Tips

Meer (netto) birdies met deze 3 tips

Om meer (netto) birdies te maken, hoef je echt niet meteen een betere techniek te leren. Soms kunnen wat simpele slimmigheden je al helpen. Hier 3 tips voor een par-3-, par-4- en een par-5-hole.
Beeld: Will Porada

Beeld: Will Porada

Als je meer birdies wilt maken, moet je jezelf meer kansen geven door vaker de green te raken. Ga je voor elke vlag, dan werkt dat waarschijnlijk averechts (met bogeys of erger tot gevolg). Als je op het grote deel van de green terechtkomt, creëer je veel meer kansen en moeten de putts op een gegeven moment wel vallen. Hier een aantal tips om meer birdies te maken op een par 3, par 4 of par 5.

Par 3: Neem een club extra

Hoe vaak sla je een ijzer helemaal perfect? Waarschijnlijk vaker niet dan wel, en toch ga je bij het kiezen van de juiste club uit van de maximale afstand die je met die club kunt slaan. Het is simpel: als je de bal niet helemaal perfect raakt, haal je de green niet en is de kans op een birdie kleiner. Neem daarom een club extra (de club waarmee je de achterkant van de green haalt) zodat ook de ballen die je niet helemaal perfect raakt, de green halen.

Par 4: Ga voor de green, niet voor de vlag

Iedereen doet het: vanuit een perfecte positie op de fairway voor de vlag gaan en de green aflopen met een bogey (of erger). Als je met een 8, 9 of een wedge in je handen staat, mag je best voor de vlag of een deel van de green gaan, maar voor alle andere ijzers (7, 6, 5, 4, 3, etc.) is het beter om voor de green te gaan. 

Stel: de vlag staat rechtsachter op de green met een bunker rechts naast de green. Mik dan gerust acht meter links van de vlag. Als je per ongeluk te veel naar rechts slaat, ligt de bal dichter bij de vlag. Geluk bij een ongeluk. Sla je de bal te ver naar links, dan is dat met de ruimte die je hebt op de green voor een chip of lange putt geen ramp. Mik je echter op de vlag en mis je rechts, dan heb je een moeilijk bunkerschot over (of een moeilijke chip over de bunker). Die birdie kan je dan wel vergeten.

Par 5: Tweede slag zo dicht mogelijk bij de vlag

Je hoort het nog vaak: zorg dat je op een par 5 zo oplegt dat je bij je derde slag een favoriete afstand overhoudt, het liefst met een volle slag met je favoriete wedge. Uit onderzoek blijkt echter dat het veel beter is om zo dicht mogelijk bij de green te komen. Het is namelijk veel makkelijker om van vijftig meter de green te raken – en een kans op birdie te hebben – dan van honderd meter.

Natuurlijk moet je rekening houden met de hoek naar de vlag. Bij een vlag linksachter op de green is het beter om na je tweede slag rechts in de rough te liggen dan links op de fairway als je dan over een bunker moet slaan. 

Birdieranking

Met de Birdieranking, een klassement in de app GOLF.NL waarin je het opneemt tegen de rest van Nederland, kun je elke maand prijzen winnen. Het klassement is gebaseerd op netto birdies, eagles en albatrossen.

Lees meer over
Golftips Instructie