Beeld: Golfsupport.nl
Tips

Betere score door sneller spel?

Beeld: Golfsupport.nl
Speel je beter als je sneller speelt? Er zijn nieuwe data die wellicht aantonen dat je met langzaam golf slechter scoort. Bovendien ergeren veel golfers zich aan slow play. Dus alle reden om een beetje tempo te maken.

Statistieken van Arccos (zie afbeelding onder) bevestigen dat langzaam spel niet alleen heel frustrerend kan zijn, maar ook schadelijk is voor je score. Kort samengevat, sneller spelen loont. Data van spelers en speelsters (met handicaps van 0 tot 20) laat zien dat rondes van 4,5 tot 5 uur de hoogste scores opleveren terwijl golfers die minder tijd nodig hebben voor 18 holes gemiddeld beter spelen. Voor elk half uur extra aan rondetijd hebben golfers 0,4 tot 0,7 slagen meer nodig. 

onderzoek langzaam spel

1,7 slagen extra

Het onderzoek laat ook zien dat spelers met een hogere handicap meer lijden onder langzaam spel. Spelers met een handicap tussen de 15 en 20 hebben 1,7 slagen meer nodig als ze 4,5 tot 5 uur bezig zijn met een ronde van 18 holes. Spelers met een lagere handicap hebben nog steeds 'last' van slowplay, maar met gemiddeld 1,4 slagen extra is het iets minder schadelijk. Eerder onderzoek van de European Tour liet al zien dat meer tijd nemen niet zorgt voor betere resultaten. 

Haasten voor een lagere handicap?

De volgende keer als je een beetje tempo maakt in de baan hoef je je dus geen zorgen te maken dat je score er onder gaat lijden. Golf is al moeilijk genoeg, maar denk niet dat je beter gaat spelen door extra tijd te nemen. Met dit onderzoek is natuurlijk niet achterhaald waarom golfers slechter presteren als ze er langer over doen. Dat er een correlatie is tussen snelle spelers en lagere scores betekent niet dat er een causaliteit is. Het is vanzelfsprekend dat je voor een ronde in 90 slagen meer tijd nodig hebt dan een ronde in 87 slagen, dus als er al een verband zou zijn dan kan dat ook andersom zijn (slechte scores zorgen voor langere rondes). Duidelijk is wel dat niemand baat heeft bij een half uur langere rondes, hoe leuk de golfbaan ook is. 'Ready golf' is en blijft de norm!

Lees meer over
Golftips