Beeld: The Links Valley
Banen & Clubs

'Een goede golfbaan is voor iedereen leuk'

Beeld: The Links Valley
Hoe word je golfbaanarchitect? GOLF.NL sprak met Frank Pont, de man achter het ontwerp van The Links Valley en restauratie van de Haagsche. Wat maakt een golfbaan eigenlijk goed of slecht? Waarom is de 'routing' van een golfbaan belangrijk en wat is zijn persoonlijke top 3 van Nederland?

"Er worden nu geen slechte golfbanen meer gebouwd in Nederland, maar dat is weleens anders geweest." Het zijn stevige woorden van de uitgesproken golfbaanarchitect Frank Pont. Hij richtte na een carrière als bankier in 2003 zijn eigen bureau (Infinite Variety Design) op en specialiseerde zich in het herstellen van oude golfbanen, vooral van beroemde architecten als Colt, Simpson en Pennink.

"Toen ik begon waren er daarvoor wel veel slechte golfbanen gebouwd. Het goede nieuws is dat het heel makkelijk is om die te verbeteren. Maar als je geen actie onderneemt, wordt het ook niet beter. Nu is er concurrentie, en de kwaliteit wordt beter als je moet rennen", aldus Pont.

Als je greenfees wilt verkopen moet je zorgen dat golfers goed kunnen scoren

Een van de belangrijkste aspecten van een goede golfbaan is een goede routing, de volgorde van de holes. "Dit is iets wat mensen zich vaak niet zo bewust maken. Kijk maar eens op je eigen baan. Hoe vaak moet je ver teruglopen?", stelt Frank Pont die voor een goede routing vooral kijkt naar veel richtingveranderingen en variatie in holes.    

Als je na een ronde je meer dan tien holes kan herinneren, dan heeft de architect het goed gedaan. "Wij proberen mensen boos te maken met oneerlijkheid en mensen te verleiden dingen te doen die ze echt niet zouden moeten doen", zegt Pont, die The Links Valley en de Swinkelsche ontwierp. 

Kijk eens op je eigen baan hoe vaak je moet teruglopen naar de tee

Moet je een goede golfer zijn om een goede architect te zijn? Pont (handicap 9) denkt van niet. "Het is wel handig als je weet wat golfers kunnen doen. Daarom ga ik ook weleens naar toernooien."

Volgens Pont is het de kunst om golfbanen te bouwen die leuk zijn voor zowel de beginnende als de gevorderde golfer. Brede fairways en niet al te dikke rough zijn volgens hem goed voor het spelplezier. "Hoe harder de greens, hoe moeilijk het wordt. Als je geen keuzes hoeft te maken, wordt een ronde makkelijker. Als je greenfees wilt verkopen, moet je zorgen dat golfers goed kunnen scoren."

Meer weten?

Wil je meer weten over golfbaanarchitectuur en weten wat volgens Frank Pont de top 3 is van Nederland? In aflevering 14 van Podje Golf, de Podcast van GOLF.NL spraken Gerard en Sietse met de golfbaanarchitect. Luister hieronder naar de aflevering:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.