Tips

Staat de pollenradar in het rood? Acht tips voor golfen met hooikoorts

Hooikoorts op de golfbaan: niezend van hole naar hole. Benauwdheid, een drukkend gevoel in je holtes en een loopneus maken het golfen er niet makkelijker en plezieriger op. We vroegen golfers om tips.

Algemeen advies voor hooikoortspatiënten is dat ze beter niet kunnen sporten op droge, zonnige dagen en dagen waarop het flink waait of juist heel benauwd is. Ook wordt gezegd dat je gras beter kunt vermijden. Laat dat nu precies een aantal factoren zijn dat golfen zo heerlijk maakt. Wat kun je doen als je, ondanks de klachten, toch lekker wilt spelen?

Tips om toch te genieten van jouw rondje golf

  • Speel ’s ochtends vroeg, net na een regenbui of het sproeien van de golfbaan. Op zonnige dagen en dagen met veel (aflandige, droge) wind zit er meer stuifmeel in de lucht die verschijnselen van hooikoorts kunnen opwekken. Als early bird vermijd je de extreme droogte en hitte.

  • Niet alleen extreme droogte en warmte is vervelend voor hooikoortspatiënten, ook dagen dat het heel benauwd is door bewolking en er bijvoorbeeld onweer of regen in de lucht hangt. Kies een ander moment voor je ronde.

  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen.

  • Neem een vochtige handdoek of washand mee, waarmee je na elke hole je handen en gezicht vochtig maakt.

  • In de bergen en aan het strand dwarrelen over het algemeen minder stuifmeeldeeltjes vanwege een andere biodiversiteit. In Nederland kun je dus kiezen voor een van de banen langs de kust.

  • Was je sportkleding zo snel mogelijk na het sporten. Pollen hechten zich namelijk snel in en aan vochtige/natte kleding. Anders zit je op de bank ook weer te niezen. 

  • Houd de hooikoortsberichten en de pollenradar goed in de gaten. Plan jouw golfronde niet op een dag dat er wordt gewaarschuwd voor een pollenpiek.

  • Neem vlak voordat je gaat spelen hooikoortsmedicatie in. Deze werkt nagenoeg direct. Slik niet zomaar extra tabletten en gebruik niet zonder bezoek aan de huisarts zwaardere oogdruppels en neussprays.

Welke pollen?

Wil je weten waarvoor je nou écht allergisch bent? Via de huisarts kun je je laten doorverwijzen naar een allergoloog voor een preciezere test. Er zijn namelijk verschillende pollen en daar bestaan weer gepaste medicijnen voor.

Bovenstaande tips zijn verzameld bij ervaringsdeskundigen die ondanks de klachten toch vaak een zomerse ronde spelen. Een aantal tips is afkomstig uit de kennisbank van Alles over Sport

Heb je aanvullingen of andere tips? Laat het weten via redactie@golf.nl.

Lees meer over
Fit en Gezond