Nu de zon steeds hoger komt te staan, neemt het risico op verbranding toe. De hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt (zonkracht) varieert met de seizoenen en het moment van de dag. En het verraderlijke is dat warmte geen invloed heeft: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon.
Daarom is het beter om naar de zonkracht te kijken dan naar de temperatuur vóórdat je gaat golfen. De zonkracht is een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Het KNMI geeft een voorspelling voor de komende negen dagen.
Als je de zonkracht weet, kun je je daarop instellen. Want hoewel zonlicht ervoor zorgt dat vitamine D wordt aangemaakt voor sterke botten en een goed werkend afweersysteem, is te veel en te lang blootgesteld staan aan uv-straling zonder bescherming juist heel schadelijk. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker dat gebeurt, hoe groter het risico op huidkanker. Maar zelfs als je niet verbrandt terwijl je onbeschermd in de zon zit, loop je risico.
En dat risico is serieus: huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland. Elk jaar horen meer dan 70.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Honderden mensen per jaar overlijden aan de gevolgen ervan.
Denk dus niet dat het zo’n vaart niet loopt. Bescherm je goed met kleding, pet en zonnebril als je gaat golfen, en vergeet nooit je zonnebrandcrème. Stop die standaard in je golftas!
Neem je kinderen mee de golfbaan in, besteed dan extra aandacht aan hun bescherming. Verbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Heel goed en vaak smeren dus en vermijd de uren met de meeste zonkracht, tussen 12.00 en 15.00 uur.
HUKAsDit artikel is gemaakt in samenwerking met de Huidkanker Stichting, HUKAs. Dit is een jonge patiëntenvereniging voor niet-melanoom huidkankerpatiënten. De stichting heeft onder meer als doel de belangenbehartiging en ondersteuning van huidkankerpatiënten, informatieverstrekking, interactief patiëntencontact en samenwerking met relevante kankerpatiëntenorganisaties. HUKAs is afhankelijk van donateurs; voor minimaal 25 euro per jaar kun je donateur worden. Meer informatie: hukas.nl. |