Hoezo eigenlijk?

Waarom een kraagje?

Het is een onderwerp waar iedereen wel iets over te zeggen heeft: de kledingvoorschriften in de golfsport. Zeg je golf, dan zeg je kraagje. In deze rubriek ‘Hoezo eigenlijk’ beantwoorden we vragen waarvan je niet wist dat je ze had. Deze week: waar komt die dresscode in golf (dat kraagje!) vandaan en waarom bestaat deze vandaag de dag nog?

“Wij hechten aan stijl, gastvrijheid en prettige omgangsvormen. De leden en hun gasten wordt daarom verzocht zich op gepaste wijze te kleden en te gedragen, zowel op de baan als in het clubhuis.”

Deze tekst vind je terug op de website van meerdere clubs in Nederland. En wat dan onder ‘stijl’ wordt verstaan en wanneer leden en gasten zich ‘op gepaste wijze’ kleden, wordt vaak nog verduidelijkt in een aantal richtlijnen. Voor vrouwen zijn dat bermuda’s, golfrokjes en een polo met kraagje. Voor mannen is dat onder andere – daar is-ie weer – een polo met kraag ‘in de broek gedragen’.

dresscode golf

De meeste golfers conformeren zich aan deze voorschriften, anderen stellen ze continu aan de kaak. Want waarom zouden we dat kraagje moeten dragen? Welk wezenlijk verschil is er tussen het dragen van een kraagje en een gewoon, net sportshirt?

Waar komt de dresscode vandaan?

Aangenomen wordt dat de dresscode in golf stamt uit de begindagen van de sport. En hoewel het Engelse woord golf afstamt van het Nederlandse woord ‘kolf’, wordt Schotland gezien als de bakermat van het moderne golfspel.

We weten niet veel van die begindagen. Wel weten we dat er toen al gehecht werd aan bepaalde golfkleding, voornamelijk ingegeven door de weersomstandigheden waarin werd gespeeld en door het destijds heersende gevoel voor stijl. We kennen plaatjes zoals hieronder allemaal: golfers droegen kleding van dikke stoffen zoals plaid of tweed. Dit waren vaak knickerbockers of plusfours, gecombineerd met zware tweedjasjes en platte petten.

dresscode golf

Waar dient de dresscode voor?

In het moderne golf staat een dresscode nog recht overeind. Niet meer zozeer zodat golfers zich kunnen weren tegen kou en ook niet om met z’n allen de laatste mode te volgen, maar om... ja, waarom eigenlijk? Op internet komen we uiteenlopende redenen tegen voor de dresscode in golf, lees maar mee:

  • “De juiste kleding zorgt voor een professionele uitstraling van de spelers en laat zien dat ze de sport serieus nemen.”
  • “Het dragen van shirts met kraag helpt om het juiste imago uit te dragen en een goede eerste indruk te maken op medespelers en eventuele andere mensen in de baan.”
  • “Kledingvoorschriften helpen om afleiding op de baan te voorkomen.”
  • “De golfbaan wordt altijd perfect verzorgd en onderhouden. Waarom zouden de spelers er dan niet ook perfect verzorgd uitzien?”
  • “Met de juiste kleding toont een speler respect voor de sport en de baan.”
  • “Dresscode en etiquette in de baan gaan hand in hand. Als je de kledingvoorschriften loslaat, zullen spelers zich ook minder houden aan de gedragsregels in de baan.”

Rondgevraagd in de eigen omgeving zijn de antwoorden wat voorspelbaarder: ‘het hoort gewoon zo’ en ‘het is traditie’.

dresscode golf
Een minirokje en geen kraagje, toch is ze volgens vele 'best dressed on tour', deze Japanse Yui Kawamoto

Laten we wel zijn, het zijn allemaal geen ijzersterke argumenten. Dat een dresscode in golf traditie is, dat snijdt wellicht het meeste hout en daar kan deze redacteur best inkomen. Maar wel met een kanttekening: dat tradities vaak al lange tijd bestaan en worden overgenomen van de ene generatie op de andere betekent niet dat ze niet kunnen veranderen als gevolg van nieuwe inzichten en kennis.

Want we weten inmiddels dat die dresscode bijdraagt aan het exclusieve imago van de sport en daarmee voor veel mensen de drempel verhoogt om met golf te beginnen. Het zal ook zeker sommige jongeren weerhouden de sport in te stappen. Beginnende golfers zouden kunnen terugdeinzen voor de kosten van de golfkleding, want niet iedereen heeft standaard een polo en bermuda in de kast liggen. En weten we niet inmiddels dat we er ook zonder kraagje prima verzorgd uit kunnen zien?

Ten slotte, de kledingvoorschriften zorgen vaak voor onduidelijkheid: wat mag nou eigenlijk wel en wat niet. Kom je op de ene club met zwarte sokken aan, moeten het witte zijn en een week later moeten op een andere club de witte weer zwarte zijn.

Twee stapjes naar voren

Veel clubs en banen zijn bezig met de vraag of en in welke mate ze de kledingvoorschriften in ere willen houden. Maar wat blijkt, in geen enkele sport zijn de kledingvoorschriften zo vastgeroest als in het golf. Want oh ironie: zelfs als spelers niet gevraagd wordt zich ‘op gepaste wijze te kleden’ en duidelijk is dat de betreffende club of baan de traditionele dresscode heeft losgelaten, dan nóg komen de meeste golfers aanzetten in een polootje. De gewoonte lijkt er zo ingesleten dat dit een hardnekkige traditie blijkt om te breken.

Dus dat zal tijd kosten. Twee stapjes naar voren en eentje terug. In 2017 was het een duidelijke stap terug toen de LPGA de kledingvoorschriften voor dames aanscherpte en een boete van $1.000 vaststelde bij elke overtreding (plunging necklines!).

Maar stapjes naar voren zijn er ook. Denk aan alle grote golfkledingmerken die functionele kledingstukken op de markt brengen en daarbij veel streetwear en humor in hun ontwerpen aanbrengen. Dit vaak met een knipoog naar de conservatieve golfkleding met ruitjes en kraagjes. De komende jaren zullen we steeds meer hoodies, cargo shorts en vissershoedjes op de golfbanen zien. En respecteren we daar de banen en sport dan minder mee? Gaan we dan massaal ook de gedragsregels in de baan aan onze laars lappen? Deze redacteur houdt wijselijk haar mond. Nou ja, één ding wil ze er wel over kwijt: een hoodie op de golfbaan, sorry Tyrrell, maar dát kan gewoon niet.

dresscode golf

De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de kledingvoorschriften in golf. Mail ze naar redactie@golf.nl.

Lees meer over
Equipment Golfregels