golftips voor beginners

Blij de golfbaan af

Beeld: Koen Suyk
Wat maakt voor jou golf zo leuk? Samen spelen en plezier hebben met familie of vrienden? Een wedstrijd tegen jezelf, tegen de baan? Spelen zonder scores? Golf is op vele manieren leuk om te doen natuurlijk. Als je maar blij van de golfbaan afkomt!

Het unieke handicapsysteem in golf zorgt er voor dat je een gelijkwaardige partij kunt spelen tegen een speler met een hogere of lagere handicap. Daarom is het niet meer dan fair dat je handicap een goede afspiegeling is van je speelsterkte. 

Hoe bereik je dat? Door regelmatig voor je handicap te spelen als je de baan in gaat, oftewel een qualifying ronde spelen. Voor sommige golfers is dat wel een dingetje, een ronde spelen die meetelt voor je handicap. Maar dat hoeft het niet te zijn natuurlijk.

Niet vergeten: als (beginnende) golfer word je niet direct hard ‘gestraft’ als je een mindere ronde hebt gespeeld. Op weg naar een betere handicap kun je tot aan handicap 36 niet omhoog! 

Eerlijk 

Juist als je met enige regelmatig de baan ingaat, volgens de regels speelt en je scores noteert (de app van GOLF.NL maakt het ook nog eens een stuk makkelijker) wordt het de gewoonste zaak van de wereld en is het ook geen ‘ding’ meer. Bovendien geeft het wel een eerlijker beeld van waar jij staat als golfer.


Als je een keer niet een qualifying ronde wil spelen, kan dat natuurlijk ook. Er zijn ook heel veel leuke spelvormen zoals Texas Scramble waarbij je volgens de regels niet qualifying mag spelen.

Wanneer je een ronde niet officieel registreert, hoef je niet elke regel strikt toe te passen. Zolang je je maar houdt aan de etiquette (tempo, veiligheid, geen schade aan de baan), mag er veel. Als je niet alleen een ronde speelt, is het wel handig om met je flightgenoten vooraf af te spreken dat jij (of jullie) een oefenronde speelt zodat er geen misverstand over bestaat. 

Oefenen

Oefenen in de baan maakt je – net als qualifying spelen - ook beter. Je raakt vertrouwd met het spel, de slagen, de regels en het maken van keuzes in de baan. Je leert er veel van. Hoe ga je de hole spelen? Hoe speel je de green aan? Welke club kies je? Hoe schat je de afstanden in? Hoe red je je uit moeilijke situaties?

Ook als je een oefenrondje speelt, is het belangrijk om een scorekaart in te vullen (ook daarin voorziet de app GOLF.NL). Dat geeft je namelijk inzicht in je spel en vorderingen. En als je die invoert in de app kun je ook direct zien wat jouw handicap zou zijn geweest als het wel een qualifying ronde zou zijn geweest.

Of je nu qualifying speelt of een oefenrondje loopt, par-3 banen zijn ook zeer geschikt voor beide doeleinden. Daar kan je soms wat meer de tijd nemen om te oefenen dan op een drukbezochte 18-holes baan.

De tips voor happy golf!

  1. Als je nog moeite hebt om (ver) vanaf de fairway te slaan, tee de bal op. 
  2. Ben je in de rough of bunker terechtgekomen en ben je hier nog niet helemaal in thuis, pak de bal op en leg ‘m op een goed bespeelbare plek vanaf de fairway. Train de bunker en rough slagen op de driving range van de club en boek een les bij een pro om dit specifieke onderdeel te trainen.
  3. Als het rustig is in de baan, kun je twee keer afslaan en vervolgens met je beste bal verdergaan. Zo oefen je meteen je afslag. 
  4. Maak per hole een bewuste keuze voor de kleur tee (wit, geel, blauw, rood, oranje). Bekijk bij het aanmaken van je scorekaart in de app Golf.nl de aanbevolen tee voor jou. En speel vanaf deze tee!
  5. Kies voor de makkelijkere slagen. Zo kun je waarschijnlijk beter putten als je net buiten de green ligt dan chippen.
  6. Waterhindernis? Speel eromheen, in plaats van over het water en voorkom onnodige strafslagen.
  7. Bij chippen rondom de green is het advies om de bal laag te spelen waar je laag kan spelen. Speel de bal pas hoog als je over een hindernis of obstakel moet.

Veel succes!

  • Paginadatum 21 mei 2018
  • Auteur Redactie GOLF.NL