renovatie golfbaan

"Dringend toe aan renovatie"

We vroegen de jury van de Top 50 van beste 18-holes banen welke baan het meest dringend gerenoveerd of gereconstrueerd moet worden.

De panelleden noemen heel veel verschillende banen … Een van de leden van de Top 50 jury komt met een algemeen advies: “Veel banen groeien na verloop van tijd dicht. Bomen en struiken veranderen het oorspronkelijke baankarakter en veroorzaken slechte groeiomstandigheden voor het gras. Op de meeste Nederlandse banen moet veel meer worden gedaan aan het beheer van de begroeiing. Maar dat kost geld. Bovendien liggen natuurorganisaties vaak dwars (ten onrechte!) en gaan spelers steigeren als er bomen en struiken worden weggehaald. Erg jammer, want als je groenbeheer goed en structureel uitvoert, komt dat de golfbaan én de natuur zeer ten goede.”

Jurylid Christian Willaert waarschuwt voor aanpassingen aan bijzondere ontwerpen: “Het zou goed zijn als besturen van de oude banen in Nederland wat langer zouden nadenken voordat ze gaan renoveren; renovation van classics, daar zijn in Amerika honderden voorbeelden van, eindigt vaak in ruinovation. Vooral als de originele tekeningen zijn verdwenen of geen nauwkeurige metingen zijn gedaan voor de renovatie. In Amerika huren oude banen dure architecten in om de banen te restaureren, zo goed en zo kwaad als dat kan - het ongedaan maken van renovaties die werden doorgevoerd aan de hand van modegrillen in de jaren 70-80-90 (vooral meer water, meer bomen) en de drang de baan moeilijker en langer te maken. Een inmiddels achterhaalde filosofie maar helaas wordt er in Nederland vaak nog steeds zo gedacht. Later realiseert men zich dat de banen hun unieke karakter verliezen, maar ook minder gevarieerd en strategisch zijn geworden - saaier dus.”

Alle juryleden benadrukken dat een renovatie alleen een succes kan worden als de eigenaar of club een goede architect in de hand neemt.

Welke banen zijn toe aan een renovatie of reconstructie? Hieronder staan de clubs die door het Top 50 panel genoemd worden.

Almeerderhout

“Saai, stuck in the eighties, greens zo vlak als een pannenkoek, tijd voor een make-over!”

Batouwe

“De zware kleigrond waarop de fairways liggen aanpakken.”

Broekpolder

“Er valt veel meer te halen uit die baan.”

Brunssummerheide

“In potentie een hele mooie en uitdagende golfbaan, maar nu maar een paar maanden per jaar goed bespeelbaar. De greens zijn heel snel vol met schimmel.”

Geijsteren

“Bomenkap in sommige secties.”

Herkenbosche

“De Herkenbosche is nu veel luchtiger en opgeruimder maar nog steeds krijgen veel greens te weinig lucht en licht. Er moet rigoureus gekapt worden om de holes weer echte golfholes te maken en de conditie van de baan te verbeteren.”

Hilversumsche

“Nog meer kappen, nog meer heide”; ”De routing aanpassen.”

Lochemse

“De club heeft al een stuk of vier architecten versleten maar er zit meer in”; “Een beter bosbeheer.”

Noordwijk

“De baan is dringend toe aan een upgrade”, zegt een Nederlandse topspeler onder de Top 50 juryden. “Landschappelijk gezien is het een van de mooiste stukken van Nederland, in een beschermd duingebied met prachtige vergezichten. De baan is echter te moeilijk, te lang en niet tactisch uitdagend. De mogelijkheden zijn gelimiteerd door de lastige wetgeving, maar bijvoorbeeld met dubbele fairways op 9/10 en 11/13 en natuurlijke shaping op en rond de greens zou de baan meteen richting de top 3 van Nederland knallen.” Jurylid Andrew Hastie, een deskundige op het gebied van golfbaanarchitectuur die de beste banen van de wereld heeft bezocht: “Ik speel heel graag op Noordwijk; ik denk alleen dat de baan nog veel beter zou kunnen worden. Noordwijk heeft waarschijnlijk het beste golfterrein in heel Nederland, maar te veel greens liggen op plateaus en ze passen niet bij linksgolf. Die greencomplexen zijn geschikt voor een parkbaan met weinig wind. De baan speelt te zacht voor een linksbaan, omhelst niet fast and firm speelcondities. Aan de andere kant past een fast and firm baan op dit moment ook niet bij de huidige greencomplexen.”

Sallandsche

De renovaties tot nu toe worden door sommige juryleden “niet erg geslaagd” genoemd. “Ook bomenkap nodig.”

Texel

“De eerste negen renoveren, het contrast met de tweede is erg groot.” (Er zijn al plannen om de eerste negen te renoveren.)

Het Woold

“Veel dezelfde holes, en doglegs liggen allemaal op 195 meter.”

’t Zelle

“Veel biotopen, slecht zichtbare slootjes, slecht zichtbare bunkers, veel lopen tussen de holes en een onmogelijke hole 11 (twee keer een hoek, een bijna onzichtbare dwarssloot, een zandverstuiving en veel greenbunkers).”

Andere banen die genoemd worden door juryleden: 

 • Crossmoor
 • Dorhout Mees
 • De Haar
 • Oosterhoutse (wordt gerenoveerd op dit moment)
 • Sluispolder
 • Spaarnwoude
 • Stippelberg
 • Waterlandse
 • Zeegersloot
 • Zeewolde


 • Paginadatum 22 maart 2017
 • Auteur Redactie GOLF.NL
}