Instructie: balpositie fairwaywoods

Een fairwaywood vanaf het gras is ideaal om lekker veel afstand te maken. Maar veel amateurs hebben moeite met die slag. Volgens Marc Warren, winnaar van drie toernooien op de European Tour, heeft dat vaak met de balpositie te maken.

Bij veel amateurs zie ik dat de balpositie met de driver vaak wel goed is, maar met de fairwaywoods niet.

Balpositie driver

Hieronder geef ik de juiste balpositie aan voor een driver. De bal ligt met de driver op een tee, daarom wil je de bal in de upswing raken, de club is al voorbij het laagste punt in de swing. Om de bal in de upswing te raken is de balpositie tegenover de linkerhiel.

Fairwaywoods fout

De balpositie te veel naar de linkervoet, bijna als bij de driver. Waarschijnlijk omdat golfers het idee hebben dat de bal zo makkelijker de lucht in zal gaan. Als de bal zo ver naar voren ligt, is de kans juist heel groot dat je de bal dun raakt of topt.

Fairwaywoods goed

Ik adresseer de bal met de fairwaywoods een centimeter of acht meer naar rechts dan met de driver, nog net iets links van het midden. Denk aan eerst de bal raken en dan pas het gras, met een ietwat vlakke slag. Vertrouw erop dat de bal de lucht ingaat door de loft op de club en de snelheid die je ontwikkelt. Met een fairwaywood veeg je de bal als het ware van het gras, een divot is prima maar het moet wel een kleine divot zijn.