Breuninkhof golfbaan

Wintervoordeeltjes

Beeld: Bert van der Toorn
In de winterperiode hebben veel golfbanen aantrekkelijke aanbiedingen op het gebied van lidmaatschappen en greenfees. Profiteer er van!

Wintergreens en wintergreenfees

De banen zijn in de maanden november tot en met maart minder mooi dan in het hoogseizoen en het is in deze periode kouder weer. Daarom zijn de banen in de wintermaanden minder druk bezet. Om spelers naar de baan te lokken, zijn er banen die de tarieven in de wintermaanden aanpassen. De lagere tarieven gelden meestal vanaf 1 of 15 november. 

Op sommige banen zijn de greenfees in de winterperiode beduidend lager dan de tarieven in de zomer, bijvoorbeeld 35 euro voor 18 holes in plaats van 55 euro. Op banen verder weg van de Randstad kun je soms zelfs voor 30 euro 18 holes spelen. Een ronde van negen holes kost soms maar 17,50 euro.

Het komt ook steeds vaker voor dat golfbanen in de daluren een lager greenfeebedrag vragen. Dan kost een rondje van negen holes bijvoorbeeld 30 euro tot 13:00 uur en 22,50 euro na 13:00 uur. Andere banen hebben in de wintermaanden een voordelig 'flighttarief', bijvoorbeeld een 18-holes tarief van 99 euro voor een groep van vier personen die samenspeelt.

Enerzijds zijn er de hierboven aangepaste greenfeetarieven in de wintermaanden waarbij gewoon gespeeld op de 'zomergreens'. Anderzijds geven veel banen korting als er door vorst of sneeuw 'wintergreens' zijn (als de gewone greens beschermd moeten worden en de vlaggen op de wintergreens gezet moeten worden. Om een fictief voorbeeld te geven van verschillende tarieven:

  • Greenfee 9 holes van 1 april tot 31 oktober: 30 euro
  • Greenfee 9 holes van 1 november tot 30 maart: 25 euro
  • Greenfee 9 holes met wintergreens: 17,50 euro

Als je in de winterperiode ergens gaat spelen, kijk dan of de baan aantrekkelijke tarieven hanteert. Vraag ook altijd of er kans is of de vlaggen op wintergreens staan, daarmee voorkom je een teleurstelling bij aankomst op de baan.

Lees ook: Golfles in de herfst en winter.

Winterlidmaatschappen

Veel banen bieden een aantrekkelijk geprijsd winterlidmaatschap aan, meestal in de periode tussen 1 november tot 1 april. Het voordeel van een winterlidmaatschap is dat 'winterleden' in het algemeen alle voordelen genieten die gewone leden ook hebben. Je kunt met de meeste winterlidmaatschappen onbeperkt spelen in de periode dat je lid bent, je kunt de oefenfaciliteiten gebruiken en je mag meedoen aan de winterwedstrijden. 

De voordelige lidmaatschappen worden aangeboden omdat de banen in de wintermaanden minder druk bezet zijn dan in het hoogseizoen (april tot en met oktober). De banen hopen dat de 'winterleden' enthousiast worden en na de winter gewoon lid worden of geregeld als gastspeler terugkeren.

Voor golfers zijn de winterabonnementen interessant. Een winterlidmaatschap kost vaak tussen de 200 en 300 euro en dan is het bedrag al snel terugverdiend. 

Sommige banen bieden geen winterlidmaatschappen aan maar wel winter-rittenkaarten. Je kunt dan bijvoorbeeld vijf keer negen holes spelen voor 100 euro.

Arrangementen

In de winter bieden banen en clubs ook arrangementen aan, bijvoorbeeld een ronde golf gecombineerd met een lunch of diner. November is voor de golfbanen traditioneel de tijd om met winteracties te beginnen. Er zijn verschillende websites die winteracties verzamelen. 

Lees ook: Golf voor 15 euro en minder.

Zoek hieronder naar een club in je omgeving.

  • Auteur Redactie GOLF.NL

Waar kan ik lid worden?