Beter golfen

PGA Tour-speler geeft fittingtips: 'De eerste paar ballen zijn cruciaal'

De winterperiode is het ideale moment om je te laten fitten. Met clubs die bij jouw swing en lengte passen zul je met nog meer plezier op de golfbaan verschijnen. Maar waar moet je nou precies op letten tijdens zo’n sessie? PGA Tour-speler Michael Kim, die heel actief is op X, geeft een aantal tips.

Kim, die vorig jaar 79ste eindigde op de FedEx Cup, geeft regelmatig een inkijkje in zijn tourleven. Ook geeft de Amerikaan zijn ruim 100.000 volgers af en toe tips om beter te golfen. Deze week richt hij zich op het fitten van nieuwe clubs. Het belangrijkste is om je te laten fitten als je goed staat te swingen. “Je wil niet dat de clubs gefit worden als je de bal niet lekker staat te raken. Dat werkt alleen maar averechts, waardoor je met nieuwe clubs juiste slechtere swings gaat maken.”

Resultaat is ondergeschikt

Daarnaast zegt de 30-jarige pro dat de eerste paar ballen cruciaal zijn, dus zorg dat je dan de belangrijke clubs slaat. “In die slagen zit de minste afwijking. Zelf geef ik de club vaak na één swing weer terug aan de fitter. Als ik voel dat de swing goed was, maar de bal niet, dan is de club niet goed voor mij. Het resultaat bij fitten is minder belangrijk, omdat je onbewust aanpassingen gaat doen als de bal de verkeerde kant op gaat.”

Verder geeft hij aan dat je meestal niet de shafts van de pro’s moet willen. Die zijn namelijk veel duurder. “Je zult ongetwijfeld iets vinden dat voor jou werkt en een stuk goedkoper is.” Tot slot weet Kim dat communicatie belangrijk is. “Vertel de fitter precies waar je naar op zoek bent. Hoe beter de communicatie, hoe beter de club voor jou zal zijn”, aldus Kim.

En doe je de fitting op gras? “Maak je club dan schoon na iedere slag. Veel golfers snappen niet dat één slag, en daardoor vieze groeven, al veel verschil maakt.”

Lees meer over
Golftips