Sergio Garcia - KLM Open 2019
Beeld: Golfsupport.nl

De swing van Sergio Garcia

Hij triomfeerde in de honderdste editie van het KLM Open. Mede dankzij formidabele drives. Wat kan jij leren van de swing van Sergio Garcia?

Sergio Garcia heeft zijn hele leven maar één golfleraar gehad, zijn vader Victor die professional was op de Mediterraneo Golf Club in het Spaanse stadje Borriol. Consuelo, de moeder van Sergio, bestierde de golfshop van de op een uur rijden van Valencia gelegen baan. De golfbaan was Sergio’s speeltuin en toen hij drie jaar was, kreeg hij van Victor een op maat gemaakt golfsetje. De swing die Garcia als kind van zijn vader leerde, heeft hem veel successen gebracht: vijftien overwinningen op de European Tour en tien op de PGA Tour. De zege in de Masters in 2017 was natuurlijk de mooiste. Sinds vorig jaar is Sergio ook de meest succesvolle Europese Ryder Cup-speler ooit. In negen optredens tegen de Amerikanen bracht hij 25,5 punten binnen voor het Europese team, een half punt meer dan Nick Faldo.

Natuurlijk ontwikkeld

De swing van de inmiddels 39-jarige Garcia is in al die jaren nauwelijks veranderd. Kenmerkend is de start van de downswing, de handen en armen gaan vanuit de top naar beneden, de club komt wat achter het lichaam waarmee Sergio ontzettend veel lag creëert, de hoek die gevormd wordt tussen de linkerarm en shaft. Dat helpt hem om later in de swing veel snelheid te generen. Volgens de Spanjaard is die start van de downswing heel natuurlijk ontstaan. “Ik was als kind nogal klein en niet erg sterk en om de bal toch ver te kunnen slaan heb ik die beweging min of meer op natuurlijke wijze ontwikkeld, ik heb er nooit heel specifiek aan gewerkt.”

Groene jasje

Als Garcia eens een iets mindere periode had, was er kritiek op zijn swing. Zou het toch niet verstandig zijn een keer bij een andere swingcoach te rade te gaan en iets te veranderen? Sergio bleef zijn vader en swing altijd trouw en met het winnen van het groene jasje van de Masters twee jaar geleden legde hij de criticasters voorgoed het zwijgen op. Garcia wordt door zijn collega’s al jaren gezien als een van de beste ballstrikers op de Tour; als hij beter was geweest op de greens had de Spanjaard nog veel meer toernooien gewonnen. Vooral met de driver is Garcia een geweldenaar. Hier laten we zien wat er zo goed en bijzonder aan is.
Golfswing Garcia - sequence

1. Set-up
Mooie atletische set-up, de handen zijn vrij hoog en de rechterhand is wat meer op de grip. De balpositie met de driver is voor de meeste spelers tegenover de linkerhiel, bij Sergio wat meer naar het midden, onder zijn linkeroog. Hij teet de bal vrij laag op. Garcia slaat het liefst een fade, een bal die van links naar rechts gaat.

2. Take-away
Een wijde zogenoemde one-piece take-away, de club wordt niet weggenomen met de handen of de armen maar vanuit het bovenlichaam. De schouders draaien weg van het doel, het onderlichaam is in deze fase van de swing nog bijna in dezelfde positie als bij de set-up.

3. Schouderdraai
Sergio is nog niet in de top van de backswing en de schouders zijn al minstens negentig graden gedraaid. Typisch voor Sergio’s swing: het bovenlichaam helt wat richting het doel.

4. Top backswing
In de top van de backswing is de shaft niet parallel aan de grond, er is ook vrij weinig polsknik. De schouders zijn nóg verder doorgedraaid tegenover relatief weinig heupdraai, het lichaam is daardoor strak opgewonden als een veer.

Golfswing Garcia - sequence
5. Downswing
Na de start van de downswing zitten de handen wat achter het lichaam, de rechterelleboog is tegen het lichaam, de shaft is in een heel vlakke positie gekomen en raakt bijna Sergio’s rechter- schouder. Kijk naar de hoek tussen de linker-onderarm en de shaft: hooguit 45 graden!

6. Passieve handen
Sergio zorgt er nu voor dat hij mooi achter de bal blijft. De draai van het lichaam brengt de club in de juiste positie naar de bal, de handen blijven passief. Je moet een atleet zijn om deze swing uit te voeren.

7. Na impact
Het lichaam blijft na impact mooi doordraaien, de armen zijn gestrekt en wijzen naar het doel, perfecte extension. De bal is al een eind op weg richting fairway maar de ogen zijn nog op de grond gericht. 

8. Eindstand
Een ontspannen eindstand van een swing die niet helemaal textbook is, maar wel in alle opzichten homemade en daarom voor Garcia heel natuurlijk aanvoelt.


Bekijk ook deze video met swinganalyse van de European Tour.