Beeld: Golfsupport.nl
Column

Heerlijk Helder Handicapsysteem

Beeld: Golfsupport.nl
Als je je handicap wil berekenen in het WHS, kom je op een wel heel ingewikkelde berekening uit, zo werd Gerard Louter duidelijk. Heeft het simpele spel golf dat begon met 13 regels dat allemaal nodig?

Het nieuwe Wereld Handicap Systeem is in 2021 ingevoerd. Wat ik ervan weet is dat de handicap bepaald wordt door het gemiddelde van de beste acht scores van de laatste twintig gespeelde rondes. Dat lijkt me heel reëel en een verbetering. Maar toen ik een vraag las van een golfer die negen holes had gespeeld op Golfbaan Delfland, besloot ik me toch wat meer te verdiepen in dat 'nieuwe' handicapsysteem. 

 

Beste heer/mevrouw,

 

Ik heb een vraagje over afrondingsverschillen in het handicapsysteem. Hierbij mijn berekening, goed? Of toch niet alles begrepen?

 

Golfbaan Delfland te Schipluiden.

9 holes, SR 143, CR 75,3

 

Ik heb er totaal 48 slagen overgedaan. Hieronder mijn berekening.

113 : 143 = 0,79  = afgerond 0,8  ??

48 + 36 (andere 9 holes) = 84 is aangepaste brutoscore,  minus 75,3 (CR) = 8,7 , dit x 0,8  = 6,96 = dan score dagresultaat = 6,96 dit afronden met een cijfer achter de komma ?? dus 7,0 of 6,9 ??

 

Als golfende alfa-man werd ik nogal onzeker van deze wiskundeformule. Het bekijken van de oude uitlegvideo’s op GOLF.NL over het nieuwe handicapsysteem maakte het er niet veel beter op: “Formule voor Dagresultaat (SD) – Aangepaste Bruto Score. We delen 113 door de Sloperating 125, dit vermenigvuldigen we met 98 min 71,5, dit levert dagresultaat op van 24,0.” Ongetwijfeld geen speld tussen te krijgen, maar mij waren ze even kwijt. 

 

Nog iets minder?

 

Een heel leger aan knappe golfkoppen is jaren bezig geweest om tot het nieuwe World Handicap System te komen. Er werden hevige discussies gevoerd, meningsverschillen zijn hoog opgelopen, maar overeenstemming kwam er. Het doel was “het verkrijgen van een handicap aantrekkelijker maken en we willen af van de complexiteit en verschillen die nieuwkomers kunnen afschrikken”. Een nobel streven, maar bij mij dringt zich toch de vraag op of het allemaal niet nóg iets minder complex had gekund.

 

13 regels

 

Golf is een oersimpel spel: sla een balletje in zo min mogelijk slagen in een gat onder de grond, tel je slagen en je hebt je score. Het romantische verhaal is dat de allereerste golfers ruige schaapsherders waren die vele eeuwen terug langs de Schotse oostkust uit verveling met een gekromde stick uitgedroogde schapenkeutels begonnen weg te slaan over een stenen muurtje. Zeker is dat in 1744 een groepje mannen van The Honourable Company of Edinburgh Golfers bedacht dat wat regels opstellen voor een golfwedstrijd toch wel handig en eerlijk zou zijn. Het werden er dertien in totaal en ze pasten met een beetje gepriegel op de achterkant van een bierviltje. Of er in die tijd al bierviltjes waren vraag ik me trouwens af, maar het klinkt fijn en dat die dertien regels (ze zijn eenvoudig terug te vinden op internet) heel simpel en voor iedereen te snappen waren, is zeker.

 

De essentie

 

De golfende mens is in de 21ste eeuw aanbeland en er zijn halve dorpsbibliotheken volgeschreven met “decisions on the rules of golf”. Voor ieder capriooltje dat een verkeerd geraakt golfballetje eventueel zou kunnen maken, zijn regels of oplossingen bedacht. Nu is er het WHS dat de speelsterkte van een golfer zo eerlijk en nauwkeurig mogelijk moet weergeven. Nog steeds met slechts één decimaal achter de komma, en dat valt me dan weer een beetje tegen. Je zou denken dat de knappe golfkoppen het nog preciezer willen en kunnen: niet handicap 23,6 maar handicap 23,67 bijvoorbeeld. Misschien iets voor een volgend en nóg beter handicapsysteem? 

 

In het WHS wordt gewerkt met een Playing Conditions Calculation, de PCC die weer een paar stappen verder gaat dan de eerdere CBA (Computed Buffer Adjustment). De PCC is een statistische berekening van alle qualifying scores op een baan waarmee het dagresultaat kan worden aangepast als de scores aan de hoge kant zijn omdat het bijvoorbeeld een beetje is gaan waaien (de ruige Schotse schaapsherders, lang geleden begraven tussen de keutels in de bij golfers zo geliefde linksgrond, zouden hier ongetwijfeld heel hard om moeten lachen). De golfhandicap is een groot goed. Golfers van verschillende niveaus kunnen op een leuke manier een wedstrijd tegen elkaar spelen en de handicap stimuleert golfers om beter te worden en vaker te spelen. Maar we maken het wel knap ingewikkeld. Gelukkig zal de essentie van golf “sla balletje in zo min mogelijk slagen in hole” nooit veranderen.

 

Software

 

Wat sowieso een hele geruststelling is voor alle golfende alfa-mensjes: we hoeven die wiskundige formules van het handicapsysteem helemaal niet te snappen. Gewoon na de ronde even de score invoeren in die geweldige GOLF.NL app en de software doet de rest. Daar zouden die ruige Schotse schaapherders pas echt van opkijken.

 

Lees meer over
Column Gerard Louter