Gezondheid

Therapie op de green, de helende werking van golf op mentale gesteldheid

Het taboe op het hebben van mentale problemen neemt de laatste jaren gelukkig af en de behandelmethoden toe. Ook steeds vaker komen de positieve effecten naar voren van sporten in de natuur op de mentale gezondheid . En wie sport en natuur zegt, zegt golf!

Veerkracht is een belangrijke eigenschap voor alle sporters, golfers in het bijzonder. Tussen de slagen door heb je veel tijd om na te denken over die bal die je het water insloeg of de putt die je miste. Tijd waarin je je concentratie kunt verliezen en waarin je aan jezelf kan gaan twijfelen. Golfers presteren eigenlijk nooit zo goed als ze van tevoren verwachten en de kans dat een rondje golf eindigt in teleurstelling en wanhoop is altijd aanwezig.

Mentale weerbaarheid

Het antwoord daarop? Veerkracht! Eerder schreven we al over mentale weerbaarheid en hoe je deze kunt vergroten op de golfbaan. Vergeet je slechte slag bij het oversteken van een denkbeeldige lijn of bij het lopen naar de volgende hole. Geef niet te snel op: zo snel als het geluk zich tegen je kan keren met een paar (dubbele) bogeys, zo snel kan het ook terugkomen met een onverwachte birdie of par. Train je slagen vanuit moeilijke liggingen, praat positief tegen jezelf en relativeer!

Helende werking van golf op mentale gesteldheid

Dat golf veel vergt van je mentale weerbaarheid is al jaren bekend. Maar dat golf ook helend kan zijn voor mensen met mentale problemen is iets waar de laatste tijd steeds meer aandacht voor komt. ‘Therapy on the green’ lezen we op internet en ‘golf saved my life’. Psychologen nemen hun cliënten mee naar de golfbaan en mensen klimmen langzaam uit hun depressies na een jaar wekelijks golfen.

Deze positieve effecten van golf op de mentale gesteldheid is in meerdere studies onderzocht en uitgelegd. Over het algemeen lijkt bewegen in de natuur ontspannend te werken en stress te verlagen. Vandaar ook zoveel aandacht voor wandelen in coronatijd. De buitenlucht, het groen, maar ook de vitamine d die onze huid aanmaakt onder invloed van zonlicht: ze dragen allemaal op een positieve manier bij aan de mentale gezondheid.

Golfer’s high

In sommige studies wordt ook de ‘golfer’s high’ genoemd, een afgeleide van de ‘runner’s high’, wanneer bij hardlopers na enige tijd endorfinen in de hersenen vrijkomen en ze een gelukzalig, soms zelfs euforisch, gevoel ervaren. Een ‘golfers high’ zorgt voor eenzelfde gevoel, als halverwege een ronde de natuur, buitenlucht en misschien wel een foutloos geslagen bal als een perfecte symfonie bij elkaar komen.

Golf wordt ook geroemd om het sociale aspect, dat eveneens een positieve werking heeft op de mentale gezondheid van de beoefenaars. Als je samen de baan in gaat, heb je ruim de tijd voor elkaar en voor gesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Veel golfers ervaren een groot gevoel van verbondenheid met hun flightgenoten, omdat ze dezelfde obstakels moeten overwinnen en veelal tegen dezelfde mentale uitdagingen – klein en groot – aanlopen.

Golf betekent fouten accepteren, frustraties van je afschudden en zelfverzekerd blijven

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk: door golf leren mensen omgaan met wisselende omstandigheden en verwachtingen. Golf kan mensen helpen om positieve mentale gewoonten aan te leren en deze te oefenen. Golf betekent fouten accepteren, frustraties van je afschudden en zelfverzekerd blijven. Het ontwikkelen van die vaardigheden kan mensen met mentale problemen ook buiten de golfbaan helpen en soms zelfs mentale issues significant doen laten afnemen.

Mentale gezondheid van jongeren

Jongvolwassenen en pubers vormen bij uitstek een groep waarbij steeds vaker mentale problemen worden gesignaleerd. Ze laten verhoogde stressniveaus zien als gevolg van biologische veranderingen, ze zijn volop bezig hun identiteit te ontdekken en vorm te geven, ze worstelen met de hoge eisen die school en studie aan ze stellen en ze ervaren meer dan andere mensen een gevoel van eenzaamheid.

De ontwikkeling van de mentale weerbaarheid van de golfers was significant hoger dan die van de voetballers

In de laatste jaren zijn onderzoeken gedaan naar hoe golf ook deze jongeren en pubers kan helpen. In 2018 werd een interessant onderzoek uitgevoerd waarbij gedurende een periode van drie maanden kinderen in de leeftijd van 10-17 jaar gevolgd werden en hun mentale gezondheid gemonitord. De helft van deze kinderen ging deze periode elke week golfen, terwijl de andere helft wekelijks ging voetballen. De resultaten laten zich raden: de ontwikkeling van de mentale weerbaarheid van de golfers was significant hoger dan die van de voetballers. En mentale weerbaarheid is juist waar die pubers behoefte aan hebben in de roerige periode waarin zij zich bevinden.

Als jongeren op hun leeftijd leren golfen en daarmee hun mentale weerbaarheid optimaal ontwikkelen, hebben ze daar hun leven lang profijt van. Wat dat betreft geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’ niet alleen voor de sport zelf, maar ook voor de mentale voordelen die het met zich meebrengt. Dus ouders: trek die pubers van de bank (of haal ze op na hun voetbaltraining!) en ga samen golfen. En misschien ervaren jullie dan samen wel die therapy on the green!