Instructie: de hoeken van Ernie

Ernie Els heeft een jaloersmakende swing en een prachtig ritme. Zo mooi swingen als Els is weinigen gegeven maar iets leren van zijn swing kan gelukkig wel.

Ernie Els wordt later dit jaar (17 oktober) vijftig. De Zuid-Afrikaan werd in 1989 professional en heeft in de dertig jaar daarna wereldwijd meer dan zeventig toernooien gewonnen, waaronder vier majors. Els mag dan in de herfst van zijn imposante carrière zijn, zijn swing blijft een lust voor het oog. Met de echte longhitters kan Ernie niet meer mee, maar hij slaat de bal nog altijd ver zat. Els, bijgenaamd The Big Easy, lijkt nooit hard te slaan, toch maakt hij heel veel snelheid. Zijn swing is het schoolvoorbeeld van ‘swing easy, hit hard’. Wat Els onder andere heel goed doet is ‘lag’ creëren.

Kijk op bovenstaande foto hoe Els in deze fase van de downswing de polsknik heeft vastgehouden, de linkerarm van Els en de shaft vormen een perfecte hoek, dit noemen we lag. Bij veel amateurs is de shaft op dit moment in de swing al veel lager, vaak al in het verlengde van de linkerarm. Dat gaat ten koste van veel clubheadspeed..


Op deze foto zie je duidelijk dat Els de hoek in de polsen heeft losgelaten, de club nadert met veel snelheid de bal. Probeer dus net als Ernie de hoek van de linkerarm en de shaft in stand te houden in het eerste stuk van de downswing en je zult veel meer snelheid ontwikkelen.