Beeld: Getty Images
Gezondheid

Brandstof op de baan: dít eet en drink je als je gaat golfen

Beeld: Getty Images
Als je goed let op wat je eet en drinkt op een golfdag, zullen je prestaties beter zijn. Je kunt je makkelijker blijven focussen en hebt meer energie. Maar welke voedingstoffen zijn goed voor je en wanneer eet je wat?

Je hebt energie nodig om goed te kunnen bewegen en dus ook om goed te kunnen golfen. Je lichaam haalt energie uit drie soorten brandstoffen: eiwitten, koolhydraten en vetten. Weet jij in welk eten en drinken deze brandstoffen zitten en op welke momenten je die tot je moet nemen?

Voeding voor het golfen

Neem twee tot drie uur voor het golfen een ontbijt of lunch met veel eiwitten en koolhydraten, bijvoorbeeld een omelet op brood, yoghurt met vruchten, een broodje kaas of maaltijdsalade. Vetten mogen ook worden gegeten, als het maar de onverzadigde zijn. Bijvoorbeeld een broodje zalm, broodje avocado of een handje noten.

Drink minimaal 500 ml, bij voorkeur water, thee of suikervrije dranken. Koffie wordt aangeraden voor het laatste beetje extra energie, maar drink niet meer dan vier koppen koffie per dag. Anders kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Neem tot slot kort voor het golfen nog een klein tussendoortje zoals fruit, rijstwafels of een mueslireep.

Met snelle koolhydraten krijgt het lichaam een piek met suikers en als die piek voorbij is, kan je verlangen naar nog een tussendoortje

Sporten op een lege maag is niet verstandig. Als je geen energie hebt, kun je lichamelijke problemen krijgen zoals duizeligheid, misselijkheid, kramp of hoofdpijn. Te weinig eten werkt averechts voor de vetverbranding, omdat de stofwisseling niet op gang wordt gebracht.

Voeding tijdens het golfen

Ook al wordt vaak gezegd dat golf niet heel inspannend is, verlies je toch vocht door onder andere transpiratie. Blijf tijdens het golfen dus goed drinken. Drink elk uur minimaal 500 ml water om misselijkheid, spierkrampen en een minder goede concentratie tegen te gaan. Bij warm weer mag er méér water gedronken worden: tussen 500 ml en 1 liter water per uur en houd het vooral bij water.

Sportdranken zijn op een golfdag overbodig, deze zijn alleen nodig bij intensieve sporten die langer dan een uur duren. Hieronder valt de golfsport niet; je lichaam heeft voldoende aan een normale maaltijd en water.

Na elk uur is het tijd voor een tussendoortje, zoals gedroogd fruit, mueslibol, noten, snackgroentes, smoothie of een ei. Neem geen ‘snelle koolhydraten’ zoals repen, sportdranken of stroopwafels. Het lichaam krijgt een piek met suikers en als die piek voorbij is, kan je je vermoeid voelen en verlangen naar nog een tussendoortje.

Voeding na het golfen

Om goed te kunnen herstellen na het golfen heb je ook koolhydraten en eiwitten nodig. Neem bijvoorbeeld een tosti, broodje omelet, yoghurt, salade of een broodje gekookt ei. Wanneer je niet binnen een uur eet en je lichaam dus geen energie krijgt voor herstel van de spieren, worden de opgeslagen eiwitten in de spieren omgezet in energie. Dit zorgt voor een afname van spiermassa.

Om de vochtbalans weer op peil te brengen, om uitdroging te voorkomen, moet je drinken. Geen alcoholhoudende dranken, want die veroorzaken juist nog meer vochttekort.

Lees meer over
Fit en Gezond