Beginnen met golf

Humor als grote redder

Of je nu Tiger Woods bent of Ibtihal, humor op de golfbaan kan soms de grote redder zijn.

Mijn man stond met drie kerels bij de tee klaar om 9 holes te lopen. Toen de eerste afsloeg, landde de bal met een lullig boogje 15 meter recht voor de tee. Alle ogen bleven even rusten op het witte bolletje verdriet, de kerel die net had afgeslagen liet het hoofd hangen. ‘Ah joh’, troostte een van de mannen, ‘die bal vinden we wel terug’.

Goede grap

Humor is de grote redder bij tegenslag in het leven, en gezien de vele uitdagingen van golf is een goede grap essentieel om de baan door te komen met behoud van geestelijk welzijn. Ik vroeg me af in hoeverre dit geldt voor iemand als Tiger Woods. Die had tijdens de Masters in Augusta maar liefst 10 slagen nodig voor een par 3, een record in zijn carrière. Voordat hij aan de hole begon was zijn score -3, daarna stond hij op +4. Ik wendde mijn hoofd af van de televisie en bij elke bal die wéér in de sloot belandde, kromp ik verder ineen. Woods zelf gaf ondertussen geen krimp. Hij pakte na afloop rustig de bal op en liep verder naar de volgende hole. Waar hij een birdie maakte. Die hij opvolgde met een par. Om vervolgens af te sluiten met 4 birdies achter elkaar. Daar waar ik mezelf schreiend ter aarde zou hebben gestort en mijn hele bestaan in twijfel had getrokken, heeft Woods het vermogen om alsnog punten te pakken.

Wijsheden

Zou zijn caddie hem hebben opgebeurd met een grap? Of hebben alleen gewone stervelingen golfhumor nodig? Bij ons thuis ligt een klein boekje op de koffietafel vol grappige illustraties en quotes over golf. Ik vind het een heerlijk boekje, zeker op de dagen dat niks wil lukken op de baan. Dan is het fijn om erdoorheen te bladeren en dingen te lezen als: ‘Ik ben goed in golf. Ik voel het van binnen. Als ik speel komt het echter nooit naar buiten.’

Als flauwe humor je niet ligt, kun je het ook over een andere boeg gooien en filosofische wijsheden over de baan uit strooien. De parellellen met het leven liggen voor het oprapen; ook op de baan heb je geen controle over de omstandigheden en kun je enkel bepalen hoe je met die omstandigheden omgaat. De mindset die je daarbij hebt, kan veel over je zeggen. Zo zag ik een mooie quote voorbijkomen van ene heer Wodehouse: ‘To find a man’s true character, play golf with him.’

Medelijden

Toen Tiger Woods na afloop werd geïnterviewd over zijn dramatische 10 slagen en de daaropvolgende reeks birdies zei hij dat je er in de golfsport helemaal alleen voor staat, dat niemand je komt helpen: ‘You’re so alone out there.’ Terwijl hij de journalist vertelde dat hij zichzelf daarom had weten te herstellen, voelde ik naast bewondering ineens ook medelijden. Woods heeft weliswaar geen golfhumor nodig om door de baan te komen, maar stiekem hoop ik dat zijn caddie hem af en toe toch weet op te beuren met een flauwe grap.
 


Lees meer over
Beginnen met golf
Ibtihal Jadib

Ibtihal Jadib pakte uit nieuwsgierigheid naar de passievolle vrijetijdsbesteding van haar echtgenoot recent zelf de golfclubs vast en is sindsdien minstens zo gedreven als haar partner. Maar nog niet zo goed. Op GOLF.NL schrijft ze over haar entree als golfster in een voor haar nieuwe wereld.

}