Gezondheid

Voorkom huidkanker, bescherm je in de baan

Zomerse dagen. Fijn voor velen, maar het zijn ook de dagen waarop je je als golfer al helemaal goed moet beschermen tegen de zon als je de baan in gaat. Wat zijn de risico’s en hoe bescherm je jouw huid het beste?

Zonlicht zorgt ervoor dat vitamine D wordt aangemaakt die nodig is voor sterke botten en een goed werkend afweersysteem. Belangrijk dus. Maar te veel en te lang blootgesteld staan aan uv-straling zonder bescherming is juist schadelijk. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker dat gebeurt, hoe groter het risico op huidkanker. Maar zelfs als je niet verbrandt terwijl je onbeschermd in de zon zit, loop je risico.

Diagnose huidkanker voor 70.000 Nederlanders per jaar

En dat risico is serieus: huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland. Elk jaar horen meer dan 70.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Honderden mensen per jaar overlijden aan de gevolgen ervan.

Denk dus niet dat het zo’n vaart niet loopt. Bescherm je goed met kleding, pet en zonnebril als je gaat golfen, en vergeet nooit je zonnebrandcrème. Stop die standaard in je golftas!

Korting op La Roche-Posay Anthelios zonbescherming

De NGF, de Huidkanker Stichting (HUKAs) en La Roche-Posay hebben de handen ineengeslagen om golfers meer bewust te maken van de schadelijke effecten van de zon en het belang van goede zonbescherming.

Als onderdeel van deze samenwerking krijgen golfers nu tijdelijk €5 korting* op La Roche-Posay Anthelios zonbescherming. Gebruik hiervoor code golfzon2 bij Mijnhuidonline.nl. Anthelios biedt hoge tot zeer hoge zonbescherming, is geschikt voor een gevoelige huid en wordt aanbevolen door dermatologen. En is uiteraard ook uitermate geschikt voor in de baan!

Zonbescherming La Roche-Posay Anthelios

* Deze korting is eenmalig geldig t/m 18 augustus 2021 bij aankoop van minimaal €15 aan La Roche-Posay Anthelios product(en) op Mijnhuidonline.nl. Niet geldig in combinatie met andere acties.
 

8 vragen over het gebruik van zonnebrandcrème

 1. Welke factor moet ik gebruiken?
  De mate van bescherming wordt aangeduid met SPF (Sun Protecting Factor). Advies voor iedereen is om minimaal factor 30 te gebruiken.

 2. Lotion, spray of crème?
  Er is qua werking geen verschil tussen de drie vormen. Lotions en sprays bevatten meer water en zijn daardoor makkelijker uit te smeren.

 3. Maakt het uit hoe duur de zonnebrand is?
  Goedkope zonnebrand biedt net zoveel bescherming als duurdere. Het prijsverschil zit hem in factoren die niet van invloed zijn op de mate van zonbescherming, zoals de verpakking, de geur en de consistentie.

 4. Hoe vaak moet ik smeren?
  Iedere 2 uur. Dus als je een ronde van 9 holes hebt gegolft, moet je je weer insmeren als je op het terras nog een drankje gaat drinken.

 5. Hoeveel zonnebrand moet ik aanbrengen?
  Het advies is om per keer minimaal 7 theelepels zonnebrand te gebruiken:
  - 1 theelepel voor het gelaat en de hals
  - 2 theelepels voor de armen en schouders
  - 2 theelepels voor de borst, buik en rug
  - 2 theelepels voor de benen en voeten
  Vergeet oren, lippen en de bovenzijde van je voeten niet.

 6. Moet ik mijn huid insmeren die bedekt is door kleding?
  Gewone kleding biedt bescherming, maar zeker niet volledig. Hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van zo’n SPF 15. Het is dus verstandig om ook je huid onder de kleding in te smeren. Of draag speciale zonwerende kleding die wel volledig beschermt tegen uv-straling.

 7. Moet ik mij ook insmeren als ik in de schaduw zit of als het bewolkt is?
  Ja. Door de schaduw neemt de hoeveelheid schadelijk zonlicht wel af, maar wordt niet volledig weggenomen. En er vanuitgaande dat je veel op de fairway terecht komt, is schaduw tijdens het golfen ver te zoeken.

 8. Hoe lang is zonnebrand houdbaar?
  Zonnebrand is tot maximaal 12 maanden na opening te gebruiken. De factor neemt af na opening, na 12 maanden biedt het geen garantie meer voor de meest optimale bescherming.

Extra aandacht voor kinderen

Neem je kinderen mee de golfbaan in, besteed dan extra aandacht aan hun bescherming. Verbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Heel goed en vaak smeren dus en vermijd de uren met de meeste zonkracht, tussen 12.00 en 15.00 uur.

HUKAs

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Huidkanker Stichting, HUKAs. Dit is een jonge patiëntenvereniging voor niet-melanoom huidkankerpatiënten. De stichting heeft onder meer als doel de belangenbehartiging en ondersteuning van huidkankerpatiënten, informatieverstrekking, interactief patiëntencontact en samenwerking met relevante kankerpatiëntenorganisaties. HUKAs is afhankelijk van donateurs; voor minimaal 25 euro per jaar kun je donateur worden. Meer informatie: hukas.nl.

 

Lees meer over
Fit en Gezond