Beter golfen

De bal verder slaan? Amateursensatie Nick Dunlap doet het vanuit zijn tenen

Nick Dunlap schreef geschiedenis door als 20-jarige amateur op de PGA Tour het American Express-toernooi te winnen. Om de bal heel ver te slaan duwt hij in de downsing met zijn tenen in de grond. Iets om na te doen?

Na Phil Mickelson in 1991 werd Dunlap de volgende amateur die op de PGA Tour een toernooi wist te winnen. Die uitzonderlijke prestatie ging de hele wereld over en haalde bij ons in Nederland zelfs het achtuurjournaal. Natuurlijk was de overwinning van Dunlap een verrassing maar dat hij een grote toekomst tegemoet zou gaan, twijfelde daarvoor al geen golfkenner aan. Dunlap, die golf en studie combineert aan de universiteit van Alabama, won eerder ook op overtuigende wijze het US Junior Amateur en vorig jaar het US Amateur.

Grond gebruiken

De coach van Dunlap is Brian Speakman, die weer een protégé is van Mark Blackburn, een gelauwerde Amerikaanse golfcoach. Je hoort en leest tegenwoordig vaak over snelheid ontwikkelen in de golfswing door de grond te gebruiken, de ground reaction forces. Dunlap doet dat ook geweldig goed. Vroeg in de downswing duwt hij met de tenen van zijn linkervoet in de grond en zijn voet schuift dan zelfs iets naar voren. Waarom hij dat doet en hoe dat vervolgens helpt om snelheid te ontwikkelen, laat Blackburn heel duidelijk zien in de onderstaande video (laat je niet afschrikken door termen als anterior posterior frictional push...).

PGA-pro

Voor alle duidelijkheid: als amateur zelf gaan experimenteren met de teentjes is natuurlijk leuk, maar misschien toch niet zo heel verstandig. Wil je meer weten over de grond gebruiken en of dat jou kan helpen in je swing, raadpleeg dan vooral de PGA-pro op je club.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Golftips