de greenkeepers  bedankt omdat de baan er mooi bij ligt. Dat is weleens anders geweest", zegt Jannes Landkroon, die naast zijn werk als hoofdgreenkeeper ook voorzitter is van de Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA). 

Maar hoe gaan die greenkeepers om met de golfers, die ook heel kritisch kunnen zijn. "In voetbal heb je 17 miljoen bondscoaches, en op een golfbaan heb je 500 of 1000 hoofdgreenkeepers", zegt Landkroon. "Ze weten het allemaal, want ze hebben zelf ook een 'grasveldje in de achtertuin'. Dat is weleens lastig. Waarom is de baan geel? Waarom zijn we dicht? Dat soort vragen krijg je dan", aldus Landkroon, die zelfs af en toe te horen krijgt dat hij beter naar het tuincentrum kan gaan om graszoden te kopen.

In voetbal 17 miljoen bondscoaches, op de golfbaan 500 hoofdgreenkeepers

"Een green is een bijzondere plek. Als je daarop komt, moet het ook echt goud zijn," zegt Koert Donkers over de onder golfers veelbesproken kwaliteit van greens. "Maar het werk van de greenkeepers is ook uitdagender geworden met het klimaat dat steeds extremer wordt." 

"We krijgen in het belang van het milieu steeds meer restricties, en terecht, maar de verwachtingen worden ook steeds hoger", beaamt Landkroon. "Als je naar een Dutch Open kijkt 25 jaar geleden, was stimp 8,5 knap, maar als je nu op de gemiddelde clubbaan met een toernooitje 8,5 levert, heb je het slecht gedaan."

"Dat streven naar topkwaliteit is tegelijkertijd heel gaaf om te doen als greenkeeper", zegt Donkers, die heeft gewerkt op Gleneagles, een topbaan in Schotland. "Samen in een team, dat is echt kicken", aldus Donkers.

Natuurlijk zijn plaggen terugleggen, bunkers aanharken, pitchmarks repareren en vriendelijk groeten belangrijk, maar wat kunnen golfers nog meer doen om het werk van de greenkeeper makkelijker te maken? "Blijf lekker veel golfen," zegt Landkroon. "Het beste wat mensen kunnen doen, is lekker veel golfen, want als de budgetten minder worden, kloppen ze als eerste aan bij de greenkeeping."

Meer weten?

Wil je meer weten over greenkeepers? In aflevering 12 van Podje Golf, de Podcast van GOLF.NL spraken we met Jannes Landkroon (hoofdgreenkeeper Amelisweerd) en Koert Donkers (ex-greenkeeper, tegenwoordig Duurzaam beheer bij NGF). Luister hieronder naar de aflevering:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Greenkeeping Duurzaamheid