Beter golfen

Train je gewichtsverplaatsing in de golfswing met het plankje van Darius van Driel

Goede gewichtsverplaatsing in de golfswing is essentieel om de bal constant zuiver te raken. DP World Tour-speler Darius van Driel gebruikt daar een eenvoudig en nuttig plankje voor.

De Nederlander gebruikt de plank - met een balkje in het midden, waardoor de plank kan kantelen - al vier jaar. Met dit hulpmiddel leerde hij om zijn gewicht op de juiste manier te verplaatsen. Van Driel laat in de bovenstaande video zien wat het verschil is tussen een wedge en een langere club.

Gewicht op links met een wedge

Met een sandwedge is het de bedoeling dat je gewicht op je linkerbeen blijft. "Veel amateurs verplaatsen hun gewicht naar rechts, waardoor de handen de swing overnemen. Op links blijven bij een wedge zorgt voor meer stabiliteit en de loft zorgt ervoor dat de bal de lucht in gaat", vertelt Van Driel.

Bij een swing met een middenlang ijzer of een houten-3 is het wel de bedoeling om je gewicht te verplaatsen van rechts naar links. Dat zorgt voor meer massa achter de bal. Als Van Driel zijn gewicht niet op de juiste manier of in de verkeerde volgorde verplaatst, krijgt hij direct feedback van de plank.