Beter golfen

Feiten & Fabels: 'Je moet je hoofd stilhouden tijdens je golfswing'

Golfers geven elkaar onderling vaak advies. Dat varieert van 'houd je polsen strak bij chippen' tot 'probeer een draw als je verder wil slaan'. Maar klopt het wel wat we tegen elkaar zeggen? In de serie Feiten & Fabels zoeken Bernardus Academy-pro's Roel Verdonschot en Piet van Eijndhoven het voor je uit. In aflevering 1 gaat het over opkijken tijdens je swing.

Het is een bekend fenomeen op de drivingrange of tijdens een oefenronde. Je slaat een mindere bal en een van je golfmaatjes zegt: "Je keek te vroeg op. Probeer je hoofd stil te houden." Waarschijnlijk een goed bedoelde tip, maar klopt het ook?

Roel en Piet vragen zich af waar de uitspraak vandaan komt. "Het heeft te maken met controle, herhaalbaarheid en een solide beweging", zegt Roel. Volgens Piet is het hoofd stilhouden gekoppeld aan drie missers: te dun, te dik of een pull (omgehaalde slag).

Voorbeelden van tourpro's

Tijdens het onderzoek houdt Piet het hoofd van Roel vast in zowel de back- als downswing. Roel ervaart hoe het is om te focussen om zijn hoofd volledig stil te houden. Verder laten ze de swings van tourpro's Victor Perez, Thomas Pieters, Adrian Meronk, Joost Luiten en Ryan Fox zien om te kijken hoe zij bewegen. Wat opvalt: ze bewegen allemaal op een andere manier.

Tot slot geven de pro's van Bernardus een tip: analyseer de oorzaak van je misser. Dat gaat ervoor zorgen dat je beter weet waar jouw aandachtspunten zitten in je golfswing.

Lees meer over
Instructie Golftips Video