Beter golfen

Feiten & Fabels: 'Een draw gaat verder dan een fade'

Golfers geven elkaar onderling vaak advies. Dat varieert van 'houd je polsen strak bij chippen' tot 'probeer een draw als je verder wil slaan'. Maar klopt het wel wat we tegen elkaar zeggen? In de serie Feiten & Fabels zoeken Bernardus Academy-pro's Roel Verdonschot en Piet van Eijndhoven het voor je uit. In aflevering 2 gaat over het verschil in lengte tussen draw en fade.

Het is een vaak gehoorde uitspraak op de golfbaan: "Jij slaat verder omdat je balvlucht een draw is." Een draw zou minder spin hebben en lager gaan, waardoor het meer afstand oplevert dan een fade. Roel en Piet gaan op onderzoek uit.

Piet probeert met een aantal swings dezelfde cijfers te krijgen bij een draw en een fade. Uiteindelijk geeft een rekenmodule uitsluitsel. Gaat de draw daadwerkelijk verder dan de fade?

Data Trackman

Let op! In deze video komen veel cijfers, termen en data voorbij. Geen paniek, want wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

Club path: de richting van de club op het moment van impact. Als het getal positief is dan gaat het clubhoofd naar rechts, bij een negatief getal is het pad naar links.
Face angle: de stand van het clubhoofd ten opzichte van het doel. Als dit getal niet gelijk is met het club path, onstaat er een curve.
Spin axis: de curve van de bal. Als dit getal negatief is bij een rechtshandige speler dan is het een draw. Een positef getal betekent een fade.
Dynamische loft: de hoek van de club op het moment van raken.
Spin: het aantal omwentelingen van de bal per minuut.

Lees meer over
Golftips Instructie Video