Gezondheid

De baan op? Smeer je altijd in!

Ga je golfen? Bescherm je dan altijd met zonnebrand. Niet alleen op zomerse dagen wanneer de zon fel schijnt, maar juist ook op 'verraderlijke' dagen met veel zonkracht. Wat zijn de risico’s en hoe bescherm je jouw huid het beste?

Nu de zon steeds hoger komt te staan, neemt het risico op verbranding toe. De hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt (zonkracht) varieert met de seizoenen en het moment van de dag. En het verraderlijke is dat warmte geen invloed heeft: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon.

Zonkracht

Daarom is het beter om naar de zonkracht te kijken dan naar de temperatuur vóórdat je gaat golfen. De zonkracht is een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Het KNMI geeft een voorspelling voor de komende negen dagen.

Als je de zonkracht weet, kun je je daarop instellen. Want hoewel zonlicht ervoor zorgt dat vitamine D wordt aangemaakt voor sterke botten en een goed werkend afweersysteem, is te veel en te lang blootgesteld staan aan uv-straling zonder bescherming juist heel schadelijk. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker dat gebeurt, hoe groter het risico op huidkanker. Maar zelfs als je niet verbrandt terwijl je onbeschermd in de zon zit, loop je risico.

Diagnose huidkanker voor 70.000 Nederlanders per jaar

En dat risico is serieus: huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland. Elk jaar horen meer dan 70.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Honderden mensen per jaar overlijden aan de gevolgen ervan.

Denk dus niet dat het zo’n vaart niet loopt. Bescherm je goed met kleding, pet en zonnebril als je gaat golfen, en vergeet nooit je zonnebrandcrème. Stop die standaard in je golftas!

8 vragen over het gebruik van zonnebrandcrème

 1. Welke factor moet ik gebruiken?
  De mate van bescherming wordt aangeduid met SPF (Sun Protecting Factor). Advies voor iedereen is om minimaal factor 30 te gebruiken.

 2. Lotion, spray of crème?
  Er is qua werking geen verschil tussen de drie vormen. Lotions en sprays bevatten meer water en zijn daardoor makkelijker uit te smeren.

 3. Maakt het uit hoe duur de zonnebrand is?
  Goedkope zonnebrand biedt net zoveel bescherming als duurdere. Het prijsverschil zit hem in factoren die niet van invloed zijn op de mate van zonbescherming, zoals de verpakking, de geur en de consistentie.

 4. Hoe vaak moet ik smeren?
  Iedere 2 uur. Dus als je een ronde van 9 holes hebt gegolft, moet je je weer insmeren als je op het terras nog een drankje gaat drinken.

 5. Hoeveel zonnebrand moet ik aanbrengen?
  Het advies is om per keer minimaal 7 theelepels zonnebrand te gebruiken:
  - 1 theelepel voor het gelaat en de hals
  - 2 theelepels voor de armen en schouders
  - 2 theelepels voor de borst, buik en rug
  - 2 theelepels voor de benen en voeten
  Vergeet oren, lippen en de bovenzijde van je voeten niet.

 6. Moet ik mijn huid insmeren die bedekt is door kleding?
  Gewone kleding biedt bescherming, maar zeker niet volledig. Hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van zo’n SPF 15. Het is dus verstandig om ook je huid onder de kleding in te smeren. Of draag speciale zonwerende kleding die wel volledig beschermt tegen uv-straling.

 7. Moet ik mij ook insmeren als ik in de schaduw zit of als het bewolkt is?
  Ja. Door de schaduw neemt de hoeveelheid schadelijk zonlicht wel af, maar wordt niet volledig weggenomen. En ervan uitgaande dat je veel op de fairway terechtkomt, is schaduw tijdens het golfen ver te zoeken.

 8. Hoe lang is zonnebrand houdbaar?
  Zonnebrand is tot maximaal 12 maanden na opening te gebruiken. De factor neemt af na opening, na 12 maanden biedt het geen garantie meer voor de meest optimale bescherming.

Extra aandacht voor kinderen

Neem je kinderen mee de golfbaan in, besteed dan extra aandacht aan hun bescherming. Verbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Heel goed en vaak smeren dus en vermijd de uren met de meeste zonkracht, tussen 12.00 en 15.00 uur.

HUKAs

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Huidkanker Stichting, HUKAs. Dit is een jonge patiëntenvereniging voor niet-melanoom huidkankerpatiënten. De stichting heeft onder meer als doel de belangenbehartiging en ondersteuning van huidkankerpatiënten, informatieverstrekking, interactief patiëntencontact en samenwerking met relevante kankerpatiëntenorganisaties. HUKAs is afhankelijk van donateurs; voor minimaal 25 euro per jaar kun je donateur worden. Meer informatie: hukas.nl.

 

Lees meer over
Fit en Gezond