Heerlijk Helder Handicapsysteem

Na een mailtje in de redactiemailbox met een ingewikkelde berekening van een handicap volgens het nieuwe systeem, begon Gerard Louter zich, enigszins bezorgd, te verdiepen in het World Handicap System...

Het zal de trouwe volgers van GOLF.NL waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat we in 2021 overstappen op het nieuwe World Handicap System. 2021 is nog vrij ver weg en uitstel is mijn middelste naam, dus ik was nog niet veel verder gekomen dan dat de handicap vanaf volgend jaar bepaald gaat worden door het gemiddelde van de beste acht scores van de laatste twintig gespeelde rondes. Dat leek me heel reëel en een verbetering. Toen ik in de redactiemail onderstaande vraag las van Anita Vroom die negen holes had gespeeld op Golfbaan Delfland, besloot ik me, opeens toch enigszins bezorgd, wat meer te gaan verdiepen in dat nieuwe handicapsysteem. 

 

Beste heer/mevrouw,

 

Met genoegen heb ik naar het nieuwe handicapsysteem gekeken. Heb wel een vraagje over afrondingsverschillen, kwam hierover niets tegen in de video. Hierbij mijn berekening, goed? Of toch niet alles begrepen?

 

Golfbaan Delfland te Schipluiden.

9 holes, SR 143, CR 75,3

 

Ik heb er totaal 48 slagen overgedaan. Hieronder mijn berekening.

113 : 143 = 0,79  = afgerond 0,8  ??

48 + 36 (andere 9 holes) = 84 is aangepaste brutoscore,  minus 75,3 (CR) = 8,7 , dit x 0,8  = 6,96 = dan score dagresultaat = 6,96 dit afronden met een cijfer achter de komma ?? dus 7,0 of 6,9 ??

 

Als golfende alfa-man werd ik nogal onzeker van deze wiskundeformule. Het bekijken van de uitlegvideo’s op GOLF.NL over het nieuwe handicapsysteem maakte het er niet veel beter op: “Formule voor Dagresultaat (SD) – Aangepaste Bruto Score. We delen 113 door de Sloperating 125, dit vermenigvuldigen we met 98 min 71,5, dit levert dagresultaat op van 24,0.” Ongetwijfeld geen speld tussen te krijgen, maar mij waren ze even kwijt en de vraag van Anita Vroom beantwoorden zat er al helemaal niet in. 

 

Een heel leger aan knappe golfkoppen is jaren bezig geweest om tot het nieuwe World Handicap System te komen. Er werden hevige discussies gevoerd, meningsverschillen zijn hoog opgelopen, maar er is overeenstemming bereikt. Het doel was “het verkrijgen van een handicap aantrekkelijker maken en we willen af van de complexiteit en verschillen die nieuwkomers kunnen afschrikken”. Een nobel streven, maar bij mij drong zich toch de vraag op of het allemaal niet nóg iets minder complex had gekund. Golf is een oersimpel spel: sla een balletje in zo min mogelijk slagen in een gat onder de grond, tel je slagen en je hebt je score. Het romantische verhaal is dat de allereerste golfers ruige schaapsherders waren die vele eeuwen terug langs de Schotse oostkust uit verveling met een gekromde stick uitgedroogde schapenkeutels begonnen weg te slaan over een stenen muurtje. Zeker is dat in 1744 een groepje mannen van The Honourable Company of Edinburgh Golfers bedacht dat wat regels opstellen voor een golfwedstrijd toch wel handig en eerlijk zou zijn. Het werden er dertien in totaal en ze pasten met een beetje gepriegel op de achterkant van een bierviltje. Of er in die tijd al bierviltjes waren vraag ik me trouwens af, maar het klinkt fijn en dat die dertien regels (ze zijn eenvoudig terug te vinden op internet) heel simpel en voor iedereen te snappen waren, is zeker. 

 

De golfende mens is in de 21ste eeuw aanbeland en er zijn halve dorpsbibliotheken volgeschreven met “decisions on the rules of golf”. Voor ieder capriooltje dat een verkeerd geraakt golfballetje eventueel zou kunnen maken, zijn regels of oplossingen bedacht. Nu is er een nieuw handicapsysteem dat de speelsterkte van een golfer zo eerlijk en nauwkeurig mogelijk moet weergeven. Nog steeds met slechts één decimaal achter de komma, en dat valt me dan weer een beetje tegen. Je zou denken dat de knappe golfkoppen het nog preciezer willen en kunnen: niet handicap 23,6 maar handicap 23,67 bijvoorbeeld. Misschien iets voor een volgend en nóg beter handicapsysteem? 

 

In het nieuwe handicapsysteem wordt gewerkt met een Playing Conditions Calculation, de PCC die weer een paar stappen verder gaat dan de huidige CBA (Computed Buffer Adjustment). De PCC is een statistische berekening van alle qualifying scores op een baan waarmee het dagresultaat kan worden aangepast als de scores aan de hoge kant zijn omdat het bijvoorbeeld een beetje is gaan waaien (de ruige Schotse schaapsherders, lang geleden begraven tussen de keutels in de bij golfers zo geliefde linksgrond, zouden hier ongetwijfeld heel hard om moeten lachen). De golfhandicap is een groot goed. Golfers van verschillende niveaus kunnen op een leuke manier een wedstrijd tegen elkaar spelen en de handicap stimuleert golfers om beter te worden en vaker te spelen. Maar we maken het wel knap ingewikkeld. Gelukkig zal de essentie van golf “sla balletje in zo min mogelijk slagen in hole” nooit veranderen. En alles went, ook een nieuw handicapsysteem. Het zal beslist ook veel minder ingewikkeld zijn dan ik het nu zie. Wat sowieso een hele geruststelling is voor alle golfende alfa-mensjes: we hoeven die wiskundige formules van het handicapsysteem helemaal niet te snappen. Gewoon na de ronde even de score invoeren in die geweldige GOLF.NL app (al meer dan 200.000 keer gedownload) en de software doet de rest. Daar zouden die ruige Schotse schaapherders pas echt van opkijken.

 

 

Reageren of heb je ideeën of suggesties voor deze rubriek Louter Golf? Mail dan naar gerard@golf.nl.

Lees meer over
Column Gerard Louter