Tips

Hoe sla je ontspannen met je houten 3?

Als je lekker veel afstand kunt maken met je 3-wood vanaf de fairway krijg je meer kansen op birdies. Maar veel amateurs vinden dit een lastige slag. Joost Luiten laat zien wat je wel en niet moet doen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Veel amateurs hebben moeite om met een 3-wood vanaf de fairway te slaan. Dat is ook niet zo gek. De 3-wood is na de driver de langste club in de tas en heeft niet veel loft. Daarom is het zeker vanaf het korte gras niet de makkelijkste club om te slaan. Maar als je het wel kunt, ben je flink in het voordeel want greens die je nooit haalde komen met de 3-wood opeens wel binnen bereik. 

1. Balpositie

Ik speel de bal wat meer terug in de stand, naar mijn rechtervoet. Waarom? Met de driver wil je de bal in de upswing raken, de swingboog is iets voorbij het laagste punt. Met de 3-wood wil je dat juist niet, ik wil eerst de bal raken en dan pas de grond. De loft zorgt er immers voor dat de bal omhoog gaat. De bal raken voordat je de upswing inzet is een stuk makkelijker met de balpositie wat meer naar rechts. 

Fout

De balpositie is te veel naar de linkervoet. Bij amateurs zie ik dit vaak, de balpositie met de 3-wood is bijna zoals die van een driver, tegenover de linkerhiel. Met de bal zo ver naar voren, is de kans groot dat je de bal dun raakt of topt. 

2. Back- en downswing

Juist met een langere club als de 3-wood is het belangrijk de backswing rustig te beginnen en goed af te maken. In de top van de backswing is mijn club parallel met de grond, mijn lichaam is gedraaid, mijn rug wijst naar het doel. Ik start de downswing juist extra rustig en ontspannen, maximale snelheid wil ik pas hebben op het moment van raken. 

Fout

Amateurs maken met de 3-wood vaak een te gehaaste en te korte backswing omdat ze heel snel terug willen. En vanaf de top van de backswing is de inzet van de downswing ook te gehaast. 

3. Impact 

Ik sla eerder wat neer op de bal. De loft op de club en de snelheid maken dat de bal genoeg hoogte krijgt. Soms sla ik met de 3-wood zelfs een kleine divot. Vertrouw erop dat de bal door de loft en de snelheid de lucht in gaat. Bij impact moet de grip zich ongeveer in lijn met de bal bevinden. 

Fout

Achterover hellen om de bal de lucht in te helpen. Die neiging ontstaat omdat de bal op de grond ligt en de 3-wood niet veel loft heeft. Zo komt het blad open te staan en gaat de bal naar rechts en/of is het contact niet zuiver. 

4. Ontspanning

Het is vooral belangrijk om zuiver contact te maken en de kans daarop is een stuk groter als je niet te gehaast en hard swingt. Houd alles ontspannen en trek je armen niet in. Denk 'lange ontspannen armen', dan komt het goed. 

Fout

Heel hard slaan want het is een 3-wood en de bal moet ver! Dit leidt vaak tot krampachtigheid en het intrekken van de armen als de club de bal nadert. De club komt daardoor iets omhoog en je raakt alleen de bovenkant van de bal, de veel voorkomende topper. 

Genoeg loft 

Amateurs raad ik een 3-wood aan met meer loft dan ikzelf gebruik (13,5 graden). Met 15 of 16 graden loft gaat de bal iets makkelijker de lucht in en de neiging om daarbij te helpen door te lepelen wordt misschien wat minder. Als zo’n 3-wood met wat meer loft nog steeds te moeilijk blijkt en je geen vertrouwen hebt in die club, kies dan voor een 5-wood of een rescue.

Lees meer over
Golftips Instructie